Kaupunki

Espoon metroa aikaistettiin Pääkaupunkiseudulla päästiin yksimielisyyteen tulevaisuuden liikennehankkeista Historiallinen sopuratkaisu edellytti espoolaisilta joustoa länsimetroasiassa

Tilaajille

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta (YTV) hyväksyi perjantaina suunnitelman siitä, millaiseksi seudun liikennejärjestelmä rakennetaan. Historiallinen sopupaketti viestii liikenneministeriölle niistä tie- ja ratahankkeista, joista ollaan yksimielisiä. YTV aikoo esittää valtioneuvostolle, että valtio osallistuu yhteishankkeiden rahoitukseen 50-75 prosentin osuudella.

Suunnitelma painottaa joukkoliikennettä ja erityisesti raskasta raideliikennettä. Helsinki-Tikkurila -raidetöiden valmistuttua toivotaan, että Helsinki-Leppävaara -osuuden lisäraidetyöt alkaisivat. Myös yhteys pääradalle on hankeluettelon etupäässä.

Seuraavassa vaiheessa, noin 10 vuoden kuluttua, ratatöiden toivotaan alkavan osuuksilla Tikkurila-Kerava, Leppävaara-Espoon keskus ja Vantaankoski-lentoasema sekä raideliikenneyhteyden rakentaminen Helsingistä Etelä-Espooseen.

Päätös viimeksimainitusta tehtiin yhteistyövaltuuskunnassa perjantaina vastoin YTV:n hallituksen kesäkuista esitystä. Tavoitteena on saada takuita valtion rahoitukselle niin että länsimetron rakennustyöt voidaan aloittaa Helsingin alueella vuosivälillä 2004-2010.

Aikaisemmin oltiin sovittu, Espoon kaupungin lausuntoa kunnioittaen, että länsimetron rakentamisesta ei hiiskahdetakaan ennen kuin vuoden 2011 jälkeen.

Espoo joutui joustamaan länsimetroasiassa. Paineet kasvoivat sen jälkeen kun apulaiskaupunginjohtajat Helsingin Pekka Korpisen johdolla julkistivat syyskuun alussa oman vastaesityksensä, jossa ehdotettiin länsimetron aikaistamista.

YTV:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) myöntää, että helsinkiläisille jäi paljonkin hampaankoloon kesäkuisen päätöksen jälkeen. Viime torstaina päästiin länsimetron käsittelyssä neuvottelutulokseen, jolla liikennehankkeiden tärkeysjärjestys turvattiin ensimmäisen kerran.

Luettelossa puhutaan raideyhteydestä Etelä-Espooseen, joka ainakaan Espoon vihreiden mielestä ei tarkoita metroa vaan pikaraitiotietä. Espoon vihreiden edustaja Ville Stambej sanoi perjantaina ryhmänsä kuitenkin hyväksyvän neuvottelutuloksen "pitkin hampain." Aateveli David Pemberton Helsingistä sanoi, että heille kyllä kelpaa metrokin.

Tiehankkeista tärkeimmiksi nousevat kaikkien kehäteiden kunnostustyöt. Pasilanväylä ajoittuu Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti vasta lähelle vuotta 2020. Hakamäentietä tosin parannetaan jo aikaisemmin.

Perjantaisessa kokouksessa suurimpien valtuuskuntaryhmien edustajat kiittelivät sitä, että historialliseen yhteisymmärrykseen on päästy. Per-Erik Förars (sd) peräsi, että yksituumaisuus on myös säilytettävä. "Paketti on pidettävä kasassa." Kari Uotila (vas) piti tärkeimpänä sitä, että raideyhteys Etelä-Espooseen on paketissa mukana. Hänen mukaansa siinä olisi voinut selkeämmin lukea "länsimetro." Ainoa, joka yhteistyövaltuuskunnan 44 jäsenestä ei hyväksynyt suunnitelmaa liikennejärjestelmäksi, oli Tenho Tikkanen (sit) Espoosta. Hänen hylkäysesitykselleen ei löytynyt kannattajaa. Tikkanen ei voinut hyväksyä sitä, että päätös tehtiin vastoin Espoon kaupungin lausuntoa.

Kokouksen jälkeen liikennejärjestelmää tekemässä olleet virkamiehet ja luottamusmiehet olivat huojentuneita. Työtä tehtiin neljä vuotta, ja nyt eletään uskossa, että valtion rahoitusta on helpompi saada kun seudun sisällä ei enää riidellä siitä, mille hankkeille rahat pitäisi osoittaa.

Hankkeiden rahoitustarve on keskimäärin 400 miljoonaa markkaa vuodessa vuoteen 2020 saakka. Suunnitelmaa tarkistetaan neljän vuoden välein. Jos rahoitustaso muuttuu, valtuuskunta haluaa että suhde tie- ja joukkoliikennehankkeiden kesken pysyy entisellään.

Joukkoliikennehankkeiden osuus rahoitustarpeesta on noin kaksi kolmasosaa.

Painopiste raideliikenteessä Helsinki ajoi länsimetroa Paketin toivotaan pysyvän kasassa

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää