Kaupunki

Ämmässuon kaatopaikka avasi portit uteliaille

Tilaajille

SÄDE NENONEN Jätehuollon ystävien runsas määrä yllätti YTV:n työntekijät lauantaina Ämmässuon kaatopaikalla Espoossa. Pääkaupunkiseudun Yhteistyövaltuuskunta oli toivonut saavansa jätteidenkäsittelylaitoksensa avoimien ovien päivänä tuhat vierasta, mutta väkeä tulvikin kaatopaikalle runsaat 1200.

"Luku saattaa olla vielä suurempi, koska alkuryntäyksessä tulijoita ei heti äkätty laskea", kertoi tiedottaja Seija Putkonen .

Hyvä oli vieraiden tullakin kyläilemaan Nupurintien varteen. Kaunis syyssää suosi tapahtumaa. Kyydin Helsingin rautatieasemalta tunnin välein Espooseen tarjosi Jätehuolto -tosin ihan tavallisilla busseilla. Välipysäkki oli Tapiolassa. Mutta Tapiolan asukeille taisi kertyä rutkasti odottelua, koska väkeä jäi täysistä busseista rannalle jo Rautatieasemalla.

Pääkallonpaikallakin oli luvassa ilmaista kiertoajelua. Busseihin jonotettiin innokkaasti ja jotkut tutustuivat kaatopaikan ihmeisiin seisten täysien bussien keskikäytävillä.

Ei mitään ekokatastrofia

Lisätäkynä oli kahvitarjoilu keksin kera. Kahvikupillisia vieraat nauttivat yhteensä tuhat.

Bussikierroksen opas Suvi Vertanen neuvoi, että biojätettä voi laittaa oman kotitalonsa keräilysammioon vaikka pahvisessa muropaketissa, paperipussissa tai sanomalehteen käärittynä. Astiaan ei pidä kaataa saavista biojätettä, koska astiat rupeavat silloin haisemaan. Leipien paperipussit, joissa on muovinen kurkistusluukku, eivät jäteneuvojalle kelpaa.

Vieraat ihmettelivät sitä, että biomullan joukosta törrötti runsaasti muovipussien riekaleita.

"Kuinka jotkut luupäät eivät vieläkään ole saaneet kaaliinsa, että biojätteen joukkoon ei saa laittaa muovia," keski-ikäinen ruova paheksui äänekkäästi.

Jätehuoltolain mukaan jätteiden syntymistä tulee rajoittaa ja mahdollisimman suuri osa jätteistä kierrättää. Ämmässuolla toimii yrittäjiä, jotka kierrättävät esimerkiksi metallijätettä ja puujätettä.

Retkeläiset olivat tyytyväisiä kuullessaan oppaaltaan, että lamasta on ollut siunaustakin. Lama vähensi jätteiden tulvaa 30 prosenttia.

Jätevuori kahdessa vuodessa

Taivaanrannassa, vastapäisen kukkulan reunalla oli kaatopaikan koneistoa parkkeerattuna juhlapäivän kunniaksi kurinalaiseen muodostelmaan. Rivistöstä erottui muun muassa pari kaatopaikkajyrää ja kaivinkoneita.

Kun Kirkkonummenkin puolelle levittäytyvä Ämmässuon kaatopaikka saa 70 lisähehtaaria, alueesta tulee 144:n hehtaarin laajuinen. Kaatopaikkaa voidaan käyttää vielä kolmisenkymmentä vuotta. Paikalla tulee vuosikymmenten kuluttua olemaan kolme harjumuodostelmaa. Jatkokäytöstä ei ole päätöksiä.

Linturetkellä kaatopaikalla

Linturetkelle lähti bussillinen onnekkaita. Kovin monia lajeja retkellä ei näkynyt, mutta katseltavaa kuitenkin riitti: kottaraisparvi, lokkeja, viherpeippoja ja muutama korppi.

Linturetkeläisiä taisi hieman keljuttaa, kun useiden todistajalausuntojen mukaan juuri ennen retkeä oli merikotka liitänyt tienoon ylitse. Tuskin jätteet kuitenkaan hänen ylhäisyyttään kiinnostivat, lintumiehet arvioivat.

Täti Vihreä esitteli kompostoria

Ilmeisesti vain herkkänenäiset aistivat ajoin jätteiden tuottamia lemahduksia. Metaanikaasu on kuulemma syy. Kaatopaikalla isäntätäväkensä mukana vieraillut musta bullterrieri oli kuitenkin ollut tuohduksissaan hajujen sinfoniasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää