Kaupunki

Helsingin tilinpäätös jäi kiikastamaan Hernesaaren täytön vuoksi

Rakennusviraston ja Ympäristötuotannon johtajat eivät saaneet vastuuvapautta

Tilaajille

Helsingin kaupunginvaltuusto jätti keskiviikkoiltana myöntämättä rakennusviraston toimitusjohtajalle Reijo Korhoselle ja HKR-Ympäristötuotannon johtajalle Hannu Virtasalolle vastuuvapauden päättyneeltä tilikaudelta Hernesaaren ylitäytön takia. Muilta osin kaupunginvaltuusto merkitsi tilintarkastuskertomuksen viime vuodelta tiedoksi ja myönsi muille johtaville viranhaltijoille vastuuvapauden.

Kaupungin tilintarkastajana toimii Kunta-Kihlman Oy ja vastuullisena tilintarkastajana Eero Prepula .

Tilintarkastuskertomuksen huomautuksen mukaan Hernesaaren ylitäyttöä voidaan pitää siinä tapauksessa vähäisenä virheenä, jos vesioikeus myöntää kaupungille myöhemmin täyttöluvan vesialueelle. Tähän mennessä kaupungille ei selvitysten mukaan ole ylitäytöstä aiheutunut taloudellista vahinkoa.

Jos vesioikeus ei myönnä kaupungin jälkikäteen hakemaa täyttölupaa, on mahdollista, että asiassa on tapahtunut virhe, josta aiheutuvat vahingot eivät ole vähäisiä, tilintarkastaja arvioi.

"Koska on mahdollista, että kaupungille aiheutuu Hernesaaren kärjen luvanvastaisesta täyttämisestä jatkossa vahinkoa, voivat rakennusviraston tilivelvollisia koskevat virkavastuukysymykset nousta riittämättömän johtamisen ja valvonnan vuoksi myöhemmin esille", huomautuksessa arvioidaan.

Valtuuston apuelimenä toimiva tarkastuslautakunta puuttui myös asiaan arviointikertomuksessaan toukokuussa.

Kaupunginhallitus moitti tuolloin Helsingin Satamaa, kiinteistövirastoa ja rakennusvirastoa. Virastot kiistivät teon tahallisuuden.

Kiista alkoi 1998 syyskuussa, jolloin havaittiin, että kaupunki oli täyttänyt vesialuetta 65 metriä kauemmas kuin vesioikeuden lupa salli. Rakennusvirasto myönsi virheen ja sanoi, että valvonta oli ollut riittämätöntä.

Tilinpäätöstä arvioidessaan useat valtuutetut huomauttivat, että kaupunki on konsernina tehnyt viime vuonna 1,5 miljardin tuloksen, mutta samaan aikaan on esimerkiksi sosiaalitoimessa supistettu palveluja.

Valtuutettu Kauko Koskinen (kok) laski, että tulos vastaa neljän prosentin verokertymää, ja muutaman viime vuoden yhteinen ylijäämä on 4,6 miljardia markkaa.

Valtuusto hyväksyi päätökseensä kolme pontta: valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus varaa ensi vuonna riittävän määrärahan vanhusten laitoshoidon henkilöstövajauksen poistamiseen, laatii vuoden 2000 talousarvion vastaamaan paremmin lopullista verokertymää ja bussiliikennettä kilpailutettaessa kiinnitetään erityistä huomiota bussikaluston kuntoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää