Kaupunki    |   Helsingin korttelit kertovat, osa 76

Upeat huvilat meren rannalla

Tilaajille

Logo: Helsingin korttelit kertovat, osa 76 KIRSTI TOPPARI Meilahden varsinainen huvila-aika alkoi 1880-luvulla, jolloin kaupunki palstoitti uudelleen alueen eteläisen niemen ja ryhtyi vuokraamaan sieltä tontteja.

Aluksi rakennukset syntyivät pääasiassa varakkaiden perheiden kesähuviloiksi. Toki niiden ympärille raivattiin myös yrttitarhaa ja perunamaata, jopa peltoja. Vähitellen isoja huviloita jaettiin pienemmiksi asunnoiksi, ja alueella alettiin asua myös talvisin.

Purkaminen uhkasi

Huvilat 6, 7 ja 8 eli Tallbo, Nybacka ja Päiväranta ovat kaikki syntyneet 1880-luvulla, huvila 9 eli Capri hieman myöhemmin.

Nämä neljä huvilaa hallitsivat yksin Meilahden eteläistä niemeä, kunnes niiden naapuriksi alettiin rakentaa Mäntyniemeä. Numero 7 eli Nybacka siirrettiin tulokkaan tieltä pohjoisemmaksi huvila-alueelle. Tuohon aikaan Nybacka oli Suomen Käsityön Ystävien käytössä.

Uudet virtaukset

Edelliseen kuuluivat ulostyöntyvä harjakatto, vinot ikkunaruudut ja lehtisahalla tehdyt lukuisat koristelistat. Epäsymmetrisemmän cottagetyylin tunnusmerkkeinä olivat isot ikkunat, lasiseinäiset verannat sekä torni.

Näitä virtauksia heijastelevat myös Meilahden varhaiset huvilat. Vaellus talvisen huvila-alueen mutkaisilla teillä tuntuu retkeltä menneisyyteen. Idästä päin tulijaa vastassa on ensiksi Caprin - entisen Havannan - rakennusryhmä Humallahden rannalla.

Kallioiden juurella

Caprin rakennukset muodostavat melkeinpä pienen kylän: on päärakennus, sivurakennus, venevaja veneineen, entinen sauna, joka nyt toimii ateljeena, sekä entinen hevostalli ja vaunuvaja, joka hoitaa varaston virkaa. Niin päärakennus kuin tallikin ja kalliolta katsova huvimaja ovat suojelukohteita.

Kauppias Brunon rakennuttama Capri on aina ollut yksityisomistuksessa ja asuinkäytössä. Pitkäaikainen asukas oli Vilho Mäkelä, joka muutti Viipurista sotavuonna 1942. Yksitoista vuotta sitten huvila vaihtoi omistajaa ja joutui heti kaksivuotiseen saneeraukseen. Nykyään päärakennusessa asuu Rågård-Helkama-perhe. Sivurakennus on vuokralaisen hallussa.

Tallbon pikkulinna

Vanha talo saneerattiin perusteellisesti ja siinä avattiin Hyksin henkilökunnan päiväkoti. Hyks on kuitenkin luopunut osuudestaan, ja nykyään Tallbo toimii ympärivuorokautisena yksityisenä päiväkotina, jolta Helsingin kaupunki vuokraa palveluja.

Päiväkoti rannassa

Rannassa on oma sauna ja pihalla isompi vajarakennus ja mökki, jossa pidetään mm. leluvarastoa. Ympärivuorokautiseen päiväkotiin tuovat lapsensa vuorotyötä tekevät vanhemmat, esimerkiksi sairaanhoitajat, lentoemännät ja poliisit.

Nyt 1-7 -vuotiaita lapsia on hoidossa lähes kolmekymmentä, suurin osa päivävuorossa, ja henkilökuntaa on yhdeksän. Seimiosastoa ei Tallbossa ole.

Lastenlinnan hoidokit

Perheen kesähuvila

Tontille oli pystytetty asuinrakennus, ulkorakennus ja pesutupa. Myöhemmin sinne nousi asunto- ja kasvihuonerakennus sekä talli, ja osa ulkorakennusta muutettiin asunnoiksi. Vuosisadan vaihteessa Päivärantaan alkoi muuttaa vakinaista asuinkuntaa, ja huvilatiloja jaettiin yhä useammiksi pienasunnoiksi.

Tällöin syntyivät myös päärakennuksen kuisti ja komea torni. Vuonna 1920 alueella oli kaksitoista asuntoa, joissa asui yhteensä parikymmentä ihmistä. Vähän myöhemmin Päiväranta siirtyi Keskusosuusliike OTK:n henkilökunnan kerho- ja ruokailutiloiksi peräti puolen vuosisadan ajaksi.

Seuraava vaihe alkoi, kun huvilasta 70-luvun puolivälissä tuli Lastenlinnan sairaalan virkistäytymispaikka. Rakennukset korjattiin, ranta pudistettiin ja hankittiin soutuvene. Oli pihansiivoustalkoita, kesäretkiä ja talvisia pulkkamäkiä, pidettiin opintopäiviä ja vanhempainiltoja, vietettiin lasten syntymäpäiviä.

Muutaman vuoden kuluttua kunnostettiin ensin rannalla sijaitseva ruskeasävyinen päärakennus, sitten ylempänä mäellä kohoava vaalea sivurakennus lasten psykiatriseksi päiväosastoksi. Se oli alkua nykyiselle käytölle. Työ uudistuu koko ajan.

Tavoitteena on, että lapset saisivat apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Toiminta painottuu kotikäynteihin, päiväkotikäynteihin ja yhteistyöhön omaisten kanssa. Tutkimus- ja hoitojaksot ovat lyhentyneet, vanhemmat ovat entistä useammin mukana hoidossa. Päivärannassa annetaan myös esikouluopetusta.

HELSINGIN KAUPUNGINMUSEO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää