Kaupunki

Museovirasto vastustaa yhä Kustaanmiekan leventämistä Helsinki yrittää jälleen päästä Vallisaaren kimppuun

Tilaajille

Museoviraston intendentti Liisa Eerikäistä harmittaa taannoinen Tallinkin karilleajo Kustaanmiekassa. Jos onnettomuutta ei olisi tapahtunut, puheet Kustaanmiekan leventämisestä olisivat pysyneet unohduksissa. "Ehkä kymmeniä vuosia", kuten Eerikäinen sanoo.

Toisin kävi. Helsingin satamalautakunta päätti tiistaina esittää kaupunginhallitukselle että Kustaanmiekan salmea levennettäisiin 40 metriä Vallisaaren rantakallioita räjäyttämällä.

Museovirasto saa taas lähiaikoina antaa asiasta lausuntonsa. Viimeksi virasto otti hankkeeseen kantaa vuonna 1992 työryhmässä, joka valvoi Kustaanmiekan salmen leventämisestä tehtävää maisemointisuunnitelmaa.

"Minä olin siellä vastustavana osapuolena mukana", Eerikäinen korostaa. Hän muistaa, että museovirasto oli alunpitäenkin kritisoimassa koko suunnitelman tekemistä.

Eerikäisen mukaan museoviraston kanta ei ole entisistä ajoista muuttunut. Historialliset ja maisemalliset syyt painavat yhä.

"Kustaanmiekan salmi on ollut Suomenlinnan synnyn kannalta hyvin tärkeä. Se oli nimenomaan kapea ja sitä pystyttiin hyvin hallitsemaan ja tarvittaessa vaikka sulkemaan", Eerikäinen sanoo ja muistuttaa, että Vallisaaren puolelta salmea on jo kerran levennetty.

Liisa Eerikäisen mielestä Kustaanmiekan salmen levennys on vietävä Unescon elimiin; kuuluuhan Suomenlinna Unescon maailmanlaajuiseen kulttuuriperintöluetteloon.

Helsingin satamalautakunta esittää vankkoja perusteita salmen leventämiseksi. Vuosina 1989-90 tehdyt mallikokeet ja simulaattoriajot osoittivat selvästi, että navigoitavuuden parantamiseksi mitään muuta ei ole tehtävissä kuin leventää väylää. Väylä on vaarallinen, koska se tekee Kustaanmiekassa S-mutkan. Lisäksi väylän pohjan muoto on epäsymmetrinen, mikä vaikeuttaa alusten ohjailua. Salmessa kulkee keskimäärin 22 alusta vuorokaudessa.

"Onko laivojen pakko tulla vaarallisista paikoista?", Eerikäinen kysyy.

Satamalautakunnan mielestä on. Eteläsatamaan pääsee myös toista, ns. Särkän väylää, mutta sen syventäminen tai leventäminen ei lautakunnan mukaan ole vaihtoehto Kustaanmiekan väylälle, koska vaikeissa olosuhteissa laivat voivat törmätä Katajanokkaan.

Yksi mahdollisuus on, että laivat eivät aja Eteläsatamaan, mutta siitä matkailuvaltista ei olla valmiita luopumaan.

Salmeen on mietitty myös johderakennelmia, jotka ohjaisivat laivat "rännissä" läpi. Asiantuntijoiden mukaan johteet eivät voi taata turvallisuutta, ne vain lieventäisivät onnettomuuden astetta. Samalla kun satamalautakunta tyrmää johteet, se pitää niitä lisäksi ympäristön kannalta epäesteettisinä.

MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Museoviraston kanta ei ole muuttunut Vaihtoehtoista väylää ei ole Johteet eivät saa kannatusta

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää