Kaupunki

Hakunilasta Arabian yöhön Tuhannet peruskoululaiset hiovat kevätkonserttejaan

Tilaajille

"Mikkoo , sullon makee fleda!" Tyttöjoukon huuto koulun pihalla oli voitonriemuinen. Mikko-parka. Minulla oli pienenä koulun esityksessä hame ja juuri yleistyneet sukkahousut, joten en ihmetellyt Mikon vastausta.

"Turpa kiinni", Mikko huusi henkensä hädässä ja kiiruhti peruukki silmillä juhlasaliin, hameenhelmat heiluen. Mikko soitti tamburiinia Aristokattien kenraaliharjoituksissa tiistaina. Aristokatit ovat Hakunilanrinteen ala-asteen musiikkiluokkalaiset, 120 hengen kuoro, orkesteri, kabareeseurue ja tanssiryhmä.

Hakunila? Toimittaja Mauno Saari mainitsi paikasta tässä lehdessä 24.12.1972 otsikolla Uuden rodun jouluevankeliumi seuraavaa: "Tänä iltana keltaisten hätävalojen rivit peittyvät pakkashuuruun. Ne vilkkuvat höyryävien peltojen ja ryteikköjen takaa kaupunkiin, niin kuin laivojen valot mereltä. Kukaan ei vastaa Malminiitylle, Hakunilalle, Mikkolalle, Koivukylälle, Matinkylälle." Aristokatit olivat tuohon jouluun mennessä toimineet yli vuoden, harmonin säestyksellä. Nykyisin orkesterilla on kuusi syntikkaa ja vajaan 60000 markan vuosibudjetti.

Vantaan lähiöiden peruskouluissa on yhteensä 42 musiikkiluokkaa ja niissä 1320 oppilasta. Espoossa heitä on 1197 ja Helsingissä 2385. Kuorot, musiikkiopistot ja -lukiot huomioiden kyse on kansasta, jonka eepoksen sankari hoitaa action -kohtaukset laulamalla pahat äijät suohon.

Entä 1972 nahkatakkijengi, josta Saari epäili "sikiävän avointa vihaa"?

"Olen onnellinen . . ., ihminen taas uusi on", julisti bussinkuljettaja Orvo Levonniemi juhlasalin lavalta kuudesluokkalaisten isiorkesterin säestäessä latinorytmeillä. Ehkä Levonniemellä on kaapissa vanha nahkatakki.

"Saksofonilla lähtö, Ihmebussin soittajat paikoilleen . . . Mikkooo! Kukaan ei soita istuiltaan." Opettaja Nikke Karpinin huudosta kuului ensi-illan aatto. Lääkäri on tähystänyt hänen pohjukaissuolensa ja neuvonut ottamaan rauhallisemmin.

Ihmebussilla maailman ympäri -esitys ryhtyi kiertämään Venäjän ja Yhdysvaltojen kautta Afrikkaan ja Dickensin Englantiin. Norjasta löytyi Vuorenkuningas. Säkkiin, perukkiin ja pahvikruunuun verhoutunut kuningas tuli Heikinlaaksosta.

"No kun kehuivat, että sovin parhaiten, kun olen pullea ja mulla on parta", peltiseppä Eero Lehto , 55, selvitti. Hänen tyttärensä kolmoset ovat mukana.

Aristokattien esitykset perustuvat pitkälle elokuvamusiikkiin. Nikke Karpin on askarrellut hahmot katiskaverkosta ja sanomalehdistä. Tiistaina Ihmebussi päätyi Aladdiniin ja Arabian yöhön, jonka viulut selvittivät tyylillä.

"Oli se aluksi aika vaikea", kuudesluokkalainen Marja Markkinen väheksyi. Hän aikoo isona viulistiksi.

Keskiviikon koulukonsertti aloittaa sarjan, joka jatkuu sunnuntaina Tikkurilan Vernissassa ja huhtikuussa Martinus-salissa. Ensi vuonna Aristokatit ovat Jurassic Parkissa. Katiskaverkkoa kuluu.

PEKKA HAKALA Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää