Kaupunki

Mustikkamaasta tulee taas helsinkiläisten kansanpuisto Kesän viihteeksi nousee tanssipaviljonki, uimaranta kunnostetaan nykyaikaiseksi

Tilaajille

Helsinki aikoo palauttaa Mustikkamaan entiseen arvoonsa kaupunkilaisten kansanpuistona. Saari on tarkoitus kunnostaa, sen toiminnat järjestää uudelleen ja sijoittaa sinne uusia houkuttelevia kohteita.

Tanssilavalle olisi jälleen käyttöä. Sellainen rakennettaisiin ravintolan viereen ja huonossa kunnossa oleva uimaranta tehtäisiin nykyajan vaatimuksia vastaavaksi.

Mustikkamaa oli 1930-luvulla kaupunkilaisten suosima kansanpuisto. Kävijöitä oli tuolloin vuosittain 600000 ja kaikki tulivat laivoilla, sillä siltaa ei Mustikkamaalle vielä silloin ollut.

Mustikkamaan suosio on laskenut sen liikenneyhteyksien parantuessa. Saareen johtava silta valmistui 1964 ja edelleen Korkeasaareen noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Vuonna 1993 oli Mustikkamaalla kaikkiaan 374000 kävijää, joista matkaa jatkoi suoraan Korkeasaareen 255000 ihmistä. Itse Mustikkamaan kävijämääräksi jäi 120000 henkeä. Mustikkamaa on näin muodostunut Korkesaaren liikenteen läpikulkuväyläksi.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi torstaina Mustikkamaan alueen uuden kaavaehdotuksen, jolla on tarkoitus herättää perinteinen ulkoilusaari uudelleen eloon.

Arkkitehti Anu Mansikka kaupunkisuunnitteluvirastosta toteaa, että saarella on lisääntynyt ja villiintynyt pelkästään henkilöautoliikenne.

Nyt on ensimmäisenä tavoitteena järjestää Korkeasaaren liikennettä varten bussiyhteys suoraan Korkeasaaren sillan kupeeseen, jolloin saataisiin karsittua melkoinen osa yksityisautojen holtittomasta pysäköinnistä.

Bussiyhteys toteutetaan jo ensi kesäkautena, jos Kulosaaren läpiajo saadaan järjestettyä. Se hoitaisi Korkeasaaren lisäksi myös uimarannan liikennettä.

Rempallaan jäänyt uimaranta aiotaan palauttaa entiseen kuntoon. Liikuntavirasto on sisällyttänyt hankkeen viisivuotisohjelmaansa.

Uuden kaavan mukaan alueelle rakennetaan uusia uimakoppeja, puku- ja peseytymistiloja ja kahviloita yhteensä 400 neliötä. Uimaranta-aluetta on kaikkiaan noin 1,9 hehtaaria.

Urheilu- ja kenttäalueet, joita on yhteensä 3,5 hehtaaria, käsittävät uudessa kaavassakin nykyiset urheilukentät ja venesataman viereisen kallion ja Honkaluodon.

Mustikkamaan perinteinen ravintola on keskeisellä paikalla huvi- ja viihdealueella. Ravintola korjattiin viime kesäksi ja sitä olisi mahdollista käyttää myös talvisin.

Uusi kaava sallisi tanssilavan rakentamisen ravintolan viereen. Arkkitehti Mansikka arvelee, että kyseeseen voisi tulla katettu lasiseinäinen paviljonki, sillä lavayleisökin vaatii nykyisin laatua.

Ravintolan ja tanssilavan lähelle on suunniteltu sijoitettavaksi Mustikkamaan kesäteatteri, joka nykyisin toimii Mustikkamaan länsiosassa Korkeasaareen vievän tien varressa. Teatterin nykyinen paikka on kosteassa paikassa ja kaukana palveluista.

Pysäköinti keskitetään saaren pohjoisrannalla entisen veneveistämön paikalle. Se on pinta-alaltaan 1,1 hehtaaria. Alue terassoidaan rinteeseen ja suojataan istuttamalla terassien väliset luiskat pensailla. Pysäköintialueen juurella sijaitsisi vierasvenesatama.

Vanha venesatama telakka-alueineen Mustikkamaan koilliskulmassa säilyisi ennallaan. Perinteistä viime vuosisadalta asti toiminutta paikkaa ei pahemmin haluta mennä muuttamaan.

Kaavaesitys sisältää pienen ideavarkauden.

Korkeasaari on luopunut vanhasta näköalatornistaan. Nyt esitetään uuden tornin rakentamista Mustikkamaan kallioille. Sieltä olisi hyvä tähyillä ympäröivää meri- ja kaupunkimaisemaa.

JUHANI NIIRANEN / HS

Bussilinja halki Mustikkamaan Uusitun ravintolan viereen kesäteatteri

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää