Kaupunki

Sosiaaliluukulla kävijöiden määrän kasvu pysähtyi

Tilaajille

MARJA SALMELA Työllisyyden paraneminen hillitsee myös toimeentulotuen saajien määrän kasvua pääkaupunkiseudulla. Tukea saavia kotitalouksia tuli alkuvuodesta enää pari prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertovat Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n tilastot.

Hieman useampi kuin joka kymmenes helsinkiläinen ja vantaalainen asuntokunta tarvitsee kuukausittain taloudellista apua. Helsingissä näitä kotitalouksia oli yli 54000, Espoossa ja Vantaalla vajaa 14000.

Helsingin kantakaupungissa asiakkaat ovat Helsingin sosiaaliviraston kehittämispäällikön Pekka Borgin mukaan jopa vähentyneet, mutta lähiöissä asiakkaita ilmaantuu yhä lisää. Lapsiperheitä on joukossa hieman aikaisempaa enemmän.

"Suurin helpottava tekijä on työttömyyden väheneminen 1,5 prosenttiyksiköllä. Toisaalta asumismenot ovat nousseet reippaasti. Ihmiset eivät ole pystyneet maksamaan kohonneita vuokria ja ovat joutuneet turvautumaan sosiaalitoimistoon." Toimeentulotuen luukulle on ilmaantunut alle 25-vuotiaita, jotka eivät saa työmarkkinatukea, koska eivät opiskele. Tällaisia nuoria on nyt pari sataa, mutta Borg pelkää, että heitä on tulossa lisää asiakkaiksi.

"Nuoret eivät syystä tai toisesta pysy koulutuspaikoissa. He eivät selviä siellä ja tarvitsevat enemmän räätälöityä ohjausta ja opastusta." Pitkäaikaistyöttömistä yhä useampi elää yhä pidempään toimeentulotuen turvin. Kaikista asiakkaista lähes 30 prosenttia on tarvinnut tukea yhtäjaksoisesti vuoden verran.

Pitkäaikaisten asiakkaiden määrä näyttää Borgin mukaan jatkuvasti kasvavan. Helsingissä on 15 000-16000 usean vuoden työttömänä ollutta.

Myös Vantaalla on huomattu, että samat ihmiset pyörivät asiakkaina. Yli puolet tuen saajista hakee apua riittämättömän työttömyysturvan vuoksi.

"Niin asiakkaille kuin virkailijoille on turhauttavaa kuukaudesta toiseen pyörittää paperisotaa. Se voitaisiin välttää, jos Kela jakaisi tuet. Silloin voitaisiin nähdä ihmisen kokonaistilanne yhdellä kertaa," sanoo suunnittelija Leena Kaijala Vantaan sosiaalivirastosta.

Vaikka tukea saavien määrän kasvu on taittumassa, toimeentulotuen menot eivät ole vähentyneet. Alkuvuodesta menot kasvoivat kuusi prosenttia.

Myös Espoossa toimeentuloasiakkaiden määrän kasvu on hidastunut. "Työllisyyden paraneminen ei kuitenkaan näy heti. Monesti vastatyöllistyneet saavat sen verran pientä palkkaa, etteivät kuitenkaan selviä yksin asumismenoistaan. Uusien vuokra-asuntojen vuokrat ja sähkö- ja vesimaksut tuntuvat usein yllättävän", kertoo tulosyksikön johtaja Leena Bogdanoff .

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää