Kaupunki

Kampin uudisrakennus rouhaisee pois Simonkentän kallion Helsinki aikoo järjestää talosta yleisen suunnittelukilpailun

Tilaajille

Helsingin Kamppiin rakennetaan seuraava uudisrakennus ilmeisesti vasta vuosituhannen vaihteen paikkeilla, kun Simonkentän bussiaukiolle nousee uudenlainen kaupunkitalo. Talon mallia etsittäneen yleisellä arkkitehtikilpailulla. Se julistettaneen ensi syksynä.

Uudisrakennus ei tule törröttämään Simonkentän kalliolla, vaan se noussee suoraan bussikentän tasosta oaksi uutta vireää Kamppia. Talon rakentaminen merkitsee sitä, että Simonkentän kallio louhittaisiin kokonaan pois. Samalla saataisiin taloon "ylimääräinen" korkeahko, maan tasalta lähtevä kauppa- ja liikekerros.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan uudisrakennuksen suunnittelu hoidetaan kutsukilpailulla, johon kutsutaan kaksi ulkomaista ja kolme kotimaista huippuluokan arkkitehtiä. Suomen arkkitehtiliitto (SAFA) on ollut yleisen arkkitehtikilpailun kannalla.

Kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Paavo Perkkiö esittääkin kaupunkisuunnittelulautakunnalle yleisen suunnittelukilpailun järjestämistä. Mukaan voitaisiin kutsua ulkomaisia osanottajia.

Kutsukilpailu olisi voitu järjestää helpommin ja nopeammin kuin yleinen kilpailu. Koska asialla ei vielä ole kiire ja korkeatasoista suunnitteluvoimaa on tällä hetkellä runsaasti tarjolla, ollaan päätymässä syksyllä pidettävään yleiseen kilpailuun.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee asiaa tänään torstaina, mutta jättänee asian vielä pöydälle.

Perkkiö perustelee omaa kantaansa sillä, että kun kyseessä on "urban design" -kilpailu eli tavallaan muotoilukysymys - ideoitten tuulettaminen keskeisellä ja näkyvällä paikalla - saadaan yleisellä kilpailulla mahdollisesti kiinnostavimpia ehdotuksia.

Tulevan rakennuksen kerrosalaksi on kaavailtu vähintään 25000 neliötä ja enintään 40000 neliötä.

Pienempi vaihtoehto tarkoittaa Perkkiön mukaan sitä, että rakennus noudattaisi lähiympäristön tavanmukaista rakentamista, jota valtuustokin on suositellut. Suurin vaihtoehto johtaisi ylikorkeaan rakentamiseen. "Sellaista ei siinä paikassa pitäisi tavoitella", Perkkiö sanoo.

Uudisrakennuksen räystäskorkeutta koskevaan kysymykseen Perkkiö kieltäytyy vastaamasta: "Minun täytyy välttää sanomasta siihen mitään, koska kilpailijoille täytyy jättää täysi vapaus esittää terassimaisia ratkaisuja ja vaikka minkälaisia rakennelmia." Hän katsoo, että 25000 neliötä voidaan hyvinkin ylittää, koska kyseessä on rinnetontti.

Simonkentän kalliota ei voida missään vaihtoehdossa säilyttää.

"Rakennuksessa pitää olla linja-autokentän tasossa palveluja. Suuri määrä ihmisiä on alueella liikkeellä, heitä tulee busseilla ja muutenkin. Talon alakerta voisi olla kauppiastavaratalon tyyppinen kahviloineen ja kauppoineen. Talossa voisi olla hyvin monenlaistaisia toimintoja", Perkkiö pohtii.

Uuteen taloon toisi väkeä myös metro: Kampin metroasemalle rakennettaisiin toinen, Annankadun sisäänkäynti. Nykyisin Kampin metroasemalle pääsee vain yhden sisäänkäynnin kautta. Se on Energiatalon ja Autotalon välissä.

Perkkiö haluaa, että Kampin ja Töölönlahden kaavaluonnokset käsitellään lautakunnassa ennen kilpailun järjestämistä.

Bussiliikenteessä joudutaan tekemään melkoisia järjestelyjä ennen kuin hanketta päästään toteuttamaan. Perkkiö arvioi, että aikaisin rakentamisen ajankohta voisi olla vuosituhannen vaihde.

Lähiliikenteen bussisumaa Kampissa on purettava, ennen kuin mihinkään oleelliseen voidaan ryhtyä. Noin puolet kaupunki- ja lähiliikenteen busseista on siirrettävä Rautatieaseman länsireunalle rakennettavaan uuteen terminaaliin. Vasta sen jälkeen voidaan bussilaitureita järjestellä niin, että Simonkenttä vapautuu nykyisestä käytöstään.

Lopullisessa tilanteessa Lasipalatsin ja linja-autoaseman välinen aukio, josta kaukoliikenteen linja-autot nykyisin lähtevät, on kunnostettu "piazzaksi", kävely- ja tapahtuma-aukioksi. Kaukoliikenteen bussit saavat käyttöönsä linja-autoaseman länsireunan. Siitä eteenpäin Kampin kenttä on läntisen ja osittain pohjoisen lähiliikenteen bussien käytössä.

"Nykytilanne on onneton joukkoliikenteen palvelun ja kaupunkiympäristön kannalta. Sen korjaamiseksi on edetty askel askeleelta tekemällä päätöksiä hankekohtaisesti", Perkkiö arvostelee aikaisempia toimia.

Kilpailijoille annetaan ohjeet suunnitella aluetta laajemminkin kuin vain uudisrakennuksen kohdalta. He saavat sanoa mieliteensä vanhan linja-autoaseman alueesta, tulevasta kaukoliikenteen linja-autokentästä ja Urho Kekkosen kadun varren tilanteesta.

Varsinaisen uudisrakennuksen tontti on suunniteltu 5500 neliön suuruiseksi. Se ulottuisi Annankadulta Yrjönkadun kulmaan asti. Simonkatu olisi rajana yhdellä sivulla ja vastakkaisella reunalla noudatettaisiin Urho Kekkosenkadun linjausta.

JARMO MATILAINEN / HS

Simonkentän uudisrakennukseen monen alan toimintaa

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää