Kaupunki

VR pyytää tarjoukset uusista junista Lähiliikenteeseen ehkä kaksikerroksisia junia 1999

Tilaajille

Uusien pääkaupunkiseudulle hankittavien lähiliikennejunien tarjouspyynnöt ovat lähteneet parillekymmenelle eurooppalaiselle junanvalmistajalle. VR on pyytänyt tarjouksia sekä yksi- että kaksikerroksisista junatyypeistä.

Kun tarjoukset on keväällä saatu, VR päättää Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n kantaa kuultuaan, millaisia uusia lähiliikennejunia seudun liikenteeseen ostetaan. YTV:n kantaa kysytään, koska VR:n ja YTV:n kesken tehdyn lähiliikennesopimuksen mukaan osapuolet yhdessä määrittelevät uusien junien laadun ja ominaisuudet.

VR:n henkilöliikennejohtaja Markku Pesonen arvioi, että junien tilauspäätös siirtyy ensi syksyyn, sillä runsaan kiinnostuksen vuoksi VR:lle tulee kosolti töitä tarjouspapereihin tutustumisessa.

"Kiinnostusta on ollut ympäri Eurooppaa", Pesonen sanoo.

VR kuten junien käyttäjät pitävät kaksikerrosjunasta. Sveitsiläinen mallijuna oli matkustajien nähtävänä Helsingin rautatieasemalla kesällä 1992 ja silloin tehdyn kyselyn mukaan junamatkustajat olivat siitä innostuneita.

VR:n kannalta kaksikerroksinen juna on tehokas, koska yhteen vaunuun mahtuu kaksinkertainen määrä matkustajia nykyisiin vaunuihin verrattuna.

Pesosen mukaan kaluston ja henkilökunnan määrät on mitoitettava ruuhkien mukaan. Kalusto saadaan edullisimmin, jos käytetään kaksikerroksista junaa.

Kaksikerroksiset junat vaativat myös vähemmän laituritilaa. Helsingin kaltaisella pistoasemalla sillä on merkitystä matkustajien mukavuuden kannalta, sillä pitkien laituripituuksien vuoksi lähijunat joutuvat joskus purkamaan matkustajansa lähestulkoon Helsingin ja Pasilan puolivälissä.

YTV suhtautuu toistaiseksi yhtä avoimesti niin kaksi- kuin yksikerroksisiinkin juniin.

VR ja YTV tekivät viime syksynä sopimuksen lähiliikenneyhteistyön jatkamisesta. Sillä turvattiin, että pääkaupunkiseudun asukkaat saavat edelleen matkustaa seutulipuilla ja kuntien sisäisillä lipuilla VR:n lähijunissa.

Samalla sovittiin junakaluston uusimisesta. VR lupasi tilata 10 uutta lähijunaa niin, että ne ovat vuonna 1999 liikenteessä.

MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA OLLI POHJANPALO Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää