Kaupunki

Vuokrien sokkikorotuksista paineita sääntelyyn

Tilaajille

Viime aikaiset suurten vuokranantajien sokkikorotukset ovat hyvin kyseenalaisia, ja menettelytavat ovat usein ylimielisiä, suomii valtion asuntoneuvoston vuokrajaoston puheenjohtaja Risto Ranki (kok). Hän varoittaa vuokranantajia ylisuurista kokotuksista, koska ne nostavat esiin vaatimuksia vuokrasääntelyn palauttamisesta.

Kauppa- ja teollisuusministeriön neuvotteleva virkamies Ranki tuntee asuntopolitiikan, koska hän teki pari vuotta sitten asuntorahoituksesta yhden miehen selvityksen.

"Kun vuokrasäännöstely purettiin, vuokranantajat saivat vapauksia. Nyt ne ovat ryhtyneet käyttämään niitä väärin. Ei ihme, jos vuokralaisten luottamus on mennyt, ja heidän järjestönsä alkavat vaatia uudelleen huoneenvuokralakiin vuokrien sääntelyä. Näin vuokranantajat sahaavat omaa oksaa." Vuokralaisten Keskusliitto tapasi viikolla asuntoministeri Sinikka Mönkäreen (sd). Liitto esitti osittaista sääntelyyn palaamista, koska etenkin vuokrankorotuksia on käytetty irtisanomisen perusteeksi.

Asuntoneuvoston jäsenet nimittää valtioneuvosto. Vuokrajaoston tehtävänä on seurata, miten uusi huoneenvuokralaki toimii. Sokkikorotuksia on käsitelty vuokrajaostossa, jossa on jäseninä niin vuokranantajien kuin vuokralaistenkin edustajia.

Muun muassa vakuutusyhtiöt kuten Pohjola ovat ilmoittaneet jopa 30 prosentin vuokran korotuksista vuokralaisille ja uhkailleet sopimuksen irtisanomisella.

Vakuutusyhtiöt ryhtyivät korottamaan vuokria vuokrasäännöstelyn purkamisen jälkeen vuonna 1995. Ensin yhtiöt ilmoittivat korottavansa vuokrat käyvälle tasolle. Nyt vuokria ollaan hilaamassa niin sanotulle markkinatasolle.

"Vuokranantajilta ovat pahoin unohtuneet pöytätavat, vaikka ne syövät yhteiskunnan kattamalta pöydältä. Ne saavat yhteiskunnalta esimerkiksi korkotukea", Ranki muistuttaa. Rankin mielestä korotuksia pitäisi porrastaa ja niistä pitäisi neuvotella yhdessä vuokralaisen kanssa. "Korotuksia pitäisi pystyä perustelemaan esimerkiksi remonteilla. Nyt sanellaan eikä yritetä sopia yhdessä." Valtioneuvoston pitäisi antaa lain mukaan tämän vuoden loppuun mennessä suositus vuokrankorotustavoista. "Menettely aiheuttaa paineita sääntelyyn. Se kai ei ole vuokranantajienkaan edun mukaista".

Sokkikorotukset ovat nostaneet esiin epäkohdat asumistuen tarkistuksessa. Tuen määrän voi nykyisin tarkistaa vain kerran vuodessa. "Perheiden talous saattaa horjua pahoin, jos tulee 500 markan vuokrankorkotus, eikä asumistukeen voi hakea moneen kuukauteen tarkistusta. Pahimmassa jamassa ovat sellaiset, joille tulee alkuvuodesta korotus, mutta tarkistus tehdään vasta loppuvuodesta.

Menettelyyn on valmisteilla ympäristöministeriössä muutos. Tavanomaista korkeamman vuokrankorotuksen jälkeen vuokralainen voisi anoa heti tarkistusta. Lain muutos voi tulla voimaan vasta ensi vuoden alusta, koska se nostaa asumistuen kustannuksia 10-20 miljoonaa markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää