Kaupunki

Taiteiden yö syntyi ilman rahaa Kolmannes yötapahtuman kulkijoista on 20-40-vuotiaita

Tilaajille

Taiteiden yö syntyi ilman rahaa Kolmannes yötapahtuman kulkijoista on 20-40-vuotiaita Juuri neljännen Taiteiden yön alla Helsingin kaupungin kulttuuriasiankeskus ja tietokeskus julkaisevat tutkimuksen Taiteiden yö -tapahtumasta. Yhteiskuntatieteiden kandidaatti Timo Cantellin Valoa yössä -tutkimus selvittelee, miten tapahtuma syntyi ja millaiseksi se on kehittynyt.

Ensimmäinen Taiteiden yö järjestettiin nopeasti, kesän 1989 aikana ja ilman rahaa. Helsingin Juhlaviikot satsasi järjestelyihin arvovaltansa, kopiokoneensa ja kuvataidesihteerinsä työaikaa. Akateeminen Kirjakauppa hoiti itse oman Kirjojen yönsä.

Suurin osa työstä tehtiin palkatta ja talkoopohjalta.

Ajoitus elokuuhun sopi Akateemiselle, koska elokuu on hyvää kirjanjulkaisemisaikaa. Juhlaviikoille ja taiteilijoille elokuu sopi, koska ihmiset ovat silloin palanneet kaupunkiin, eikä vielä ole kylmä.

Yöjuhlan sijoittaminen torstain ja perjantain väliseksi yöksi keskelle viikkoa oli alunperin tietoinen valinta. Järjestäjät halusivat erottaa Taiteiden yön vähemmän taiteellisesta viikonloppurymyämisestä.

Kun ensimmäinen Taiteiden yö onnistui ja veti ainakin 20000 ihmistä, seuraavana vuonna jouduttiin jo karsimaan osallistujia. Esimerkiksi saunafirma halusi saunan näytteille Senaatintorille, mutta Juhlaviikot ei suostunut tekemään taiteiden yöstä kaupallisia messuja. Radio Ykkönen pääsi kuitenkin apajalle, kun se järjesti Taiteiden yönä omin lupineen ilotulituksen SM-kilpailun Kaivopuistoon.

Toisella kerralla tapahtuma laajeni Espalta Kasarmitorille, Fredrikintorille, Kaivopihalle ja Vanhaan kirkkopuistoon. Yössä vaelsi jo 30000 kävijää.

Kolmannella kerralla viime vuonna tapahtuma oli jo vakiintunut. Mukaan haluttiin lisää markkinahumua, mutta kaupallista rahastusta haluttiin karttaa. Kauppatorilla sallittiin benji-hyppely, Kasarmikadulle katettiin suuren suosion saanut herkkupöytä. Arviot yleisömäärästä vaihtelivat välillä 30000-80000.

Ei tavallista taideyleisöä

Taiteiden yön yleisö poikkeaa tavanomaisesti naisvaltaisesta, korkeakoulutetusta, keski-ikäisestä taideyleisöstä. Yökulkijoissa on vähemmän naisia ja vähemmän keski-ikäisiä. Lähes kolmasosa yleisöstä oli viime vuonna 20-40 -vuotiaita. Alle 20-vuotiaita oli vain viidennes.

Taiteiden yössä liikutaan ylioppilaspohjalta, sillä ylioppilaita oli lähes 60 prosenttia, akateeminen lopputukinto oli joka neljännellä.

Opiskelijoita oli yleisössä poikkeuksellisen paljon. Yleensä ahkerasti taidetta kuluttavia opettajia oli taas poikkeuksellisen vähän.

Lähes puolet koko porukasta oli jo viime vuonna Taiteiden yö -tapahtumassa mukana vähintään toista kertaa.

Kuten muunkin kulttuurin pariin miehet uskaltautuivat Taiteiden yöhön naisia harvemmin yksin. Naisia useammin he olivat liikkeelle perheensä kanssa.

Taiteiden yön ohjelmasta ja liikennejärjestelyistä kerrotaan torstaina kaupunkisivuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää