Kaupunki

Vantaan päivähoidon starttirahalla haetaan pysyviä kokopäiväpaikkoja Yrittäjän suostuttava palautusehtoon

Tilaajille

Vantaan kaupunki maksaa yksityisten päiväkotien perustamiskustannuksiin pysyvään toimintaan tarkoitettua starttirahaa. Rahaan saamiseen sisältyy ehto: jos toiminta loppuu kahden vuoden kuluessa, raha on palautettava.

Koska starttirahalla haetaan paikkoja nimenomaan vantaalaislapsille, heidän määräänsä päiväkodissa seurataan vuosittain.

Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti starttirahasta, kun se määritteli perusteita yksityisen päivähoidon aloittamistuelle.

Lautakunta on jo aiemmin päättänyt, että starttirahaa voidaan maksaa uusista, perustettavista päivähoitopaikoista. Summa on enintään 10000 markkaa kokopäiväpaikkaa kohti. Myöntämisestä kaivattiin kuitenkin yksityiskohtaisempia perusteita ja ne lautakunta määritteli nyt.

Tiloihin ja kaluihin saa, vuokraan ei

Kun starttirahan suuruutta arvioidaan, irtaimistohankintoihin voidaan myöntää enintään puolet rahasta. Jokainen starttirahahakemus käsitellään lautakunnassa erikseen. Mitään raha-automaattia Vantaa ei siis perusta.

Yksityisen päivähoitoyrittäjän pitää muutoin noudattaa lakia ja voimassa olevia säännöksiä. Lautakunta esimerkiksi tarkastaa paikan ja hoidon sen jälkeen, kun yrittäjä on ilmoittanut toiminnan aloittamisesta.

Ei mene päällekkäin työvoimarahan kanssa

Työttömien työllistämiseen tarkoitettu starttiraha on tarkoitettu lähinnä yrittäjäksi ryhtyvän yksittäisen henkilön toimeentulon tukemiseen. Rahaa saa viideltä päivältä viikossa ja enintään kuuden kuukauden ajan.

Päivähoidon starttiraha taas menee yleensä yhtiölle, yhdistykselle tai säätiölle, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta yrittämiseen yksityisessä päivähoidossa. Ne eivät voi saada työvoimaviranomaisten tukea.

Vantaa on niitä etelän suuria kaupunkikuntia, joissa ensi vuoden alusta voimaan tuleva päivähoitolain laajennus tuo suuria pulmia. Lyhyessä ajassa on valmistauduttava järjestämään hoitopaikka sadoille uusille, yli kolmivuotiaille lapsille.

Vantaalla vuoden alun laskennalliseksi jonoksi on arvioitu noin 1500 lasta. Noin puolelle on jo erilaisin järjestelyin valmistauduttu osoittamaan paikka, mutta niitä tarvitaan vielä lisää. Siksi on keinoja mietittäessä otettu käyttöön myös oma, kunnallinen starttiraha. Sen toivotaan houkuttelevan yksityisiä yrittäjiä alalle.

Tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi Vantaa yrittää selviytä mahdollisimman vähällä päiväkotien uudisrakentamisella ja ratkaista pulmaa vuokratiloissa toimivien ryhmäperhepäiväkotien sekä perhepäivähoidon lisäämisellä. Juuri äskettäin valtuustossa päätetyt uusi, kunnallinen kotihoidontuki 3-5 -vuotiaille ja palvelusetelin hinnan muutos vaikuttanevat myös jonon lyhenemiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää