Kaupunki

Yhtenäiskoulun lukiota uhkaa lakkautus elokuussa Tieto kokeiluluvasta ei ehtinyt ajoissa kaupunginhallitukseen

Tilaajille

Käpylässä toimivan Yhtenäiskoulun lukion toiminta uhkaa loppua elokuussa.

Lukio joudutaan ilmeisesti lopettamaan, vaikka opetusministeriö päätti viime viikon perjantaina, että koulu saa jatkaa käynnissä olevaa opetuskokeiluaan.

Helsingin kaupunginhallitus keskusteli maanantaina epävirallisesti Yhtenäiskoulun lukion tapauksesta. Keskustelussa todettiin, ettei koulun toiminnan jatkamisesta voida tehdä esitystä, koska kaupunki ei ole vielä saanut valtiolta kirjallista tietoa kokeilun jatkamisesta. Suullinen tieto päätöksestä oli olemassa.

Tieto opetusministeriön päätöksestä kulkee kaupunginhallitukselle opetushallituksen kautta. Kiertotietä kulkeva päätös ei ehtinyt ajoissa kaupunginhallituksen maanantain kokoukseen.

Ainoa lukion toimintaa koskeva päätös on siten vuodelta 1990. Kaupunginvaltuusto päätti silloin, että lukion toiminta loppuu 1992. Yhtenäiskoulun lukion oppilaat aiotaan siirtää Alppilan lukioon.

Valtuusto antoi kaksi lisävuotta

Kaupunginkansliasta kerrotaan, että tilanne on koulun kohdalla vielä avoin. Koulun toimintaa ei voida kuitenkaan jatkaa, ellei kaupunginvaltuusto tee asiasta uutta päätöstä. Sitä ei näillä näkymin ehditä tehdä ennen koulujen alkua.

Valtuusto kokoontuu tänään keskiviikkona viimeisen kerran ennen koulujen alkua. Yhtenäiskoulun asiaa ei voida käsitellä, koska kaupunginhallitus ei tehnyt valtuustolle sitä koskevaa esitystä.

Yhtenäiskoulu on 12-vuotinen kokeilukoulu, jossa on meneillään ns. FOTA-kokeilu eli tiedollisen kasvatuksen formaalisten tavoitteiden kehittämiskokeilu. Kokeilun tavoitteena on saada oppilaat ymmärtämään paremmin oppimansa ja soveltamaan sitä käytännössä.

Kouluvirastossa on uskottu, että Yhtenäiskoulun lukio jatkaa toimintaansa. Koululautakunta antoi lukiolle ensi vuodeksikin yhden lukion aloitusluokan.

Virastossa arveltiin tiistaina, että Yhtenäiskouluun pyrkijöiden hakemukset joudutaan käsittelemään uudelleen.

Lukion oppilaspaikkojen jaosta päätetään Helsingissä tällä viikolla. Koulujen ovilla julkaistaan perjantaina kello 12 niiden oppilaiden nimet, jotka on hyväksytty lukioihin ensimmäisessä valinnassa. Toisen valinnan tulokset selviävät 24. kesäkuuta.

Rehtori tyrmistynyt

Koulu on mukana yhteisvalinnassa, joka joudutaan ilmeisesti purkamaan Yhtenäiskoulun osalta. "Meille hakeneet oppilaat joudutaan siirtämään toissijaisen hakutoiveen mukaisiin kouluihin. Se aiheuttaa melkoisen shown tässä kaupungissa", Tiainen ennustaa.

Hän uskoo, että lukio lakkaa elokuussa kokonaan, jos uutta päätöstä ei tehdä. Käytännössä se merkitsisi sitä, että nykyiset lukiolaiset siirrettäisiin Alppilan lukioon ja Yhtenäiskoulu jatkaisi toimintaansa peruskouluna.

Oppilaiden ja myös opettajien oikeusturvaa on tässä rehtorin mielestä raskaasti rikottu.

"Opettajat ovat kesälomalla, eivätkä tiedä työpaikastaan mitään. He eivät ole päässeet normaalisti alkutalvesta hakemaan työpaikkoja, koska mm. yhteisvalinnalla elätettiin toivoa, että tämä koulu elää vielä", Tiainen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää