Kaupunki

Pyhän Laurin kirkon kynttiläkonsertissa lauletaan Rautavaaran Vigilia

Tilaajille

Vantaan kirkoissa tänään alkavalla musiikkimatkalla kuullaan suuria kuoroteoksia, kamarimusiikkia ja nähdään tanssiesitys. Matka alkaa Hämeenkylän kuvakirkosta ja yli 500-vuotiaasta Pyhän Laurin kirkosta ja jatkuu Rekolan, Tikkurilan, Myyrmäen ja Korson kirkkoihin.

Pyhän Laurin harmaakivikirkossa kuullaan tänä iltana tunnelmallisessa kynttilöiden ja tuohusten valossa Einojuhani Rautavaaran Vigilia Pyhän Johanneksen muistolle konserttiversiona.

Säveltäjä Rautavaara on kertonut saaneensa Vigiliaan alkusysäyksen ilmestyksenomaisesta elämyksestä, jonka hän koki käydessään 10-vuotiaana Valamon luostarissa keskellä Laatokkaa.

Bysanttilaistyylisessä teoksessa käytetään monipuolisesti kuoroa. Vantaalainen Audite-kuoro Jani Sivénin johdolla laulaa, puhuu, kuiskaa ja muodostaa klustereita ja glissandoja. Tenori Heikki Kulo ja basso Kari Kaarna laulavat Vigilian monet soolot.

Hämeenkylän kirkossa musiikkimatka alkaa tanssien, tanssiteatteri Dis Tanzin Echolla . Koreografi Tytti Kronqvist suunnitteli sen Tikkurilan Silkkitehtaan Värjäämöön, mutta siirsi ensi-illan kirkkoon Värjäämön remontin viivästyessä.

Tanssiteoksissa kuullaan harvoin elävää urkumusiikkia, mutta Echo-teoksessa se on olennainen osa. Urkuri Håkan Wikman soittaa harvoin esitetyn Jehan Alainin (1911-1940) musiikkia, Leif Wirtanen soittaa huilua ja Sari Lievonen laulaa.

Viikon aikana konsertteja on yhteensä 17. Muun muassa huomenna sunnuntaina kello 12 Pyhän Laurin kirkossa veisataan neliäänisesti lemiläiseen tapaan. Pyhän Laurin kuoron ja Tikkurilan kirkkokuoron naiset istuvat edessä ja miehet takana. Oikealla korkeiden sopraanojen takana laulavat matalat bassot ja vasemmalla matalaa alttoa laulavien naisten takana korkeat tenorit.

RAIJA KAIKKONEN Musiikkimatka Vantaalla 25. 10.-2. 11. Vantaan kirkoissa. Tiedustelut Vantaan seurakuntien musiikkityö puh. 8306290 ja 050-5569781.

Lauantaina klo 19 Hämeenkylän kirkossa (Auratie 3) Echo-tanssiesitys. Liput 45, 30 mk. Lauantaina klo 21 Pyhän Laurin kirkossa (Kirkkotie 45) Einojuhani Rautavaaran Vigilia. Vapaa pääsy, ohjelma 30 mk.

STEFAN BREMER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää