Kaupunki

Kun äänestää, saa luvan marista

Tilaajille

Logo Kunnallisvaalit 18. 10. 1992 Kun äänestää, saa luvan marista Kaija Aho Vantaan Riipilässä vanhaa kotitilaa ja vuokrapeltoja viljelevä agronomi Olli Uusi-Eskola, 35, on levoton oman tilan ja ammatin kohtalosta. EY:n uhkan takia hän ei uskalla suunnitella elämäänsä pitkälle tulevaisuuteen.

Silti hän äänestää kuten aina ennenkin. "Äänestämättä jättäminen merkitsee sitä, ettei voi marista, kun ei ole edes yrittänyt vaikuttaa." Kunnallisvaaleissa hän saattaa kuitenkin vaihtaa puoluetta: "On parempi äänestää oman kylän tuttua kuin vaikkapa tikkurilalaista napapoliitikkoa." Vantaan kunnallispolitiikka ei juuri Seutulan syrjäkylässä Riipilässä tunnu. Palvelut on haettava kaukaa: Nurmijärveltä tai Vantaan Myyrmäestä.

Uusi-Eskola on viljelystila. Sopimukset, hinnat, määräykset ja mm. kesannointivelvoitteet muuttuvat jatkuvasti, eikä velkaisen tilan tuloja voi ennalta laskea. Isäntä katselee jatkuvasti lehtien työpaikkailmoituksia, sillä toisen työpaikan haku saattaa olla edessä.

Agronomi-isäntä on aikaisemmin ollut mm. tutkijana yliopistolla ja töissä keskusliikkeessä. Työkokemus Kanadasta todisti, että siellä voi kolme miestä viljellä 750 hehtaarin tilaa. Suomessa perheviljelmän koko on keskimäärin 150 hehtaaria.

Uusi-Eskola miettii, miltä Vantaa näyttää tulevaisuudessa. Perinteinen viljely tulee näillä näkymin täysin kannattamattomaksi: pellot jäävät pajukoiksi. Maidontuotanto on jo siirtynyt lähes kokonaan muualle. Pelloilla voivat tulevaisuudessa laiduntaa enää lammaskatraat ja lihakarja.

Pellot voi myös metsittää tai keskittyä viljelemään oluentuotantoon tarkoitettua mallasohraa tai öljynpuristukseen tarkoitettua rypsiä. "EY-ratkaisut vaikuttavat myös Vantaan maisemaan", Uusi-Eskola miettii.

Heinävedeltä Vantaalle muuttanut emäntä Annukka Uusi-Eskola on myös varma äänestäjä ja isäntää innokkaampi tilanpitäjä.

"Ainakin kotitarpeiksi voisi pitää myös sikoja ja kanoja", emäntä miettii. Hän ei missään tapauksessa halua lopettaa tilanpitoa. Kolmen lapsen raijaaminen hoitoon tuntuisi mahdottomalta, jos töitä olisi etsittävä muualta.

Emäntä on aikaisemmin ollut hammashoitajana. Nyt omat lapset ja naapurin hoitolapsi saavat leikkiä rauhassa tuvan ja salin lattioilla ja hoitaa tilan eläimiä.

Kaupunkitoimituksen kirjoitussarjassa ihmiset ovat kertoneet, miksi äänestävät. Sarja päättyy tähän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää