Kaupunki

Paisunut työtaakka kuormittaa Espoon sosiaalityöntekijöitä

Tilaajille

Paisunut työtaakka uuvuttaa Espoon sosiaalityöntekijöitä. Ensi vuonna yksi työntekijä palvelee melkein kaksi kertaa niin suurta asiakasjoukkoa kuin vuonna 1990.

"On ihme, että sosiaalityöntekijät eivät ole kollektiivisesti kaatuneet tässä kaupungissa" sanoo sosiaalityöntekijöiden akavalainen luottamusmies Tapani Wacklin .

"Teemme jatkuvasti ylikuormitettuina raskasta työtä. Se näkyy korkeana verenpaineena, unihäiriöinä, vatsavaivoina, työnarkomaniana. Jotkut paniikkihäiriössään eroavat ammattiliitosta ja heittäytyvät hyvän työnantajan syliin. Pelko ohjaa toimintaa." "Kun etulinjassa kaadutaan, kuka kantaa vastuun?" Wacklin kysyy Espoon kaupunginhallitukselle lähettämässään kirjeessä.

Tänä vuonna yhtä sosiaalityöntekijää kohden on runsaat 500 asiakasta. Suunnittelija Maritta Samuelssonin mukaan tilanne on Espoossa huomattavasti tukalampi kuin esimerkiksi Helsingissä.

Kaupungin pitäisi palkata 65 sosiaalityöntekijää nykyisten lisäksi, jos se haluaa pudottaa työn kuormittavuuden 250 asiakkaaseen työntekijää kohti tänä vuonna.

Kaupunginhallitus käsitteli tiistaina selvitystä sosiaalityöntekijöiden nykyisestä työtilanteesta. Sosiaali- ja terveyslautakunta on esittänyt kaupunginhallitukselle, että se ottaa huomioon ensi vuoden talousarvioesityksessä riittävät voimavarat sosiaalityöntekijöiden lisätyövoiman palkkaamiseen.

Kaupunginhallitus sai selvityksen tiedokseen tiistaina, mutta ei käsitellyt asiaa, vaan palautti sen vielä.

Erityisesti toimeentulotuen asiakasjoukko on kasvanut Espoossa rajusti viime vuosina. Asiakas joutuu jonottamaan toimeentulotuen vastaanotolle keskimäärin kolmesta viiteen viikkoa.

Espoossa tehdään yhdennettyä sosiaalityötä: työntekijä hoitaa niin lastensuojelun, päihdehuollon, toimeentulotuen, vammaispalvelun kuin vanhustyönkin asioita rinnan.

Maritta Samuelsson vertaa työtä väestövastuiseen omalääkärijärjestelmään, jossa on selkeät normit yhden lääkärin hoitamasta asukasmäärästä. Espoossa ja muualla pääkaupunkiseudulla sosiaalityöntekijöiden väestövastuualueet ylittävät reippaasti valtakunnalliset suunnitelmat, joiden mukaan yhden sosiaalityöntekijän vastuualueella olisi 2000 asukasta.

Konsultti Pekka Borgin mukaan myös Helsingin sosiaalityöntekijät ovat ylityöllistettyjä.

"Helsingissä tilanne on siinä mielessä parempi kuin Espoossa, että saimme loppukesästä 22 lisävakanssia toimeentulotuen tehtäviin. Näin pääsimme takaisin viimevuotiselle tasolle." Toimeentulotuen asiakkaiden määrä on kasvanut myös Helsingissä. Borg arvioi, että heidän määränsä on Helsingissä tänä vuonna reilusti yli 50000. Kuluvan vuoden huhtikuussa keskimääräinen kuormitus työntekijää kohti oli 245 toimeentulotuen asiakasta.

Espoon tilastot kertovat vuosittaisesta keskiarvosta, mikä vaikeuttaa Espoon ja Helsingin lukujen vertailua.

Väestövastuu yli valtakunnallisen tason

TARKKA-TIERALA Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää