Kaupunki

Kiinteistönomistajat haluavat Aleksin alle huoltotunnelin Kluuvin kautta

Helsingin kaupunkia houkutellaan mukaan hankkeeseen

Tilaajille

Aleksanterinkadun kiinteistönomistajat haluavat rakentaa Aleksin alle huoltotunnelin, jonne kuljettaisiin paraikaa rakenteilla olevan Kluuvin pysäköintilaitoksen kautta.

Tunneli tulisi heidän mielestään rakentaa mahdollisimman pian, mieluiten samanaikaisesti Kluuvin pysäköintilaitoksen kanssa.

Tunneli kulkisi kaksikaistaisena suurin piirtein Aleksanterinkadun alla noin 25 metrin syvyydessä. Se alkaisi Senaatintorilta ja päättyisi Keskuskatuun, jossa olisivat lastausmahdollisuudet myös Stockmannin tavarataloon.

Tunneli olisi puhdas huoltotunneli, josta erkanisi useita korttelikohtaisia ns. huoltotaskuja. Länsipäässä tunnelia voisi kuitenkin olla myös jonkin verran pysäköintipaikkoja. Kluuvin pysäköintilaitoksen sisäänkäynnit tulevat Fabianinkadulle sekä nykyisen Kaisaniemen tunnelin yhteyteen.

Hanke maksaisi

80-100 miljoonaa markkaa Alueen suuria kiinteistönomistajia edustavan Aleksin alueen kehitys Oy:n toimitusjohtaja Veijo Laakson mukaan 80-100 miljoonan markan hankkeen rakennustöiden aloittamisessa on kyse jälleen kerran "vain rahasta".

"Tunneli on tarpeellinen Aleksille, mutta haluaisimme että myös kaupunki osallistuisi sen kustannuksiin. Kun Keskuskatu muutetaan kävelykaduksi, Makkarataloa lukuunottamatta kiinteistöjen huolto saataisiin tällä ratkaisulla hoidettua Aleksanterinkadun kautta", Laakso sanoo. "Ne ovat investointeja, jotka joka tapauksessa joudutaan tekemään." "Toistaiseksi olemme vasta tunnustelleet Helsingin mukaantuloa hankkeeseen. Meille ei ole näytetty vihreää valoa, muttei ideaa ole tyrmättykään." Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen ei halua lausua Aleksin huoltotunnelihankkeesta vielä paljoakaan, sillä kaupunki on paraikaa tekemässä ratkaisua Keskuskadun alla kulkevasta huoltotunnelista.

"Ennen kuin Aleksin huoltotunnelista päätetään mitään mihinkään suuntaan, pitää olla kaupungin ratkaisu Keskuskadun huoltotunnelista, johon on suunniteltu kuljettavan tulevan keskustatunnelin kautta", Korpinen sanoo.

Veijo Laakson mielestä Keskustatunnelin rakentaminen ei ole edellytys Aleksin huoltotunnelin rakentamiselle.

"Tällä ratkaisulla saisimme tarpeellisen huoltotunnelin paljon nopeammin kuin odottamalla keskustatunnelin valmistumista", Laakso sanoo.

Hänen mukaansa itse tunnelin kaivaminen kestäisi vain vuodesta puoleentoista vuotta. Pysty-yhteydetkin olisivat valmiit viimeistään kahden vuoden kuluttua rakentamisen alkamisesta.

"Graniittiin

halvempi rakentaa kuin saveen" Laakson mielestä kaivaminen tulee Aleksanterin kadun suunnasta halvemmaksi kuin rautatieasemalta päin, jossa maa on vanhaa savista merenpohjaa.

"Rautatientorin alaiselle pysäköintilaitoksellekaan ei ole löydetty halukasta rakentajaa, koska maa siellä on niin huonoa. Pitäisi rakentaa maanalaisia kaukaloita ja muuta, ja se on paljon kalliinpaa kuin graniitin louhiminen." Pekka Korpisen mukaan vain pintatunneli rautatieaseman suunnasta tulee kalliiksi. "Tunneli on kuitenkin suunniteltu syvätunneliksi, ja syvällä maa on silläkin suunnalla kovaa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää