Kaupunki    |   kaupunkikierros

Lahti Mökillä puhutaan kaavoituksesta...

Tilaajille

Lahti

Mökillä puhutaan

kaavoituksesta Kaavoitus on aiheena Lahden ympäristötoimen Mökillä Paavolassa tänään klo 14 alkaen. Ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Permanto Lahden Valvonta- ja ympäristökeskuksesta kertoo aluksi kaupunkilaisten mahdollisuuksista vaikuttaa kaavoitukseen. Klo 15.30 suunnitteluinsinööri Seija Nerg puhuu lähiluonnon huomioon ottamisesta kaavoituksessa. Klo 17 arkkitehti Seppo Markku esitelmöi kaavoitustyön periaatteista ja näkemyksistä aiheella luonto kaavoittajana. Töyrykatu 5. Vapaa pääsy.

Ruusu ja runosäe Sinulle on Lahden Runomaratonin ohjelmaan kuuluva esitys Hakkapeliittapatsaan luona klo 16. Runoja lausuvat ja ruusuja jakavat Raija Seppälä ja Maija Pitkämäki. Runomaratonia jatketaan illalla klo 19 Teatteri Vanhassa Jukossa Älä elämää pelkää -esityksellä. Ritva Sorvalin lauluja säestää Saku Koskelainen. Liput 50 mk.

Maija Kokkolan Metamorfooseja -näyttely esittelee paperinarusta tehtyjä abstrakteja sommitelmia. Alunperin tekstiilitaiteilijaksi valmistunut Kokkola siirtyi paperitaiteen pariin tämän vuosikymmenen alussa. Työ sai alkunsa paperipussien koristelemisesta sekä liikelahjojen ja surunvalitteluadressien suunnittelusta. Ennen pitkää kukkakoristeista alkoi syntyä myös tauluja ja nykyään Kokkola on keskittynyt abstraktimpaan ilmaisuun. Hänen työnsä syntyvät puretusta paperinarusta, jonka palasista hän muokkaa pieniä, kynnen kokoisia lituja , joista valmiin teoksen kuvapinta koostuu. Valon ja varjon leikki tuo eloa yksiväriseenkin litumosaiikkiin. Maija Kokkolan näyttely on avoinna Pihagalleriassa 30. 6. saakka ma-pe klo 11-17, la-su suljettu. Rauhankatu 9.

Jyväskylä

Pohjantähti

Ainolassa Noin sata ensikertalaista, harrastajaa ja avustajaa, tukenaan venäläissyntyinen ohjaaja Aleksander Anria ja vain kaksi teatterin ammattilaista, saavat toteuttaa Jyväskylän Työväen Teatterin pitkäaikaisen haaveen, Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla. Dramaturgian on tehnyt Raija-Sinikka Rantala Lahden kaupunginteatterista.

Pääparia, Elinaa ja Akselia esittävät harrastajat Minna Hilke ja Jani Johansson . Lahden kaupunginteatterista ovat lainassa Aarre-Veikko Pekkarinen , joka esittää Koskelan Jussia ja Petri Hanttu pastori Salpakarin roolissa. Koko trilogia esitetään nyt ensimmäistä kertaa ulkona, Ainolan kesäteatterissa Kuokkalassa Jyväsjärven rannalla. Esitys kestää kaksine väliaikoineen noin viisi tuntia. Esitysajat ovat 18. 6.-12. 7. ja 28. 7.-9. 8. tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 18, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 15. Liput 60 mk, 50 mk ja 30 mk.

Kävelemään

hautausmaalle : Vanhalla hautausmaalla Puistokadun varressa alkavat opastetut kävelykierrokset. Kierros alkaa kello 18, kestää puolitoista tuntia ja maksaa 30 mk. Oppaina ovat Berta Sipi ja Marja Nieminen. Kierrokset jatkuvat keskiviikkoiltaisin 29. heinäkuuta saakka. Reitti alkaa sankarihaudoilta ja päättyy siunauskappelille, jossa halukkaat voivat osallistua pieneen laulu- ja hartaustilaisuuteen. Sen järjestämisessä vuorottelevat eri seurakunnat kaupunkiseurakunnasta ortodoksiseen.

Saarijärvi

Viidakon lait

Kolkanniemessä Moista pappia ja seurakuntaa kuin Pastori Tarsalainen ja viidakon lait Kolkanniemen pappilassa ei ole ikinä ennen nähty. Teatteri Eurooppa Neljä tarjoaa yhtä aikaa maalaiskomediaa ja samalla vauhdikasta viidakkoseikkailua 9. elokuuta saakka kesäteatterissaan. Tänään kello 19 Sirkku Peltolan kirjoittama musiikkikomedia saa kantaesityksensä ja ensi-iltansa. Ohjaus on Jukka Keinosen , lavastus Markku Hernetkosken , sävellykset Miljoonasateen ja sanoitukset Heikki Salon . Hyväntahtoisena pastori Tarsalaisena on Jouko Puolanto ja hänen rakastettunaan Jaana Pesonen . Esityksiä on yhteensä 50, ke, to ja pe kello 19, la ja su kello 14 ja 19. Liput 60 ja 40 mk.

Esitys on Teatteri Eurooppa Neljän kymmenes ja viimeinen kesäteatteri Saarijärvellä. Syksyllä teatteri muuttaa Äänekoskelle Martin Kievariin.

Saarijärven kaupungintalossa , Sivulantie 11, jatkuu Heidi Pasasen ja Sami Halttusen maalausten näyttely tämän viikon. Avoinna ma-pe klo 9-15.15. Vapaa pääsy.

Tapperin taiteilijaveljesten kotia Juholaa Tarvaalassa, Ryöppääläntie 8, esitellään elokuun alkuun asti ke, pe ja la kello 12-15. Oppaana Harri Tapperin taiteilijatytär Kirsi Tapper. Maksu 20 mk.

Naantali

Stenvallin ankat

Naantalin kesässä Ei kesää ilman ankkoja. Taiteilija Kaj Stenvallin suositut kesänäyttelyt jatkuvat Naantalissa. Valo puhuu -näyttelyyn on otettu valikoima Stenvallin eräistä tärkeimmistä töistä aikaisemmilta vuosilta. Nähtävillä on myös taiteilijan uusimpia maalauksia sekä grafiikkaa.

Uusimpaan näyttelyynsä taiteilija on valinnut erityisesti Naantaliin ja kesään liittyviä töitä, joissa merellä on tärkeä osuus. Teoksissa on mukana melankolisuutta ja traagisuutta, mutta samalla usein myös ironiaa ja arkipäivän huumoria.

Näyttely on avoinna Taidesalonki Bellartessa Naantalin Vanhalla Raatihuoneella, Mannerheiminkatu 14, elokuun 23. päivään asti ma-pe klo 12-18 ja la-su 11-19.

Mäntyharju

Taidetta

Suomen huipulta Mäntyharjun perinteisessä kirkonkylämiljöössä toimiva taidekeskus Salmela vyöryttää tänä kesänä esille liudan suomalaisen taiteen huippuja: Juhana Blomqvist , Eila Hiltunen , Ukri Merikanto , Kain Tapper , Hannu Väisänen . Iso-Pappilan rakennuksessa esitellään puolestaan Juhani Harrin , Johanna Koistisen , Kimmo Pyykön ja Marja Strömmerin tuotantoa.

Iso-Pappilan pihaan on valmistunut Salmelan toinen veistospuisto, ja pappilaan rakennetaan terassia alkuperäisten 1800-luvun piirustusten mukaan. Salmela ja Iso-Pappila ovat avoinna 9. 8. saakka joka päivä klo 11-18.

Punkaharju

Palmun ugrilaisia

sinfonioita Putikossa Punkaharjun Putikon kartanon kesän päätähti on taiteilija Juhani Palmu . Pohjalainen Palmu tutkailee itäsuomalaisessa kansallismaisemassa "sielunsa ugrilaisia sinfonioita". Putikko esittelee aikaisempien vuosien tapaan myös taiteilijaryhmä Weljeyden vartijoiden - Heikki Laaksosen , Jouko H. Nissisen ja Åke Utterin - tuotantoa sekä Mirja Ekmanin maalauksia. Putikon näyttelyt ovat avoinna 30. 8. saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää