Kaupunki

Muinaiset kulttuurit valtaavat Heurekan

Tilaajille

Olisiko elämäsi ollut kummempaa 3000 vuotta sitten? Olisit varmaan elänyt yhtä todellista ja tavallista elämää kuin nytkin.

Oluenjuonti ja sen jälkiseuraukset olivat yleisin töistä poissaolon syy Egyptissä 2000 eKr. Jälkipolville jätetyissä hieroglyfeissä annetaan ymmärtää, että kyseessä oli uskonnollinen riitti, mutta. . .

Entiseen olemiseen voi eläytyä Muinaiset kulttuurit - arkea ja juhlaa Niililtä Indukselle -näyttelyssä tiedekeskus Heurekassa. Egyptin, Mesopotamian, Lähi-Idän ja Induksen kulttuureita esittelevää näyttelyä ovat suunnitelleet mm. professorit Jaakko Frösén , Tapani Harviainen sekä Asko ja Simo Parpola , alan tutkimuksen kansainväliset huiput.

Heurekan muinaisessa maailmassa eletään - ei tuijoteta lasivitriinejä. Muistoja entisestä elämästään voi herätellä vaikkapa pukeutumalla egyptiläisiin tai assyyrialaisiin asuihin. Vaivansa voi hoidattaa lääkärissä muinaisegyptin malliin. Ennen kuin ryhtyy estämään hiusten harmaantumista vasikan verellä tai käyttämään kolokvitteniä (kasvi) ehkäisyyn, kerrotaan myös nykylääketieteen käsitys hoidon tepsivyydestä.

Todellisuus jatkuu verojen maksamisen, raskaustestin ja ruokareseptien parissa. Välillä asetutaan tuomarin asemaan ratkaisemaan oikeustapauksia Hammurabin lain mukaan. Maallikkotuomari hämmästyy, silloiset lait tuntuvat oikein käyttökelpoisilta.

Takapihalla voi vierailla käsityöläinen Ipuin kotona katsomassa mitä tiilitalossa asuminen näytti todella vanhaan, hyvään aikaan. Ja näyttelykierros päättyy luontevasti työnjohtaja Sennedjemin hautaan.

Perinteisiä museoesineitä on esillä vähän, mutta Petran papyrukset ja muumio Tarton yliopiston taidemuseosta ovat sitäkin arvokkaampia. Papyrukset ovat kuivia, mutta niiden tarina elävä ja muumiohan voi aina herätä henkiin.

KARI TAKALA

Muinaiset kulttuurit - arkea ja juhlaa Niililtä Indukselle -näyttely Tiedekeskus Heurekassa (Tiedepuisto 1, Vantaa) 29. 8.1999 asti klo 10-18, to klo 10-20. Yleislippu 85 ja 50 mk, näyttelylippu 65 ja 40 mk, Verne-elokuvateatterin näytös 35 mk. Lisäksi pysyvä näyttely.

Tikkurilan asemalle tuovat junat H, I, K, P ja R. Asemalta 400 metrin kävely. Internet: www.heureka.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää