Kaupunki

Helsingin kaupunginhallitus tahtoo kevyemmän Pasilanväylän Kaupunki voi menettää valtion rahoituksen, jos Pasilanväylä ei ole yleinen tie

Tilaajille

Pasilanväylän yleissuunnitelma on pikapuoliin tulossa valtion ja kaupungin elinten ensimmäiseen käsittelyyn. Konsultin tekemässä yleissuunnitelmassa väylä on suunniteltu moottorikatuna, jossa kaikki liittymät ovat eritasoliittymiä.

Helsingin kaupunginhallitus on nyt kuitenkin eri mieltä. Maanantaina kaupunginhallitus muutti Helsingin yleiskaavaehdotukseen Pasilanväylän kaavamerkinnän moottorikadusta pääkaduksi. Toisin sanoen kaupunginhallitus tahtoo, että Turunväylältä Lahdenväylälle ulottuva poikittaistie toteutettaisiin tähän asti suunniteltua kevyempänä.

Muutos saattaa merkitä sitä, että kaupunki pelaa itsensä ulos valtion rahoituksesta.

"Jos Pasilanväylä on merkitty liikennealueeksi kaavassa, se voidaan tehdä yleisenä tienä. Jos se on katualuetta, sitä ei voi tehdä yleisenä tienä", ylitarkastaja Matti Teräsvirta liikenneministeriöstä sanoo.

Jos Pasilanväylästä tulee katu, sen toteutus ja rahoitus siirtyy kaupungille, sillä katujen rakentamista valtio ei avusta.

Jos Pasilanväylä rakennetaan yleisenä tienä, valtio maksaa kustannuksista valtaosan. Nykyisten suunnitelmien mukaan valtio maksaa 1,5 miljardin matkan kustannuksista 85 prosenttia ja Helsinki vain 15 prosenttia.

Helsingin yleiskaavassa Pasilanväylä ei ole liikennealuetta, koska yleiskaavassa sovelletaan "toiminnallista luokitusta" eli suuret väylät ovat joko moottorikatuja tai pääkatuja. Yleiseksi tieksi se on kuitenkin tähän asti luokiteltu.

Nyt kun kaupunginhallitus on pudottanut tien toiminnallista luokitusta pääkaduksi, selvitettäväksi jää, voiko se silti olla yleinen tie.

Sillä, onko merkintä moottorikatu tai pääkatu, ei Teräsvirran mukaan ole mitään merkitystä esimerkiksi sen suhteen, pitääkö risteyksien olla eritasoliittymiä. "Jos se on moottoritie tai moottoriliikennetie, niin siitä on määräykset, että tasoliittymiä ei saa olla. Mutta jos se ei ole kumpikaan näistä, ratkaisu on kaupungin oma asia." Päätös Pasilanväylän muuttamisesta pääkaduksi syntyi Jukka Lindemanin (vas) ehdotuksesta äänin 8-7. Lindemanin takana olivat Pirjo-Riitta Karppinen (vas), Sirkka-Liisa Vehviläinen (sd), Kai Kalima (sd), Lahja Palomäki (sd), Sole Molander (kesk), Kari Piimies (sd) ja Tuija Brax (vihr).

Lindemanin mukaan pääkatuna Pasilanväylään tulee vähemmän kaistoja, eikä eritasoliittymiä välttämättä tarvita. Valtion rahoitusta hän aikoo joka tapauksessa perätä hankkeeseen.

Muutos voi aiheuttaa sen, että yleiskaavaehdotus joudutaan panemaan uudelleen nähtäville, jolloin päätös siirtyy uudelle valtuustolle. Muuten yleiskaava ehtisi vielä vanhan valtuuston päätettäväksi.

Toistaiseksi Pasilanväylästä on tehty vain alustavia suunnitelmia. Varsinainen tiesuunnittelu alkaa sen jälkeen, kun kaupungin ja valtion päättäjät ovat käsitelleet konsultin tekemän yleissuunnitelman. Se on valmistumassa aikataulun mukaan ennen vuoden loppua.

Kaupunginvaltuustossa muodostuu kaupungin lopullinen kanta Pasilanväylän mitoitukseen. Rakentamispäätös tarvitaan vielä erikseen ensin kaupungilta ja lopulta liikenneministeriöltä. Kaupunginhallitus otti kesällä aikalisän ja päätti, ettei tietä kannata ajatella ennen vuotta 2020.

"Mikä on moottorikadun ja pääkadun välinen ero, sitä ei kai kukaan ole loppuun asti miettinyt. Meidän ryhmä katsoi, että toteuttamistapaa ehditään vielä miettiä, kun hanke nyt on siirretty vuoteen 2020", Suvi Rihtniemi (kok) sanoo. Kokoomus äänesti hallituksessa sen puolesta, että Pasilanväylän mitoitusta ei ole syytä muuttaa nyt.

"Minusta tuntuu hölmöltä, jos tämän takia yleiskaava menee uudelleen nähtäville."

Keskustan kehäväylä Sörnäisiin asti

"Joko koko tie pitää ottaa kaavasta kokonaan pois, tai sitä pitää jatkaa", kommentoi Lindeman ehdotustaan. Alkuperäisessä ehdotuksessa tunneli nousisi maan päälle Unioninkadulla.

"Se aiheuttaisi siinä hirveän hässäkän, se olisi idioottimaisin ratkaisu", Lindeman sanoo.

Hyväksytyssä yleiskaavaehdotuksessa on osoitettu Vuosaaresta paikka uutta satamaa varten. Kaupunginhallitus hylkäsi äänin 11-4 Lindemanin esityksen siitä, että satamavaraus liikenneyhteyksineen poistetaan yleiskaavasta.

Varsinaista rakentamispäätöstä Vuosaaren satamasta ei vielä ole tehty.

Piimiehen esityksestä kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että ennen rakentamispäätöstä selvitetään perusteellisesti sataman ympäristövaikutukset ja talouskysymykset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää