Kaupunki

Toukolanrantaan rakennetaan kantakaupungin uusin laajennus Kodit 6400 asukkaalle, taideteollisuutta, pop-jazzia ja puolet puistoksi

Tilaajille

Helsingin kantakaupungin itäinen kylki on vielä lohdutonta takapihaa, jossa mikään ei näytä kunnolliselta kaupungilta. Parempaa on tulossa, kun Toukolanrannan rakennussuunnitelmat alkavat toteutua vuosituhannen vaihteen lähestyessä.

Kantakaupungin seuraavan laajennuksen on määrä valmistua 2010-luvulla, jos rakentaminen pääsee alkuun suunnitelmien mukaisesti. Valmistumisen jälkeen siellä asuu noin 6400 ihmistä. Nyt samalla paikalla on vain muutama asukas. Työpaikkojen määrä nousee nykyisestä noin 3000:sta jopa 5500:aan.

Koko alueen sielu on Toukolanrannan keskellä sijaitsevat Arabian tehtaat, jossa Taideteollinen korkeakoulu on jo toiminut vuosia. Kulttuurin vaikutus monipuolistuu entisestään, koska Oulunkylän pop-jazz opisto on päättänyt muuttaa Arabiaan.

Helsinki kaavailee Toukolanrantaan erityistä taideteollisuuskeskusta, johon toivotaan tulevan paljon alan firmoja ja työpaikkoja. Se olisi osa Helsingin tieteen ja taiteen akselia, joka ulottuu Senaatintorin yliopistokortteleista Viikin tiedepuistoon.

Toukolanrannan suunnittelua johtava projektipäällikkö, arkkitehti Mikael Sundman vetää nopeasti pitkiä linjoja Vanhankaupungin ja Toukolan historian monista kerroksista, jotka lisäävät alueen hohtoa tulevaisuuden kaupunginosana.

Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin Vantaanjoen suulle 1550. Sen ajan kitukasvuisesta pikkukaupungista on löytynyt kaivauksissa jonkin verran perustusten jälkiä. Vantaanjoen suulla Kuninkaankartanonsaarella oli Helsingin ensimmäinen vesilaitos.

Myöhempiin kerroksiin kuuluu Arabian tehtaan teollisuusmiljöö, joka eli Sundmanin mielestä itsenäisenä ruukkiyhdyskuntana kaikkine palveluineen kuin pieni Karkkila. Seuraava suuri muutos oli Hämeentien varrelle 1950-luvulla rakennettu korkeiden asuintalojen rivistö.

Uusi Toukolanranta on Sundmanin ajatuksissa viides kerrostuma, jonka pitää ottaa huomioon kaikki edelliset. Kustaa Vaasan aikaansaannos ei huku uuden kaupunginosan alle, koska uudet korttelit rakennetaan Arabian tehtaiden etelä- ja itäpuolelle. Runsaan sadan vuoden aikana rakentunut Arabian tehdas suojellaan. Sen viereen rakennetaan täydennykseksi runsaasti uutta tilaa työpaikoille.

Toukolanranta on Helsingin ensimmäinen uusi asuntoalue, jonka ympäristövaikutukset on Sundmanin mukaan tutkittu perusteellisesti. Teollisuuskäytössä olleen alueen maaperässä on saastuneita paikkoja, joiden maamassat joudutaan vaihtamaan tai peittämään. Tästä on arvioitu aiheutuvan 40 miljoonana markan ylimääräiset kustannukset.

Valtaosa Toukolanrannasta on entistä merenpohjaa, joka on täytetty sekalaisilla massoilla. Lopullinen rantaviiva saatiin valmiiksi muutama vuosi sitten. Täyttöjen paksuus vaihtelee metristä 25 metriin. Täyttöalue on jatkuvassa liikkeessä oleva savipatja, jonka vangitseminen paikalleen vaatii salpaseinämien rakentamista 20 metrin välein maamassojen sisään.

Pohjanvahvistuksesta aiheutuu yhteensä 45 miljoonanan markan kustannukset. Valtaosa täyttöalueesta on niin pehmeää, että sen päälle ei voida rakentaa mitään. Näin Toukolanranta saa noin 50 hehtaarin kokoisen puiston, joka on melkein puolet koko alueesta.

Alueen halki virtaava Kumpulan puro on pahasti saastunut. Öljyn ja ruosteen puhdistus ei ole onnistunut, joten puro on tarkoitus piilottaa putkeen Kyläsaaren kohdalla.

Toukolanrantaan rakennetaan etupäässä isoja, kolmen tai neljän huoneen ja keittiön asuntoja. Niiden toivotaan houkuttelevan Kallion ja Vallilan nuoria perheitä muuttamaan lähistölle Toukolanrantaan, kun he tarvitsevat lasten vuoksi lisää tilaa.

Näin pyritään torjumaan vanhan työläiskaupunginosan juppiutumista. Toukolanrannasta ei haluta paikallaan pysyvää "ydinperheiden pakilaa" vaan dynaamista ja urbaania kantakaupunkia. Sen vuoksi rakennetaan suurinpiirtein yhtä paljon vuokra- ja omistusasuntoja.

Toukolanrannan asuntoalueen halki menee oikeastaan vain yksi pääkatu, josta asuntokadut erkanevat kuin puun oksat ja päättyvät umpiperään. Asuinkortteleiden pysäköinti on suunniteltu kokonaan katujen varsille ilman kalliita pysäköintitaloja.

Arabian tehtaan pohjoispuolen liikennetulppa aiotaan poistaa rakentamalla Annalan liikennetunneli, joka kääntää liikenteen Hämeentieltä Kustaa Vaasan tielle.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli torstaina Toukolanrannan asemkaavaehdotusta. Asia jäi kuitenkin vielä pöydälle. Asemakaava-alue on pinta-alaltaan Helsingin suurimpia kerralla tehtyjä moniin vuosikymmeniin. Noin 117 hehtaarin pinta-alasta on asuinkorttelita 17,4 hehtaaria, työpaikkakortteleita 23,8 hehtaaria ja noin 50 hehtaaria viheralueita.

Kaupunginhallitus ja valtuusto saanevat Toukolanrannan kaavan käsiteltäväkseen ensi keväänä. Rakennustyöt alkanevat 1998.

HELSINGIN KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO

Historiaa vuosisatojen takaa Ympäristövaikutukset tutkittu huolellisesti Etupäässä suuria asuntoja

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää