Kaupunki

Ratikalla tuhannen kapakan kautta Kielitieteilijä ja muusikko kirjoittivat matkaoppaan, jossa Helsinki on värikäs kuin Lontoo tai Pariisi

Tilaajille

Raitiovaunuissa on jotain sympaattista ja miellyttävää. Siksi raitiovaunukaupungit Lissabon ja San Francisco herättävät mukavia muistoja, ja niihin ikävöi takaisin.

Ehkä matkailija kiintyy samalla tavalla Helsinkiin. Matka 3 T:llä halki Punavuoren, Kallion ja Alppilan voi olla ikimuistoinen kokemus, merkintä päiväkirjassa, nuhjuinen HKL:n kertalippu sivujen välissä: Helsinki, le 12 juillet. Ajoimme raitiovaunulla läpi sateisen kaupungin ja katselimme ikkunan läpi sen vettä valuvia kasvoja. Sunnuntaiaamu oli hiljainen ja Hakaniementori autio . . C'etait tellement beau!

Kohti Kurvia

"Olen tavannut helsinkiläisiä, jotka eivät tiedä, minne milläkin ratikalla pääsee", Oittinen hämmästelee.

Hannu Oittinen ja Samuli Juvonen tuntevat Helsingin hauskalla tavalla. Pitää olla turistin ahneet silmät, että pystyy katselemaan kotikaupunkiaan sillä lailla.

"Helsingissä on aika yllättäviä mestoja", Oittinen sanoo.

Sankarimatkailija johdattaa lukijan Kallioon Pengerkadun pikkuriettaiden pornokauppojen luo, Hämeentien Vihreään Grilliin, jossa annokset ovat suuria kuin hevoset, Aleksis Kiven kadun Bertinaan, sieltä Populukseen, jota "siivottomampaa kapakkaa ei Helsingistä löytäne"; Fleminginkadulle Cellaan ja sitten Hesaria pitkin yli Hämeentien toiseen kerrokseen ravintola Kolmeen Kaisaan, jonka ikkunapaikalta voi syventyä katselemaan Kurvin rikasta elämää.

Olympiaterminaalin pysäkiltä sankarimatkailija kiipeää ylös Tähtitorninvuorelle ja pysähtyy katselemaan Robert Stigellin Haaksirikkoisten patsasta.

Hän neuvoo, että Punavuori on yhtä kuin Rööperi ja että sen keskuksen Viiskulman ympäristöstä kuljeskelija löytää antikvariaattien, äänilevyjen, vaatteiden, antiikin ja etnisen ruuan lupaavat markkinat.

Ajankuvaa

Juvosen ja Oittisen Helsingissä puistot ovat viehättäviä ja kaupungin kasvot kauniit. Kun sankarimatkailija saapuu Kalliosta Sörkkaan, jopa Sörnäisten "talonkattojen rytmissä" on suurenmoisen urbaanin kauneuden tuntu.

Juvoselle ja Oittiselle Kallio on työläisten blues ja Vallila - niin kuin runoilija Viljo Kajavalle - unohtumaton rapsodia.

Kahden- tai kolmenkymmenen vuoden päästä sankarimatkailijan seikkailuja on varmaan jännittävä lukea. Matkaopas muuttuu dokumentiksi, ajankuvaksi 1990-luvun alkupuolen Helsingistä, jolloin vielä melko vähälukuiset virolaiset ja vironmieliset suomalaiset tapasivat toisiaan torstai-iltaisin Kappelin Kellarissa.

"Kaikki muuttuu koko ajan, raitiovaunujen reitit ja näkymät niiden varsilla. Monta kertaa joutuu kysymään itseltään, mitä tuolla kohdalla oli kolme vuotta sitten", Juvonen sanoo.

Sturenkatua pitkin

Matkaoppaassa on mukana katkelmia suomalaisesta runoudesta; mitä Väinö Kirstinä kirjoittaa Vanhan kirkon hautausmaasta, miten tulenkantaja Katri Vala muistelee Vilhovuoren kesää 30-luvulla, miten Ilpo Tiihonen kuvaa kolmosen päätepysäkkiä Porvoonkadulla: Rakeet ampuvat asfaltin selkään ja salamat sivaltelee ja päättärillään pelkää ja vapisee 3 T.

HANNES HEIKURA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää