Kaupunki

Mannerheimintien vilkkain risteys...

Tilaajille

Mannerheimintien vilkkain risteys kaivetaan taas auki Forumin tunnelista yhdystunneli Seurahuoneen kulmaan ESKO PASANEN Mannerheimintien ja Kaivokadun risteys kaivetaan vuodenvaihteen jälkeen uudelleen auki, kun Forumin ja Sokoksen välisestä tunnelista aletaan rakentaa yhdystunnelia Seurahuoneen ja Kaivotalon suuntaan.

Helsinkiläiset ehtivät juuri huokaista helpotuksesta; kaupungin vilkkaimman risteyksen liikenne sujuu nyt pitkästä aikaa normaalisti. Risteystä myllerrettiin toista vuotta: vuoden 1996 kesäkuusta tämän vuoden lokakuuhun. Autoilijat joutuivat ajamaan tilapäisiä siltoja pitkin ensin Sokoksen ja sitten Forumin puolella. Välillä veti ainoastaan yksi ajokaista suuntaansa.

Seurahuoneen taloa hallitseva omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal Oy ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, joka omistaa useita kiinteistöjä Kaivotalon korttelissa, haluavat rakentaa yhdystunnelin lokakuussa avattuun tavaratalojen väliseen tunneliin.

Työ halutaan aloittaa mahdollisimman pian joko kaavamuutoksella tai poikkeusluvalla. Tällä kertaa joudutaan kadusta avaamaan Mannerheimintien ja Kaivokadun risteyksen kaakkoiskulma. Tunneli lähtisi maanalaisen jalankulkuväylän keskiympyrästä ja suuntautuisi Seurahuoneen talon kulmaan.

Ajokaistat

vähenevät Rakentamisen aikana ajoratoja Mannerheimintien itäreunalla olisi ajoittain vain yksi, ja senkin paikka kiemurtelisi tilapäissilloilla työn edistyessä. Rakentaminen kestää arviolta kymmenisen kuukautta eli käytännössä lähes koko ensi vuoden.

Ajoneuvoliikenteen ohella koituu haittaa myös jalankululle, sillä jalkakäytävää joudutaan repimään auki Mannerheimintien itäreunalla Kaivokadun kulmasta Uudelle ylioppilastalolle saakka, kun uutta tunneliyhteyttä rakennetaan.

Myös Mannerheimintien länsireunalla jatkuvat keväällä katurakennustyöt. Lasipalatsin suuntaan, Simonkadun puistoon, johtavan tunnelin päällä ei katukiveystä ole päästy uusimaan, vaan se tehdään toukokuussa, koska sitä ei voida talvella tehdä. Simonkadun kulmassakin joudutaan näin ajamaan ajoittain kahta tai yhtä kaistaa pitkin.

Simonkadun puisto kohennetaan myös heti kevään tullessa tammikuussa avattavan Lasipalatsin sisäänkäytävän ympäristössä.

Nyt suunnitellusta uudesta tunnelihaarasta johdetaan sisäänkäyntiporras Uuden ylioppilastalon edustalla olevaan puurivivyöhykkeeseen. Tunneli on tarkoitus myöhemmin liittää Seurahuoneen kiinteistöön ja HYY:n kiinteistöihin rakennettaviin yleisen jalankulun väyliin.

Arsenalin ja HYY:n yhteishakemus kaavamuutokseksi on edennyt nopeasti kaupungin elimissä. Kaupunginhallitus sai asiasta kirjeen 21. lokakuuta ja nyt kaavamuutos on luottamusmieskäsittelyssä. Tunnelille oli tosin tehty varaus, kun yhdystunnelista päätettiin.

Kaupunkisuunnitteluvirastossa on laadittu kaavamuutosehdotus, joka mahdollistaa uuden tunnelihaaran sekä sisäänkäyntiportaikon rakentamisen ja tunnelin liittämisen tuleviin maanalaisiin jalankulkuväyliin.

Kaavan tavoitteena on täydentää Mannerheimintien ja Kaivokadun/Simonkadun alittavaa jalankulkutunnelia etelään ja kaakkoon. Ehdotuksessa todetaan liikenneturvallisuuden paranevan vilkkaalla risteysalueella.

Tunnelilta vaaditaan samanlaista korkeaa laatutasoa, kuin käytössä olevalla yhdystunnelillakin on. Lisäksi tunnelihaaraan sijoitetaan joitakin kioskeja, jotta tarpeellinen valvonta siellä toteutuisi.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi kaavamuutoksen torstaina. Lopullisesti siitä päättää valtuusto.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää