Kaupunki

Helsinki sulkee 2000 lasten päivähoitopaikkaa Sosiaalivirasto karsii lasten ja vanhusten palveluja

Tilaajille

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston kuluvan vuoden säästöohjelma vie kaupungin päiväkodeista ja päivähoitoperheistä yhteensä kaksituhatta lasten kunnallista päivähoitopaikkaa eli noin 10 prosenttia kaupungin päivähoitopaikoista.

Sosiaaliviraston laskelmien mukaan hoitojonoja ei päivähoitopaikkojen vähenemisestä huolimatta pitäisi syntyä, sillä lasten kotihoidon tuki on purrut hyvin viime syksystä lähtien. Sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Rakel Hiltunen (sd) myöntää kuitenkin, että palvelut kärsivät ylipäätään, kun rahaa säästetään.

Uuden säästöohjelman mukaan vuoden mittaan jätetään täyttämättä kaikkiaan yli 600 sosiaalitoimen vakanssia. Sosiaalilautakunta päätti suunniteltujen ja nykyisten toimintojen karsimisesta tiistai-iltana.

Päiväkotien hoitajien ja perhepäivähoitajien lisäksi vakansseja jätetään auki mm. kotipalveluissa. Päivähoitopaikkojen lisäksi vähenevät siten myös vanhusten palvelut.

Sosiaalivirasto säästää supistuksilla noin 60 miljoonaa markkaa. Menot saadaan näin karsittua reiluun 3,5 miljardiin markkaan, mutta kaupungin talousarvio ylitetään yhä 30 miljoonalla. Lisää rahaa jouduttaneenkin anomaan vielä kevään aikana.

Päivähoitopaikkojen vähentäminen ja tarhojen sulkeminen saattaa kuitenkin kostautua viimeistään vuonna 1995, jolloin kuntien pitäisi taata päivähoito kaikille alle kouluikäisille lapsille.

Sosiaalivirasto esitti lisäksi 30 miljoonan markan säästämistä mm. asunnottomien, vammaisten ja päihdeongelmaisten palveluita vähentämällä. Lisäksi virasto esitti vanhusten ostopalveluiden, suojatyöpaikkojen ja perhelomien leikkauksia.Lautakunta palautti nämä esitykset kuitenkin uudelleen harkittaviksi.

Uusia maksuja harkitaan

Sosiaalilautakunta pohti maksuja viimeksi tammikuun puolivälissä. Tuolloin esitykset leikkipaikkaruokailun maksuista ja vammaisten päivähoitomaksuista hylättiin. Esitys vanhusten palvelutalojen 120 markan hintaisesta klubikortista palautettiin tuolloin takaisin valmisteltavaksi.

Kaikkia näitä maksuja joudutaan ilmeisesti pohtimaan huhtikuussa uudelleen. Samalla ryhdytään todennäköisesti vauhdittamaan esitystä päivähoidon uudesta "supermaksuluokasta", johon joutuvien hyvätuloisten pitäisi maksaa lastensa hoidosta noin 1500 markkaa kuukaudessa.

"Äyrin korotus ainut keino"

"Tässä joutuu miettimään, mitä on helsinkiläinen sosiaalipolitiikka ja mikä sen perustehtävä", Hiltunen pohtii. "Toivon ainakin, ettei heikoimmassa asemassa olevien palveluita heikennetä." Hiltunen pitää äyrin hinnan korottamista ajan mittaan ainoana keinona selvitä kunnialla sosiaalipalveluiden järjestämisestä.

Ylipormestari Raimo Ilaskivi moitti viikonvaihteessa sosiaalivirastoa palveluiden vähentämissuunnitelmista ja vaati rahan säästämistä hallintoa järkeistämällä. Ilaskivi muistutti sosiaalimenojen kasvaneen kymmenen viime vuoden aikana huimasti kaupungin muita menoja nopeammin.

Hiltunen muistuttaa, että hallintomenot merkitsevät vain 4-5 prosentin osuutta sosiaalimenoista, joten niissä ei hänen mielestään voida merkittäviin säästöihin päästä.

Säästöesitykset valmistellut suunnittelupäällikkö Kim Aarva puolestaan on laskenut, että 90 miljoonan markan säästöön päästäisiin pistämällä konttorin väki kolmeksi viikoksi pakkolomalle.

"Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä", Aarva tuumii. "Saattaisi koskea itseäkin."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää