Kaupunki

"Mä en tiennyt, että kaveritkin osaa itkeä" Näytelmä nuorten kasvusta yllätti

Tilaajille

Martsarin nuorisoteatterissa Vantaalla on tänä talvena puserrettu hikipisara poikineen Tommi Tuovisen synnyttämiseksi. Tommi Tuovinen, näytelmän keskushahmo, sai alkunsa ilmaisutaidon harjoituksissa, jossa piti keksiä henkilö, joka oli jollain tapaa erilainen kuin muut ihmiset. Syntyi fantasiamaailmaan pakeneva outo eristäytyjä, joka piti runoista ja saduista ja jonka ainoa ystäväkin, Herra Huttunen, oli pelkkää mielikuvituksen tuotetta.

"Tommi Tuovinen on sekoitus miedän kaikkien omia lapsuuden kokemuksia", kertovat Enna Angervuori ja Antti Tukiainen , toista vuotta Martsariteatterissa mukana olleet Martinlaakson lukion oppilaat.

Käsikirjoitus pohjautuu martsarilaisten eli käytännössä Martinlaakson lukion ilmaisutaidon oppilaiden omiin teksteihin, runoihin ja improvisaatioihin. Koko näytelmä on kolmikymmenpäisen joukon omaa tuotantoa koreografiaa, lavastusta ja musiikkia myöten - yhtä Tina Turnerin kappaletta lukuunottamatta.

Myös puvut, joita ei ollut Martsariteatterin kokoelmassa valmiina, ommeltiin omassa ateljeessa.

Harjoitukset venyivät kymmentuntisiksi

Näytelmänteko on ollut samalla työtapojen opettelua uutta ilmaisutaidon yo-diplomia varten. Varsinaista diplomia varten ryhdytään töihin vasta ensi syksynä, jos suunnitelmat toteutuvat.

Oppilaat tekevät todennäköisesti jonkin Tommi Tuovista pienemmän produktion pienissä ryhmissä. Joku voisi tehdä vaikkapa monologinkin. Tommi Tuovisen kaltaista isoa työtä ei voisi muutenkaan ajatella, sillä sen tekemiseen upposi tolkuttomasti enemmän aikaa kuin mitä diplomia varten on ajateltu.

"Syksyllä aloitettiin harjoittelemalla kaksi kertaa viikossa, yhteensä kuusi tuntia. Ensi-illan lähestyessä me tehtiin kymmenentuntisia päiviä. Lomallakin oltiin harjoituksissa", Enna kertoo.

Enna ja Antti, ensi lukuvuoden abit, ehtivät osallistua ensimmäiselle "diplomikurssille" jos haluavat. Enna aikoo osallistua, luultavasti Anttikin.

"Ei me tehdä sitä sen diplomin vuoksi, vaan siksi, että se on hauskaa", he sanovat.

"On kiva, kun pääsee pari kertaa viikossa tekemään jotain muutakin, ei sitä jaksa koko ajan lukeakaan", Antti sanoo.

Diplomin mahdollisia hyötyjä he eivät jaksa kovin ryppyotsaisesti vielä miettiä. Teatterissa ja ilmaisutaidon kursseilla on kuitenkin saanut roimasti esiintymistaitoa ja itsevarmuutta.

Tommi Tuovi nen esitettiin viimeisen kerran viime viikolla, sillä mukana olleille abeille piti antaa lukurauha kirjoituksia varten.

Näytelmä tosin osallistui myös nuorison valtakunnalliseen taidetapahtumaan ja pääsi jatkoon. Jos näytelmä onnistuu vielä seuraavissa karsinnoissa, se esitetään toukokuussa Oulussa taidetapahtuman huipennuksessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää