Kaupunki

Professori Ranko Radovic pettyi Vuosaareen Jugoslavialaissuunnittelija halusi kaupungin, ei lähiötä

Tilaajille

ARI SAARELAINEN BELGRAD - Arkkitehtuurin professori Ranko Radovic , 60, pettyi Vuosaaren Pauligin alueen toteutukseen.

Hän työskenteli kolme ja puoli vuotta Otaniemessä vierailevana professorina. Elokuussa hän on palasi synnyinmaahansa Jugoslaviaan, mutta luennoi tänään Espoossa.

Opetustyön ohella Radovic konsultoi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoa. Sen piirustuspöydillä hän laati Bertel Pauligin aloitteesta ehdotuksen, joka toi Vuosaareen runsaasti keskustatoimintoja.

Suunnitelma on muiden rinnalla esillä kaupunginosan uuden ostoskeskuksen näyttelyhuoneessa.

Alueelle viime viikolla vahvistetussa asemakaavassa ei juuri näy merkkejä Radovicin vuoden työstä.

"Kun näytin piirustukseni, virkamiehet päivittelivät 'Ranko, tämä on erittäin hienoa, mutta mahdotonta'. Minä vastasin 'voi teitä, suomalaiset, te pystyisitte itse parempaankin'." Ideoita edes keskustelun sytykkeiksi Kansainvälisen maineensa Radovic on saanut juuri kaupunkisuunnittelijana. Teknillisessä korkeakoulussa hän opetti YTK:ssa eli Yhdyskuntasuunnittelun täydennyskoulutuskeskuksessa.

"Vuosaari olisi upea tilaisuus, mutta ikäväkseni toteutuksessa on lähdetty pelkän asuntoalueen konseptista. Ponnistelin Suomessa turhaan sen eteen, että ei enää rakennettaisi asuntoalueita, vaan pieniä kaupunkeja isojen sisään." Huolimatta ideoidensa kohtalosta Radovic toivoo, että ne nostaisivat keskustelun tasoa.

"Viihdyin Suomessa. Minusta pidettiin, mutta ei siitä, että ulkopuolinen sanoo, miten pitäisi toimia. Kai se oli kateutta." Viime kesänä Radovic julkaisi Helsingin kaupunkiopas -kirjasen. Urbaaniin ympäristöön johdattava opas on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Erikoisen rakkaaksi professorille on tullut nuorten kaupunkisuunnittelijoiden kansainvälinen kesäkoulu, jonka hän aloitti toissakesänä Porvoossa. Järjestäjänä on arvostettu IFHP, International Federation of Housing and Planning, jonka puheenjohtajana Radovic toimi 1984-1992.

Oma tiedekunta pyrkii irti taloista Ennen Suomea Sorbonnen tohtori oli professorina Tokiossa. Hän on tehnyt töitä Pariisissa, Palermossa, Melbournessa, Belgradissa ja Sarajevossa.

Akateeminen työ jatkuu Novi Sadin yliopistossa. Radovicin johdolla sinne on luotu uusi arkkitehtuurin tiedekunta. "Ohjelmani korostaa arkkitehtuuria rakennettuna ympäristönä, eikä yksittäisinä rakennuksina." "Toivottavasti saamme ulkomaalaisia opettajia. Tunnen onneksi useita ihmisiä, jotka antanevat panoksensa edullisesti." Kansainväliset yhteydet ovat omiaan ravistelemaan syviä ennakkoluuloja, joita kasautui puolin ja toisin, kun tynkä-Jugoslavia oli viisi vuotta suljettu kansainvälisestä yhteisöstä.

Maassa rakentamista hillitsee ankara rahapula. Radovic luottaa siihen, että uudet arkkitehdit työllistyvät. "Ammatti on kansainvälinen. Entisiä opiskelijoitani työskentelee Vietnamissa asti." Yksinomaan Jugoslaviassa hän ei ole pysytellyt tänä syksynä. Lokakuussa hän luennoi Japanissa, jossa hän ensi vuonna viipyy puoli vuotta. Kysyntää ainakin viittä kieltä sujuvasti puhuvalla luennoitsijalla riittää. Hän voi valita, minne huvittaa mennä.

Radovic luennoi otsikolla Innovations for European Cities perjantaina 22. marraskuuta klo 13-15 Otaniemen päärakennuksen B-salissa, Otakaari 1, Espoo.

ARI NULPPONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää