Kaupunki

Kaksi ulkopuolista perheyritystä kiilasi Hakan ja Saton markkinoille

Tilaajille

Helsingin lähiörakentamisen poliittisella kartalla Mellunmäki näyttäisi hahmottuvan lähinnä pikkupuolueiden lähiöksi.

Kun Mellunmäkeä alettiin rakentaa, sosiaalidemokraatit ja kokoomus hallitsivat käytännössä pääkaupungin lähiörakentamista. Ne olivat jo jakaneet Hakan ja Saton kautta kaksi isoa aluerakentamiskohdetta Pihlajamäen ja Kontulan.

Tontit ja rakennusoikeudet jaettiin käytännössä kaupungin kiinteistölautakunnassa. "Lautakunnassa oli selkeästi Hakan puolue ja Saton puolue, ja tontit ja rakennusoikeudet jaettiin sulle - mulle -hengessä. Silloin tällöin joku ulkopuolinenkin pääsi väliin, millä ehdoilla, sitä en tiedä. Jos jollakin lautakunnan jäsenellä oli intressi saada määrätty rakennusfirma mukaan, se kyllä johti tulokseen", muistelee lautakunnan silloinen sihteeri Lauri Kotiranta.

Mellunmäen rakennusoikeudet sai kaksi perheyritystä, Palkki Oy ja Rakennus Oy.

Palkki on vuorineuvos Aarne J. Aarnion luoma yritys, joka luettiin selkeästi oikeiston leiriin. Vähän myöhemmin yhtymää pidettiin yhtenä keskustapuolueen taloudellisista taustavoimista. Rakennus Oy oli teollisuuseuvos Urho Pikarlan omistama turkulaisfirma, jonka katsottiin olevan lähellä liberaalipuoluetta. Rakennus Oy myytiin Ruolalle vuonna 1975.

Keskustapuolueella ei ollut Helsingin valtuustossa yhtään edustajaa, mutta liberaaleilla oli 7 valtutettua ja oma edustaja kiinteistölautakunnassa.

Palkki Oy ja Rakennus Oy omistivat Mellunmäen maat. Alueen kaavoitus alkoi 1965 ja rakentaminen 1968. Asemakaavan teki arkkitehtitoimisto Pentti Ahola, joka oli kaavoittanut myös naapurustossa olevat Kontulan ja Myllypuron. Mellunmäki suunniteltiin noin 7000 asukkaalle.

Mellunmäessä oli vähemmän rakennusoikeutta kuin Pihlajamäessä, Kontulassa ja Myllypurossa, kuten pikkupuolueiden suosimille rakennusliikkeille ehkä kuuluikin. Siksi talot ovat matalampia kuin naapurilähiöissä, etupäässä kolmikerroksisia. Vain muutamassa on 5-7 kerrosta.

Talot rakennettiin puhtaasti grynderiperiaatteella; rakennusliike omisti maat, suunnitteli ja rakensi, teki kadut ja viemärit ja lopuksi myi asunnot.

Rakennusmiehille Mellunmäen työmaa oli tuulinen paikka. Vuorineuvos Aarnio oli impulsiivinen mies, joka antoi herkästi työpäällikölle kenkää jos oli huono päivä. Väki vaihtui tiheään.

Usein on sanottu, että lähiöbuumin aikana grynderit tekivät huonoa ja nopeasti rahastaakseen sen kun ennättivät. Mellunmäen kohdalla asia ei ollut ihan näin.

Vuosina 1966-1967 oli juuri koettu taantuma, ja sen seurauksena uusia asuntoja oli jäänyt eri rakennusliikkeiltä myymättä pitkiksi ajoiksi. Kun Mellunmäkeä alettiin rakentaa vuosina 1967-1968, rakennusliikkeet näkivät ison alueen kerralla rakentamisen pikemmin riskinä kuin varmana rahasampona. Alueelle suunniteltu metrokin oli vielä vähintäänkin epävarma.

Siksi riskit piti yrittää eliminoida. "Siihen aikaan kaikki grynderit yrittivät tehdä vähän hienompaa että ostajia riittäisi", kertoo Pentti Aholan toimistossa siihen aikaan työskennellyt arkkitehti Rolf Björkstam. Hän muistelee, että samaan aikaan rakennetussa Pähkinärinteessä kerrostaloihin tehtiin jopa uima-altaita.

Mellunäessä myyntiponnistelut menivät niin pitkälle, että rakentajat kehittelivät omia tapettimallejakin, joitta asukkailla varmasti olisi mistä valita.

Asunto maksoi 60 000 markkaa

Asunto oli ensiasunnoksi tilava, 80,5 neliötä. Sirkku Ypyä ei muista pitäneensä asuntoa mitenkään kovin kalliina. Ponnistella sen eteen kyllä piti. Ensimmäisen 12000 markan maksuerän takia myytiin perheen vanha kuplavolkkari.

Tilastokeskuksen asuntojen hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen pitää hintaa sen ajan palkkatasoon verrattuna hyvinkin kalliina. Vuonna 1968 palkat olivat vain noin 1/12 nykypalkoista. Henkilötyövuosia joutui asunnonoston eteen tekemään huomattavasti enemmän kuin nyt.

Vertailua vaikeuttaa tosin se, että verotus oli nykyistä huomattavasti lievempää ja sen aikaiset aravalainat olivat erittäin edullisia.

Ypyän perhe sai melkoisen lottovoiton myydessään arava-asuntonsa markkinahintaan viisi vuotta myöhemmin, 1973. Asunto meni nopeasti kaupaksi ja Mellunmäen hinnat olivat pitäneet hyvin kutinsa.

Arava-asunnon vapaa myynti jo viiden vuoden kuluttua oli tehty mahdolliseksi vuonna 1970. Vuonna 1980 kauppaehtoja kiristettiin taas. Sen jälkeen arava-asuntoa ei ole saanut myydä vapaasti koko laina-aikana eli 25 vuoteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää