Kaupunki

Helsingin viimeinen vossikkakuski joutui vaihtamaan vaununsa taksiin Raju tallivuokran korotus pakotti ajurin viemään hevosensa evakkoon Pylkönmäelle

Tilaajille

IRJA BÅSK Helsingin ainoan hevosajurin Reijo Kuhakosken hevoset ovat olleet kolmatta kuukautta evakossa Pylkönmäessä Keski-Suomessa.

Hevostenpito Helsingissä kävi mahdottomaksi sen jälkeen kun vuokranantaja oli nostanut moninkertaiseksi hevosten tallin vuokran.

Kuhakoski hankkii nyt elantonsa taksinajolla, vaikkei itseään taksinkuljettajana pidäkään. "Olen ammatiltani pika-ajuri, vaikka sitä ammattia ei tässä kulttuurikaupungissa enää voi harjoittaa", Kuhakoski sanoo.

Hän ei myönnä olevansa katkera, mutta ihmettelee kuitenkin, ettei Helsingin kokoisessa kaupungissa ole sijaa yhdelle pika-ajurille.

New Yorkissa on Kuhakosken mukaan 150 hevosajuria, joilla on tallitilat kaupungin keskustassa. Myös muualla Euroopassa ajureita pidetään arvossaan.

Kolmentoista vuoden kokemus Kuhakoski ehti toimia hevosajurina Helsingin keskustassa kolmetoista vuotta. Vaikeudet alkoivat viime vuodenvaihteessa, kun Helsingin poliisilaitos nosti Ruskeasuon ratsastushallin yhteydessä olleen tallitilan vuokran pilviin.

Vielä viime vuonna suomenhevoset Totti ja Pilarus asustivat Ruskeasuolla 705 markan kuukausivuokralla. Tammikuussa yhdeksän neliön suuruisen tilan vuokra nousi yhtäkkiä 4880 markkaan.

Kuhakoski yritti keplotella eteenpäin, vaikka piti vuokraa tähtitieteellisenä. "Jos kysymys olisi ollut ihmisasunnosta, asiaa olisi käsitelty asunto-oikeudessa", hän sanoo.

Hevosajurin taru päättyy, koska Helsingin kaupunki käänsi hänelle selkänsä.

Kaupungilta loppui innostus Kuhakoskella on myönteiset muistot ylipormestari Raimo Ilaskivestä , jonka kaupunginjohtajakaudella hevosajuri sai kaupungilta rahallista tukea. Niihin aikoihin ajuria käytettiin myös kaupungin ajoihin.

"Vossikkatuki loppui heti kun Kari Rahkamosta tuli kaupunginjohtaja", Kuhakoski muistelee. "Niihin aikoihin koko kylässä ei saanut harrastaa muuta kuin kolmiloikkaa ja kaunoluistelua." Vuokrankorotuksen jälkeen hän on hakenut turhaan talliongelmaansa apua kiinteistövirastosta, matkailutoimistosta ja kaupunginhallituksesta.

Viimeisen toivonsa Kuhakoski pani kaupunginjohtaja Eva-Riitta Siitoseen , jolta myös tuli kielteinen vastaus.

Kuhakosken talliongelmaa ei kaupungin voimin ratkaista. Hänelle on väläytetty mahdollisuutta pitää hevosia Tuomarinkylässä, mutta tällaiseen tilaisuuteen hän ei voi tarttua.

"Enhän minä sieltä voi lähteä töihin keskustaan - valjakko olisi jo valmiiksi väsynyt perille päästyään." Totti, 11 vuotta ja Pilarus, 9, ovat nyt myytävänä. Molemmat ovat kulkeneet Helsingin kaduilla nelivuotiaasta. "Ne ovat kaikin tavoin hyvät hevoset", Kuhakoski kehuu.

Hän on itse opettanut hevosensa kaupunkiajoon. Ne ovat olleet Suomen mestareita valjakkoajossa ja menestyneet myös pohjoismaisissa kilpailuissa.

Myös vaunut pannaan myyntiin Reijo Kuhakoski omistaa hevosten lisäksi kuusitoista vanhaa hevosvaunua. Nekin tulevat pikkuhiljaa myyntiin. Samalla katoaa osa Helsingin historiaa.

Kuhakoski opettelee nyt elämään ilman hevosiaan ja vaunujaan. "Olen nyt taisteluni käynyt ja itkuni itkenyt", hän toteaa.

Hevosajurille on riittänyt töitä Helsingissä ympäri vuoden; vain myöhäissyksy on ollut hiljaista aikaa.

Vossikkatuen loputtua hevosia on käytetty vain tilausajoihin. Kyydissä on ollut hääpareja, eläkkeellelähtijöitä, syntymäpäiväsankareita ja jopa kuninkaallista väkeä.

Presidentti ja rouva Ahtisaari tekivät viime tapaninpäivänä rekiajelun Reijo Kuhakosken kyydissä Seurasaaressa.

Täksi vuodeksi ajelua ei ehditty tilata. Hevosajelusta ei pyritty tekemään perinnettä, presidentin adjutantti, komentaja Antero Karumaa kertoo.

"Ajelu päätettiin järjestää, kun sää oli suosiollinen. Lumitilanne on täällä Helsingissä niin epävarma, ettei näitä suunnitelmia voi kovin aikaisessa vaiheessa tehdä. Mieluisa kokemus se pieni pyrähdys kuitenkin oli." JARMO MATILAINEN / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää