Kaupunki

Helsingin Tietokeskus selvittää muuttajien talouden

Muutto pääkaupunki-seudulle jatkuu ennätystahtiin

Tilaajille

Helsingin Tietokeskus selvittää Helsinkiin muuttavien ja Helsingistä lähtevien tulot. Aiemmin tehty Uudenmaan liiton selvitys osoitti, että Helsinki on nykyisessä muuttoliikkeessä taloudellinen menettäjä, eli kaupungista muuttaa pois hyvätuloisia ja tilalle tulee pienenmpituloista väkeä.

Helsingin rahoitusjohtajan Tapio Korhosen mukaan kehitykseen on monta syytä, mutta asuntotilanne on hänestä keskeinen tekijä. Helsingissä ei ole riittävästi sellaista asuntotarjontaa, joka neliöiltään ja laadultaan tyydyttäisi taloudellista asemaansa kohentaneita asukkaita. Tässä kilpailussa Espoo on selvä voittaja, Korhonen sanoo.

Helsingin ansioverotulotkaan eivät ole kasvaneet odotetulla tavalla. Kasvu oli alkuvuonna 1,5 prosenttia. "Luku on todella alhainen suhteessa palkkakehitykseen", Korhonen huomauttaa.

Syitä tähän on Korhosen mukaan monia. Yksi on se, että Helsingissä tehdään paljon pätkätöitä, koska palvelualan työpaikkojen osuus on suuri.

Myös Helsingin työttömyysaste on edelleen yli 12 prosenttia, eli huonompi kuin Uudellamaalla keskimäärin.

Muutto pääkaupunkiseudulle jatkuu edelleen vilkkaana vaikka muutto maan muihin kasvukeskuksiin on alkuvuoden lukujen mukaan hiljentymässä.

Enemmän muuttajia

kuin viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan kaupunkiseutujen muuttovoitto oli alkuvuonna eli tammi-kesäkuussa 3600 henkeä. Määrä on 500 henkilöä vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Pääkaupunkiseudun nettomuutto kuitenkin kasvoi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 300:lla hengellä.

Tilastokeskus arvioi, että Helsingin seudun nettomuutto ei tänä vuonna tule olemaan viime vuotista pienempi.

Kaupunkiseutujen muuttovoitosta suuri osa on tullut opiskelijoista, sen jälkeen kun kotikuntalaki muuttui 1990-luvun puolivälissä. Opiskelijoiden nettomuuton määrä oli pääkaupunkiseudulla vuosina 1995-96 keskimäärin 3700, kun määrä vuosina 1992-93 oli 1800. Muiden kuin opiskelijoiden nettomuutto oli vuosina 1995-96 kuitenkin 5200. Pääkaupunkiseudulla opiskelijoiden osuus nettomuutosta vuonna 1996 oli 40 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla, samoin kuin Oulun seudulla, muiden kuin opiskelijoiden nettomuutto on kasvanut 1993-96 selvästi enemmän kuin opiskelijoiden muutto.

Asuntojen hintojen nousu on jatkunut muuttoaallon aikana tasaisena. Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen neliöhinta oli viime vuoden toisella neljänneksellä 9970 markkaa ja viime vuoden lopussa 10496 markkaa. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana keskihinta oli kohonnut 10618 markkaan ja toisella neljänneksellä 10992 markkaan.

Keskimääräinen neliöhinta maan muissa osissa oli tämän vuoden toisella neljänneksellä 6131 markkaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää