Kaupunki

Jäähyväiset vihannestalolle Sörnäisten vanha vihannestukku puretaan, tontin omistaja haaveilee paikalle markettia Saman tien lähtee palaneesta talosta viimeinen villi sukupolvi - seinämaalarit

Tilaajille

KAISA HAKKARAINEN Sörnäisten teollisuusalueen vihannestalo raapaisee silmäkulmaa juuri ennen kuin metro sujahtaa tunneliin. Entinen Liemolan vihannestukku keväällä puhkipalaneine kattoineen. Kuin kerjäläisriepu se kysyy hiljaa, voiko nöyryytys loppua koskaan.

Voi. Talon omistaja, Tapiola, saanee noin kuukauden kuluttua himoitsemansa luvan purkaa rakennuksen.

Korttelin muut tontit kuuluvat Meritalle ja YIT:lle. Kolmikko tahtoisi yhdistää tonttinsa ja rakentaa paikalle korttelin kokoisen kaupan - tai edes jotain rahakkaampaa kuin nykyinen näpertely. Esimerkiksi YIT:n kiinteistöjohtaja Heikki Levo tunnustaa, että yhtiö aikoinaan osti vihannestalon vieressä sijaitsevan makkaratalon vain siksi, että se myöhemmin purettaisiin.

Päivässä ei markettia pystytettäne. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta saa torstaina selvityksen kantakaupungin markethankkeista, ja tuo selvitys ei Sörnäisten marketista innostu.

Ja talo odottaa edelleen, masentavassa kunnossa, skinienkin hylkäämänä. Niin monet sen muistavat. Talossa treenanneista bändeistä kuuluisimmaksi lie tullut Amorphis . Missä viheltänee sekin yrittäjä, jonka bisneksiin kuului kaikki kiinalaisista pornovideoista hunajaan? Tulen viemää flyygeliä kaivataan varmasti - ja taiteilijat korvausta palaneista taideteoksistaan.

Lattiolla kypsyy vesi-lasinsirupuuro, tuuli puskee läpi raunion. Edes dyykattavaa ei tahdo enää löytyä, kaikki romukin on niin perusteellisesti rikki. Mutta onhan talolla vielä viimeinen sukupolvensa. Graffitimaalarit ovat löytäneet metroradan varren talosta inspiroivan gallerian.

Viime torstaina siellä kävivät ainakin Ari , Micke , Kenu , Kimi , Vitali ja Eero . Kun sana piireissä leviää, saattaa maalareita olla kerralla viisikin kymmentä.

Maalarit ovat vain tyytyväisiä, että talo paloi. He kun eivät oikein tykkää skineistä, joilla oli kerhotila rakennuksessa. "Nyt kaikki puhuu, että tummaihoiset poltti sen", pojat kertovat.

"Pane siihen, että kaupungin pitäisi järjestää meille joku tämmöinen paikka, jossa voisi rauhassa tehdä piissejä", Ari pyytää. Hän on tehnyt suuren piissin, maalauksen, valkoseinäiseen kulmahuoneeseen. Aikanaan huoneessa teki taidettaan Tuukka Luukas .

Luukas myös asui talossa ja yritti helmikuisen häädön jälkeen viikkokausia puolustaa sitä ja sen henkeä. Hän tahtoi selvittää oliko häädölle laillisia perusteita. Kävi ilmi, ettei Tapiolalla ollut vielä lupaa talon purkamiseen, mutta huhtikuisena iltana puolustettava sitten paloi. Kaupunginmuseosta Luukas oli jo ehtinyt löytää ymmärtäjän.

Laborator Oy:n 1916 valmistunut teknokemiallinen tehdas edustaa niukkaeleistä klassismia ja on arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus, kuuluu museon määritelmä.

Määritelmät eivät vaan paljoa auta, vaikka kaupunginmuseon Minna Aarnion mukaan talo olisi vielä palaneenakin korjattavissa. Jonkun muunkin täytyisi innostua asiasta, rahan kanssa.

Yleiskaava kyllä suojelisi talon, mutta asemakaava ei.

Kaava määrää korttelin teollisuus- ja toimistotiloiksi. Kolmen tontinomistajan idea olisi rakentaa alkajaisiksi poikkeusluvalla kerroksen verran hypermarketia ja päälle myöhemmin kaavan määräämää toimistoa ja teollisuutta.

"Alueen suunnittelu ei kuitenkaan pohjaudu kaavaan vaan kuuluu uuteen kuvioon, jossa satama siirtyy Vuosaareen. Satamalta vapautuu tilaa, ja kaupunkisuunnittelijat katsovat tämän vision kautta", sanoo toinen marketselvityksen laatijoista, arkkitehti Timo Vuolanto . Hänen mukaansa markethaaveille on tiedossa ainakin lykkäystä.

Eihän paikka itäväylän kupeessa huonokaan olisi: viereen tulee joskus metroasema ja lähirantaan koteja kymmenelle tuhannelle ihmiselle.

Vihannestalon tapaus lieneekin vasta alkusoittoa alueesta käytävälle väännölle. Mutta ennen sitä vihannestalo tulee vielä takaisin, olohuoneisiin, tv-sarjan tapahtumapaikkana.

JUHANI NIIRANEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää