Kaupunki

Korkeakouluihin pyrkijöillä on menossa hikinen loppusuora Neljätoista tuntia pänttäystä päivässä eikä vapaapäivistä tietoa

Tilaajille

Martin Saarikankaan sopisi vilkaista Domus Academican lukusaleihin nähdäkseen, miten se kuuluisa pullamössösukupolvi oikein viettää aikaansa.

Paahtavana hellepäivänä Domman jalkarätinhajuinen kellarisali on täynnä nuoria, reppuja, lenkkareita ja pääsykoekirjoja. Pullamössöt eivät halua lukea omissa kodeissaan, jotka suuret ikäluokat ovat heille säästäneet, vaan he hakevat toistensa tukea ankeista saleista.

Kotona ei pysty keskittymään. Puhelinta ei malta ottaa seinästä ja aina löytyy siivoamista. "Täällä kaikki paahtavat ja se kannustaa", nuoret sanovat yhdestä suusta.

Tauoilla syödään, seurustellaan, napataan kofeiinitabletteja, C-vitamiinia ja fruktoosipillereitä. Kahvia ja kokista kuluu. Välillä vapaalla olevat ystävät käyvät tervehtimässä ja kertomassa, mille biitsille seuraavaksi aikovat.

Ensi kertaa pyrkivät nuoret ovat vielä kapinallisia ja ajattelevat, että elämässä täytyy olla muutakin kuin lukusali. Tämän kevään ylioppilas Susanna Aarnio lukee joka päivä kahdeksan, yhdeksän tuntia ja arvelee, että se ei ehkä ole riittävästi.

"Mutta jos se ei riitä niin sitten ei. Ei mulla ainakaan hermot kestä sitä, että elän koko elämäni kirjastossa." Susanna Aarnio pyrkii kauppakorkeakouluun. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hän piti viikon loman ja meni sitten valmennuskurssille. Hän aloitti lukemisen Töölön kirjastossa, mutta siirtyi Domukselle, koska se aukeaa jo kahdeksalta.

Susanna haluaisi ulkomaille töihin. Ekonomin tutkinnon hän arvelee olevan sen verran monipuolinen, että hänen ei tarvitse koko ikänsä tehdä samaa työtä. Se tuntuu tällä hetkellä tärkeältä.

Toista kertaa pyrkivä repii itsestään irti kaiken. Ami Käyhkö aloitti 9. tammikuuta toistamiseen pänttäämisen oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja vetää nyt loppusuoraa: 14 tuntia lukemista päivässä, seitsemän päivää viikossa. Yhteenkään vapaapäivään ei ole varaa, kun pääsykokeeseen on enää kolme viikkoa.

"Sen se vaatii, eikä enempään kyllä pystykään. Pakko on nukkuakin." Ami Käyhkö pääsi ylioppilaaksi vuosi sitten ja sanoo, että aika ei kirjoitusten jälkeen riittänyt pänttäämiseen. Kokeeseen valmistautuminen on toisella kerralla paljon helpompaa.

On pakko kuoria päivistä kaikki muu: ystävät, harrastukset. Ratsastusta harrastava Ami ilmoitti ihmisille ja hevoselleen jo tammikuussa olevansa seuraavan kerran tavattavissa 6. heinäkuuta pidettävien pääsykokeiden jälkeen.

Toisaalta kavereita voi tavata Domuksella tauoilla. Myös toista kertaa oikikseen pyrkivä Sami Kyntölä on hyvä kaveri, jonka kanssa puhumista riittää.

Tuhannen sivun pänttääminen vaatii Amin mielestä niitä kuuluisia istumalihaksia.

"Puolet on korvien välissä ja puolet hyvissä istumalihaksissa." Itsensä päivittäinen psyykkaaminen on tärkeää, sillä pelko putoamisesta tulee mieleen "57 kertaa päivässä". Kaikilla toista kertaa pyrkivillä on huoli: mitä sitten?

"Jokaisen kansioissa on tarroja: minä osaan, minä jaksan, minä pystyn tähän! Enää 23 päivää jäljellä! Tukkimiehen kirjanpitoa pitävät kaikki." Viimeiset päivät Domuksella ovat Amin mukaan aika hysteerisiä, kun jäljellä on enää vain oikeustieteelliseen pyrkijöitä.

"Viime vuonna joukkohysteria ainakin oli ihan hirveä, ihmiset purskahtelivat itkuun. Minä lähdin kotiin." Ami haluaisi opiskella mahdollisimman paljon kansainvälistä oikeutta, koska Suomi on niin pieni maa. EU-oikeus olisi ehdoton valtti.

"Hesarissa oli just kymppitonnin ilmoitus, jossa etsittiin kansainväliseen ja EU-oikeuteen perehtyneitä juristeja. Ulkomailla aion myös opiskella, ilman muuta." Helsingin kauppakorkeakouluun jätettiin tänä vuonna 2060 hakemusta. Sisään otetaan yhteensä 410 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan jätettiin noin 2500 hakemusta. Oikeustieteen kandidaatiksi pääsee opiskelemaan 210-240 ja varanotaariksi 35-45 uutta opiskelijaa.

RIITTA SALMI / HS

Ihmiset ja hevoset täytyy unohtaa

Helsingin Sanomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää