Itsenäistä siivoamista opiskelun ohella - Kaupunki | HS.fi

Itsenäistä siivoamista opiskelun ohella

4.8.1996 3:00

MIKKO KEINONEN Vaikka työttömyyskortistot ovat pullollaan ihmisiä, joillekuille näyttää riittävän töitä vuorokaudet läpeensä. Riitta Kivistö opiskelee Helsingin ravintolaoppilaitoksessa, opiskelee iltalukiossa ja siivoaa vielä iltaisin ISS:n palveluksessa.

"Aloitin työt tammikuussa. Kuulin kaverilta, että tänne voisi päästä, kävin haastattelussa ja aloitin heti seuraavana päivänä. Kolmen kuukauden ajan tein 7,5 tuntia viitenä iltana viikossa. Silloin alkoi välillä tuntua, että olisi mukava päästä nukkumaankin", Riitta kertoo.

Riitta aloitti työnsä tilanteen pakosta. Alle 20-vuotiaana hän ei saanut opintotukea, koska hänen vanhempansa hankkivat liikaa. Täysipäiväisellä työnteolla Riitta laskee hankkineensa noin 5000 markkaa kuussa.

Sittemmin Riitta löysäsi tahtia kolmeen iltaan viikossa, mutta siinäkin on tekemistä. Opiskelu ja työnteko eivät kuitenkaan käy vielä ylivoimaisiksi.

"Iltalukio on helppo, koska kävin lukiota kaksi vuotta Kälviällä, ja minulla kolme vuotta aikaa suorittaa viimeinen vuosi. Ravintolaoppilaitoksessa on välillä niin pitkiä päiviä, etten ehdi töihin, mutta ISS:llä on oltu hyvin joustavia."

Itsenäistä työskentelyä

"Tämä on todella itsenäistä työtä. Täällä vain annetaan auton avaimet käteen ja sanotaan, että mene tuonne siivoamaan. Onhan tämä tietysti aika raskasta fyysisesti, jalkoja joutuu käyttämään koko ajan." Siivoustyön arvostus ei ole Riitalle myöskään imago-ongelma. Kaveritkin vain arvostavat sitä, että joku jaksaa tehdä töitä, oli se mitä tahansa.

ISS:n palveluryhmän työt ovat yrityksissä, liikkeissä ja teollisuuslaitoksissa. Riitta lähinnä kiertää parinsa kanssa eri toimistoissa, tyhjentää roskiksia, pyyhkii pölyjä ja puhdistaa lattioita. Yhdessä päivässä kierretään 7-9 paikkaa. Työhön liittyy myös melkoinen vastuu, koska siivoojilla on avaimet lukuisiin eri liikkeisiin.

"Viime viikolla tuli Elokuvasäätiössä väärä hälytys, joka ei tosin ollut meidän vikamme. Talossa oli vielä joku, mutta hälytyslaitteet olivat päällä. Menimme sisään, ja vartiointiliikkeen mies oli noin kymmenessä minuutissa paikalla", Riitta nauraa.

LIISA TAKALA / HS

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat