Kaupunki

"Kuka ottaisi töihin tällaisen läskipullukan?" Helsingin työttömillä on menossa iloinen laihdutuskuuri

Tilaajille

ANNA-LEENA PYYKKÖNEN Helsingin työttömille on järjestetty "iloinen laihdutuskuuri". Surullista olisi, jos Lipposen hallitus kuristaisi nälkävöitä niin, ettei mitään kuureja tarvittaisi.

Näin huonosti eivät asiat vielä ole Tennispalatsin laihdutuskuurilaisilla. Yksi mies ja 18 naista ovat tulleet kurssille hakemaan eväitä ruokailutapojen pysyvään muutokseen, terveyteen ja hyvään mieleen.

"Olen työtön. Haluan nyt panostaa itseeni", Arja , 35, sanoo. Hän oli lomautettuna, kunnes alkoi odottaa lasta. Kotihoidon tuki loppui tänä syksynä, eikä töitä ole ilmaantunut.

"Olisi kiva mennä työpaikkahaastatteluun positiivisella mielellä. Kuka nyt tällaista läskipullukkaa töihin ottaisi", Arja sanoo.

Ulkonäkönsä suhteen Arja on väärässä. Kurssin vetäjä Terttu Tanskanen vahvistaa, että yleensä naiset näkevät itsensä peilistä lihavampana kuin ovat.

Arjan tavoite on laihtua jouluun mennessä viisi kiloa, myöhemmin 10-15 kiloa lisää. Hänen ongelmansa on, kun ei tule syötyä kunnon ruokaa. Suklaata ja leipäpaloja uppoaa korvikkeeksi. Ruoka on siitä kummallinen lääke, että se kelpaa sekä iloon että suruun.

Kotiäiti kaipaisi liikuntaa, mutta kuntosali on liian kallis. Ongelma on myös mihin lapsen saa päivisin, kun hoitopaikkaa ei ole saatu. "Monet luulevat, että työtön voi harrastaa mitä vaan. Edullisia harrastuksia olisi tarjolla päivisin, mutta sillloin on vaikea irrottautua lapsen takia", Arja sanoo.

Kun on paljon aikaa, niin on aikaa syödäkin

"Työttömyyden alussa tuli syötyä vaikka kuinka. Nyt ajattelen, että pitäisi keskittyä itsensä kehittämiseen." Maaritin intohimo ovat olleet herkkupullat. Yksi ei ole riittänyt, on mennyt monta. "Jos ostaa kaksi pullaa, niin se maksaa 12 markkaa. Siitä tulee viikossa kallis lasku. Ennen laitoin aina kaksi kinkkuviipaletta leivän päälle. Säästyy, kun laitakin vain yhden viipaleen", Maarit laskee.

Terveellinen ruoka sopii hyvin työttömän kukkarolle, sen myöntävät kaikki. He saavat päivärahaa viideltä päivältä viikolta, mitä pidetään sikamaisena juttuna. Syödäkin pitää joka päivä.

Tarja, 32, on työtön kolmen lapsen äiti. Kaksi lapsista on jo koulussa. "Kun on paljon aikaa, niin sitä syökin paljon. Syön mitä tahansa makeeta, jäätelöä, suklaata ja kokista. Nyt olen yrittänut pakottaa itseni kevytkokikseen, vaikka se on hirveän makuista." Tarja haluaisi nähdä pelistä ihanamman kuvan itsestään. Tavoitteena on laihtua pitkällä tähtäyksellä 20 kiloa.

Työttöminen "iloinen laihdutuskuuri" alkoi viikko sitten maanantaina. Heti ensimmäinen viikko tuotti tulosta. Melkein kaikki laihtuivat kilon tai puolitoista.

Ryhmän vetäjän Terttu Tanskasen linja on ihmisystävällinen. Laihduttajalle on tärkeää päästä sovintoon itsensä kanssa ja saavuttaa tyytyväisyyden tila, oli se sitten nykypaino tai vain kaksi kiloa alempi. Kaikkea saa syödä, mutta ei hirveän paljon.

"Laihduttaminen on helppoa. Syödään vain vähemmän ja liikutaan enemmän. Mutta ensin pitää saada aivoihin erilainen kuva itsestä. Se on korvien välissä", Tanskanen sanoo. Hän vetää työttömille myös sisäisen kasvun kursseja.

Laihdutuskurssin aikana on sattunut sellaisiakin ihmeitä, että työttömät ovat saaneet töitä. "Kurssia he eivät ole kuitenkaan malttaneet lopettaa kesken. Ovat sopineet työnantajan kanssa, että pääsevät tänne kerran viikossa", Tanskanen iloitsee.

CHRISTIAN WESTERBACK / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää