Kaupunki

Helsinki, Peijas ja Jorvi muodostavat yhden sairaanhoitoalueen

Hyvinkää, Lohja, Länsi-Uusimaa ja Porvoo säilyvät omina alueinaan

Tilaajille

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) perustamista valmisteleva toimikunta pääsi tiistaina yksimielisyyteen kahdesta kiistaa aiheuttaneesta kysymyksestä: äänivallan jaosta ja sairaanhoitoaluejaosta. Kolme pääkaupunkiseudun nykyistä -aluetta eli Helsinki, Peijas ja Jorvi yhdistetään yhdeksi sairaanhoitoalueeksi.

Niistä kolmesta tulee ehdotuksen mukaan Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan toimialue. Muut nykyiset sairaanhoitoalueet eli Hyvinkää, Lohja, Länsi-Uusimaa ja Porvoo säilyvät omina alueinaan. Ne ostavat yliopistosairaalan palveluita kuten tähänkin asti.

Nykyiset kuntayhtymät eli Hyks, Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Helsingin sairaanhoitopiiri lakkautetaan.

Sairaanhoitopiirin kuntien ensimmäinen edustajainkokous pidetään 16. maaliskuuta. Kunnat saavat siihen äänivaltaa peruspääomien suhteessa eli Helsingin osuus on 37,68 prosenttia äänistä. Helsingin, Espoon, Vantaan, Kirkkonummen, Kauniaisten ja Keravan eli isoimman sairaanhoitoalueen kuntien yhteinen päätösvalta yhteenlaskettuna on 70 prosenttia.

Valmisteluvaliokunnan puheenjohtaja ylipormestari Eva-Riitta Siitonen oli tiistaina tyytyväinen kun yksimielisyys löytyi. "Yhdistäminen vaatii vielä paljon rankkaa työtä, mutta kaikki pyrkivät hyvään toimivaan tulokseen".

Espoo pyristeli viime hetkeen saakka vastaan ja tahtoi Jorvin pysyvän omana sairaanhoitoalueena. Espoon apulaiskaupunginjohtaja Antti Moisio totesi tiistaina, että uuden piirin perustamisesta ei olisi tullut mitään, jos perustamiskokoukseen olisi lähdetty erimielisinä. "Oli tärkeää saada läpi Espoon esitys, jonka mukaan alueille tulee toimikunnat yhteen sovittamaan sosiaalihuollon, perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon hoitoketjuja. Silloin voi toivoa, että ne toimivat aukottomasti." Läntisen suurpiirin

sopimus päättyy Valmisteluvaliokunnan rinnalla toimintalinjoja selvitellyt työryhmä on listannut kiireellisimmät ehdotukset, jotka on pantava toimeen heti uuden piirin aloittaessa 1.1.2000. Niihin kuuluu mm. Helsingin läntisen suurpiirin sopimuksen purkaminen; se lakkaa kun HUS-piiri aloittaa jolloin hoitovastuu koko kaupungin väestöstä siirtyy Helsingille.

Malmin sairaalassa säilyy ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys. Mariassa sisätautien ja kirurgian päivystys jatkuu HUS-piirin toimintana. Koko Helsingin tapaturmapäivystys keskittyy Töölöön.

Yhteisiä ympärivuorokautisia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystyksiä on Peijaksessa, Jorvissa, Mariassa ja Lasten ja nuorten sairaalassa. Erikoissairaanhoidon päivystykset ovat Meilahdessa, Töölössä, Naistensairaalassa, Silmä-korvasairaalassa ja Hesperian sairaalassa. Muilla alueilla päivystykset säilyvät ennallaan.

Naistenklinikka ja

Kätilöopisto yhteen Malmin ja Marian sairaaloiden käyttö vaativat vielä jatkoselvittelyjä. Reumasairauksien osaamiskeskus tehdään ehdotuksen mukaan Kirurgiseen sairaalaan. Mäntytien kuntoutusklinikan toiminta siirtyy Koskelan sairaalaan. Tavoite on luopua Mäntytien kiinteistöstä mahdollisimman nopeasti.

Muutamia selkeitä päätösehdotuksia on jo tehty. Naistenklinikka ja Helsingin Kätilöopisto muodostetaan yhdeksi toimintayksiköksi eli Naistensairaalaksi. Sinne siirtyy myös gynekologinen kirurgia Peijaksen sairaalasta. Myös rintasyöpäkirurgian osaamiskeskus siirtyy Naistensairaalaan.

Kätilöopiston synnytystoiminta siirtyy ehkä Naistenklinikkaan. Silloin vähenee päivystystoiminnan tarve. Ympärivuorokautinen päivystys on siellä missä synnytyksetkin.

Alueilla säilyy synnytystoiminta nykyisellään.

Helsingin laboratoriot

ja röntgen HUS-piiriin Helsingin terveysviraston koko laboratoriotoiminta ja kuvantamispalvelut siirtyvät HUS-piiriin. Yliopistosairaala saa hoidettavakseen myös Helsingin lääkehuollon, joka keskitetään yhteen sairaala-apteekkiin.

Myös silmätautien hoito keskitetään yhteiselle toimintayksikölle koko uudessa piirissä. Helsingin alueella hoito keskitetään Silmä-korvasairaalaan.

Avohoitopainotteista toimintaa on myös Peijaksessa ja Lohjalla. HUS-piirissä luovutaan yhden lääkärin yksiköistä, joten Jorvin lääkäri siirretään Lohjan yksikköön.

Kaihikirurgiaa hankitaan ehkä yksityisiltä.

Myös korva-, nenä- ja kurkkutaudit keskitetään Silmä-korvasairaalaan. Avohoitopainotteista toimintaa on myös Hyvinkään, Jorvin, Lohjan, Peijaksen, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaaloissa.

Hesperian sairaalasta

tulee osaamiskeskus Kaikille alueille tulee psykiatrisen akuuttihoidon osaston, eli sellaiset perustetaan myös Hyvinkäälle ja Lohjalle.

Kaikki alueet tuottavat alueellista psykiatrista palvelua. Kuntien tehtävä on järjestää asukkailleen päiväkeskuksia ja asuntoja.

Lääkäriopetusta sijoitetaan Hesperiaan ja Jorviin.

Kaikille alueille tarkoitetut erityispalvelut ja valtakunnallisiin tehtäviin kuuluvat palvelut keskitetään Hesperian sairaalaan. Lapinlahden sairaalan kiinteistö siirtyy tämän vuoden loppuun mennessä Helsingin kaupungille. Siellä päättyy yliopiston psykiatrian klinikan toiminta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää