Kaupunki

Talin puhdistamosta löytyi 4000 kuutiota öljyistä vettä Poliisi selvittää öljyn alkuperää

Tilaajille

Neljä vuotta sitten käytöstä poistetun Talin jätevedenpuhdistamon kellarialtaasta löytyi joulun alla suuri määrä öljynsekaista vettä. Öljyn alkuperäksi epäillään Talissa ollutta Ekokemin hoitamaa öljyisten jätteiden käsittelyasemaa. Alkuperän selvittämiseksi VTT on ottanut poliisin pyynnöstä öljyisestä nesteestä näytteet. Öljy hoidetaan Talista pois, minkä jälkeen sovitaan tai riidellään siitä, kuka toimenpiteen maksaa.

Tiedot öljyisen veden määrästä vaihtelevat. Tuotantolinjan johtaja Heikki Laukala YTV:n jätehuoltolaitoksesta sanoo Ekokemissä arvioidun, että öljyyn sekoittunutta vettä on 4000 kuutiota. Rakennusinsinööri Erik Nieminen Helsingin kiinteistövirastosta arvioi määrän 150-200 kuutioksi, ja poliisi puhuu kymmenistä kuutioista.

Öljy on puhdistamon välppärakennuksen pohjasiilon altaassa hankalassa paikassa. Ekokem on pumpannut osan nesteestä jo pois ja vienyt ongelmajätteiden käsittelylaitokseen Riihimäelle. Loput viedään mahdollisesti parin viikon sisällä Seutulaan valmistuvaan öljyjätteiden käsittelylaitokseen, joka korvaa Talissa olleen toiminnan. Näin säästettäisiin kalliita Ekokemin vastaanottomaksuja.

Kolmas mahdollisuus on, että öljyisestä vedestä onnistutaan pumppaamaan puhdas vesi viemäriin ja edelleen Kyläsaaren puhdistamoon, jossa vielä on öljyerottimet. Veden osuus nesteestä on 85-90 prosenttia.

"Syyllinen on pohjapumppu"

"Syksyn aikana ilmeisesti imualtaan pohjapumpun katkaisutasot ovat muuttuneet. Pohjapumppu on päästänyt vedenpinnan nousemaan aikaisempaa korkeammalle, jolloin öljyinen vesi on päässyt viereiseen rakennukseen ja sen pohja-altaisiin." Sekin teoreettinen mahdollisuus on, että öljyä on kipattu alueelle luvatta. Imuallas on puhdistamoaltaan matalin paikka, joten mihin tahansa alueen kaivoon kaadettuna öljyjäte olisi lopulta päätynyt paikkaan, josta se löydettiin. Aluetta kiertää aita, mutta sitä on purettu asuntorakentamista edeltävien kunnallisteknisten töiden vuoksi, joten pääsy alueelle on vapaa.

Öljyvahinkolain mukaisesti asiasta ilmoitettiin sekä poliisille että palokunnalle. Palokunta kävi paikalla mutta todettuaan öljyn olevan suljetussa tilassa, se ei ryhtynyt toimenpiteisiin. Poliisi tutkii asiaa löytääkseen öljyn lähteen, jotta lasku sen poiskuljettamisesta löytää oikeaan osoitteeseen.

Joulun aikaan laskun arveltiin nousevan useaan miljoonaan markkaan, jos koko neste joudutaan viemään Ekokemiin. Ekokem laskuttaa yli 1000 markkaa kuutiolta öljyisestä jätteestä, jos siinä on liuottimia mukana.

Ekokem on ehtinyt jo ottaa nesteestä omat näytteensä. Markkinointijohtaja Aarno Kavonius sanoo, että niiden perusteella ei voi sanoa, mistä öljy on lähtöisin.

Laskun jakamisesta riitelevät YTV, joka on jätehuoltoviranomainen, Ekokem, joka on YTV:n toimeksiannosta hoitanut käsittelyä sekä kiinteistövirasto, jonka hallinnassa puhdistamoalue on.

Näillä näkymin ongelmasta aiheutuvat kustannukset jäävät alle miljoonan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää