Kaupunki

Sotilaskodin munkkikahveja ei syrjäytä mikään

Perusherkkuja on tarjoiltu Helsingissäkin jo 80 vuotta

Tilaajille

Munkki ja kahvi on edelleen sotilaan suosikkiostos sotilaskodissa. "Sotku on tärkeä. Se on kasarmin ainut paikka, jossa voi viettää vapaa-aikaa", kehuvat Mechelininkadun sotilaskodissa juhlakahveita juovat jääkärit Hannu Tuomisto , Sami Pesonen ja Niko Immonen .

Helsingin sotilaskotiyhdistys vietti keskiviikkona 80-vuotisjuhliaan tarjoamalla asiakkailleen ilmaista torttua ja kahvia. Suomen ensimmäiset sotilaskodit avattiin 1918, ja yhtenä ensimmäisistä oli asialla juuri Helsingin sotilaskotiyhdistys. Yhdistyksellä on nykyisin sotkut Mechelininkadulla, Tilkan sairaalassa ja Helsingin sotilaspiirissä Laivanvarustajankadulla. Samana vuonna perustettu NNKY:n sotilaskotiyhdistys hoitaa mm. Santahaminan sotilaskotia.

Varusmiehet ja kantahenkilökunta ovat melko tyytyväisiä sotilaskotiinsa juuri sellaisena kuin se nyt on. Virvokkeiden nauttiminen, ajan kuluttaminen ja lehtien lukeminen ovat edelleen perussyitä piipahtaa sotkussa. Erilaiset elektroniset pelit ovat vallanneet vuosien varrella lisätilaa sotkun nurkassa.

"Varusmiehille on tarjottava myös sellaisia uusia palveluja, joita he kaipaavat. Niitä ovat mm. tietokoneiden käyttömahdollisuus ja internet-palvelut, kertoo Helsingin sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Raija Holopainen .

Vapaaehtoisuus on yhä sotilaskotitoiminnan perusta. Helsingin sotilaskotiyhdistyksellä on vain seitsemän palkattua työntekijää. Pienet palkkakustannukset ja hyvät suhteet esimerkiksi elinkeinoelämään mahdollistavat rahojen riittämisen myös varusmiesten virkistystoimintaan.

"Viime kesänä jääkäreille järjestettiin mm. Linnamäen-ilta ja nyt on tarjottu mahdollisuutta päästä kuuntelemaan myös oopperaa", Raija Holopainen kertoo.

Helsingin sotilaskotiyhdistyksessä on noin 300 vapaaehtoista sisarta. "Viime vuosina nimenomaan nuorten määrä on kasvanut nopeasti", Raija Holopainen iloitsee. Monet sotilaskotityön aloittaneet nuoret naiset ovat innostuneet maanpuolustuksesta niin, että ovat hakeutuneet myös varusmiehiksi.

"Maanpuolustushenki on nuorten joukossa nyt kova", Raija Holopainen vakuuttaa.

Suomessa on kaikkiaan 42 sotilaskotiyhdistystä. Jääkäriliikkeen Saksasta tuoma toiminta on jatkunut keskeytymättä myös vaikeiden sotavuosien yli. Sotilaskotiliitto oli ainut vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö, joka sai jatkaa työtään hävityn sodan jälkeenkin. Joillakin paikkakunnilla yhdistyksiin kuuluu nykyisin myös miehiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää