Kaupunki

Runsaan kolmen vuoden urakka maksaa 40 miljoonaa markkaa Ruoholahden katutyöt valmistuvat ennen uusien asukkaiden muuttoa

Tilaajille

Helsingin Ruoholahden pääkadut ovat olleet jo runsaan vuoden myllerryksen kourissa. Tietyöt jatkuvat vielä yli kaksi vuotta, suunnitelmien mukaan niiden on määrä valmistua vuoden 1992 loppuun mennessä. Liikennejärjestelyt saadaan kuntoon hyvissä ajoin ennen kuin ensimmäiset asunnot ja työpaikat valmistuvat Ruoholahden uudelle alueelle.

Samaan aikaan, kun maan päällä uudistetaan katuja, metron rakentajat tekevät työtään tunnelissa. Syksyllä 1993 metrojunat pyyhältävät Ruoholahteen asti.

Katujen rakennusurakan kustannukset ovat noin 40 miljoonaa markkaa. Suunnilleen yhtä paljon maksaa Pohjoisrannan leventäminen. Ruoholahti kuitenkin vaikuttaa Pohjoisrantaa suuremmalta työmaalta, koska se levittäytyy laajemmalle alueelle.

Ensisilmäyksellä Ruoholahden tilapäiset katujärjestelyt vaikuttavat sekavilta. Töistä huolimatta liikenne on sujunut kohtuullisen hyvin, eikä Helsingin liikennesuunnittelijoille ole tullut valituksia.

"Yleensä pieni ryhmä autoilijoista reagoi heti, jos tuttuihin liikennejärjestelyihin tulee pienikin muutos. Ruoholahden järjestelyistä en minä kuitenkaan ole saanut kuin yhden soiton", sanoo liikennesuunnittelija Raili Niemelä.

Töitä tehdään lähinnä Ruoholahden kahdella pääkadulla, Porkkalankadulla ja Itämerenkadulla sekä Länsiväylän itäpäässä. Ensimmäisessä vaiheessa rakennettiin uusi ramppi Mechelininkadulta Länsiväylälle. Sen valmistuminen muutti eniten Etelä-Helsingistä Länsiväylälle ajavien autojen reittiä. Aikaisemmin liikenne kääntyi Itämerenkadulle ja siitä Länsiväylälle, mutta nykyisin ajetaan Mechelininkatua Ruoholahden sillan alitse ja käännytään vasta sen jälkeen. Järjestely jää pysyväksi.

Tunneli valmis keväällä

Tunnelin rakentamista on vaikeuttanut alueen runsas putki- ja kaapeliverkosto. Niiden siirtely on myös lisännyt kustannuksia.

Ensi vuoden puolella alkavan kolmannen vaiheen suurin työ on raitiotiekiskojen rakentaminen Itämerenkadulle, jolle Töölöstä tuleva raitiolinja 8 siirtyy. Samassa yhteydessä kunnostetaan Itämerenkadun ajokaistat, rakennetaan pysäköintipaikkoja ja pyörätie.

Viimeisessä vaiheessa 1992 rakennetaan Länsiväylältä tulevalle liikenteelle uusi ramppi Ruoholahden sillan eteläpuolelle. Sitä käyttää lännestä Etelä-Helsinkiin tai Töölön suuntaan kulkeva liikenne. Myös keskustasta Länsiväylälle johtavan rampin paikka muutetaan. Se kaartaa tulevaisuudessa Lepakkoluolan länsipuolelta eikä enää itäpuolelta kuten nykyisin.

Itämerenkadusta kokoojakatu

Muutokset tekevät Porkkalankadusta Ruoholahden varsinaisen läpikulkuväylän. Itämerenkadusta halutaan tehdä uuden asunto- ja työpaikka-alueen kokoojakatu. Sen liikennemäärän arvioidaan laskevan nykyisestä 30000 autosta vuorokaudessa 15000:een autoon.

"Ruoholahden liikennesuunnittelussa yhtenä tavoitteena oli joukkoliikenteen osuuden lisääminen Länsiväylällä. Viime syksyn laskennan mukaan Länsiväylällä matkustavista vain 27 prosenttia käyttää busseja. Kaikkiaan Helsingin niemen rajan ylittävistä 62 prosenttia matkustaa bussilla." "Espoosta tulevat näyttävät siis käyttävän yksityisautoja paljon vähemmän kuin muut keskustaan tulevat. Tosin on otettava huomioon, että osa Espoon busseista ajaa Lauttasaaren kautta, ja Lauttasaaren sillan ylittävistä 65 prosenttia käyttää bussia", Raili Niemelä sanoo.

Niemelä epäilee, että bussien käyttö Länsiväylällä ei lisäänny kovin paljon, sillä bussiliikenne siellä on jo nykyisin sujuvaa, joten uusien järjestelyjen vaikutus ei ole kovin tuntuva. Parin viime vuoden aikana ei henkilöautoliikennekään Länsiväylällä ole juuri lisääntynyt, vaan se tuntuu olevan tällä hetkellä jonkinlaisessa kyllästymispisteessä.

Ruoholahden uuden asuinalueen valmistuessa ympäristön ulkonäkö kohentuu muutenkin nykyistä. Entisen huoltoaseman tontille Porkkalankadun ja Itämerenkadun väliin rakennetaan tori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää