Kaupunki    |   Miksi?

Onko Koukkuniemi julistautunut itsenäiseksi?

Tilaajille

Espoon Koukkuniemessä näyttää päässeen vallalle Villin Lännen oikeus. Kaupungin rantapuistosta on ilman lupaa kaadettu kymmeniä puita, jotta metsä ei suotta häiritsisi loistoasuntojen meri- ja myyntinäkymiä. Pitävätkö salahakkuutiedot paikkansa, Espoon rakennusvalvontaviraston päällikkö Arvi Särkilahti?

"Puita on kyllä kaadettu. Osa on mennyt talojen omilta tonteilta rakentamisen yhteydessä, osa joskus muulloin. Oman käden oikeuteen on ilmeisesti turvattu myös kaupungin puistossa. Kun rakennetaan, aina kaadetaan puita." Muutama vuosi sitten Matinkylän Koukkuniemen rannassa kaivettiin veneenmentävä väylä kaupungin puistoksi kaavoittaman rantakannaksen poikki, jotta pientaloyhtiön tontilleen ruoppaamasta yksityisestä venevalkamasta pääsisi myös merelle. Miten tämä on ollut mahdollista?

"Tiedän kyllä paikan. Venevalkamaa esitettiin rakennusluvan yhteydessä, mutta rakennuslautakunta veti sen yli. Kun tontti rakennettiin, reitti ruopattiin kuitenkin auki. Emme pitäneet tekoa niin kamalana. Väylä on edelleen auki, ja poukamasta tuli ihan siisti." Koukkuniemeläisten omatoimiset hakkuut ovat kaupungin puutarhurin mielestä aiheuttaneet korvaamattomia tuhoja rantakasvillisuudelle. Onko enää tehtävissä mitään?

"Tuohon en ota kantaa. Kun hakkuut tulivat lehdistön kautta tiedoksi, valvontaosastolta tehtiin heti tarkastus. Väitteet sadoista kaadetuista puista tuskin pitävät paikkaansa, tai jos pitävät, puut ovat olleet sormenpaksuisia. Korkeintaan 30 oikeaa puuta on mennyt, mutta kannot ovat eri-ikäisiä." "Tekoon ovat saattaneet syyllistyä yksityistonttien omistajat. Kaupungin puiston suhteen kaupunki voisi vaatia korvauksia, mutta tietääkseni puisto-osasto ei ole sitä tehnyt. Ilman kaatolupaa toimineet ovat rikkoneet rakennuslakia, ja rakennuslautakunnan tulisi panna maanomistaja vastuuseen. Kaupungin puiston parturoinnista pitäisi pyytää selitystä kaupungilta. Se olisi turhanpäiväistä byrokratian pyöritystä, meillä on tärkeämpääkin tekemistä." Onko syyllisiä edes etsitty?

"Rakennusvalvonta ei ole etsinyt. Puutarhaosastosta en tiedä, aikovatko sotkea tähän vielä poliisin." Millaisia rankaisukeinoja kaupungilla on?

"Rakennuslautakunta voi vaatia uusia istutuksia uhkasakoin. Puisto-osaston pitäisi katsoa se ensin aiheelliseksi. Jos teko katsotaan törkeäksi, asia voidaan viedä syyttäjälle." Miksi kaupunki ei lunasta puistoksi kaavoitettua Koukkuniemen rantakaistaletta kokonaan ja hoida sitä itse naapurien sijasta?

"Kaupungilla ei ole rahaa, ja lunastihan se kaikki Koukkuniemen vesialueet. Lunastuksia tapahtuu ilmeisestikin sitä mukaa kuin niitä vapaaehtoisesti tarjotaan." Annetaanko koukkuniemeläisten "itsehallinnon" jatkua vastaisuudessakin?

"Kyllä kai luvatonta kaatoa tapahtuu muuallakin Espoossa. Pohjois-Espoossa maanomistaja tärveli Tremanskärrin suojelusuota. Rakennuslautakunta vei asian juuri äsken syyttäjälle." Ovatko espoolaiset omapäisiä?

"Toiset ovat turhankin tunnontarkkoja." RIITTA HEISKANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää