Kaupunki

Eläinatlas kertoo: Rusakko, orava ja siili helsinkiläistyneet

Tilaajille

Helsinkiläisnisäkkäistä yleisimpiä ovat rusakko, orava ja siili. Usein voi nähdä myös ketunhännän vilahduksen tai supikoiran nappisilmät. Niitäkin paremmin rakennettuun ympäristöön ovat kotiutuneet rotat, kotihiiret ja metsähiiretkin - jotka eivät yleensä juuri ilahduta kaupunkilaisia.

Tuore Helsingin eläinatlas kertoo nisäkkäiden, matelijoiden ja sammakkoeläinten elämästä pääkaupungissa. Tutkimus perustuu havaintoihin, joita kaupungin asukkaat, viranomaiset sekä luonnonharrastajat ja -tutkijat ovat koonneet vuodesta 1995 alkaen.

Kaiken kaikkiaan tutkimukseen saatiin 1300 ilmoitusta eri lajeista, joita oli havaittu eri aikoina ja eri paikoilla. Maastotutkimuksia tehtiin yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.

Havaintoja saatiin 36 nisäkäslajista, neljästä matelija- ja neljästä sammakkolajista. Suomessa elää kaikkiaan kuutisenkymmentä nisäkäslajia.

"Selvityksen yllättäjiä olivat muutamia kertoja tavattu liito-orava, jota ei ole tavattu Helsingin aiemmissa tutkimuksissa lainkaan, sekä muutamia mainintoja kerännyt ilves, jota nähdään vain harvoin", kertoo loppuraportin laatinut tutkija Helena Pietilä .

"Kumpaakaan ei kuitenkaan tämän aineiston perusteella voi väittää Helsingissä vakituisesti asustavaksi." Iloisen yllätyksen tutkijoille toi myös Vanhankaupunginkoskella tavattu saukko. Metsien kätköissä yleensä luikkiva näätä havaittiin nyt eri puolilla kaupunkia.

Huonoimmin kaupunkiluonnossa viihtyvät sammakkoeläimet ja matelijat. "Sammakkoeläinten ongelmana on elinympäristöjen tuhoutuminen: lajit vaativat sopivia vesistöjä lisääntymiseensä ja loppukesäksi reheviä kasvillisuuspaikkoja, joista ne voivat napsia hyönteisiä", Pietilä kertoo.

Lajiuutuuksia on lähinnä lepakoiden joukossa: isolepakko, viiksisiippa ja isoviiksisiippa. Helsingissä pomppii nykyisin myös villikaniini, joka on kotiutunut Arabianrantaan.

Helsingissä on aiemmin tavattu majavia, susia ja satunnaisesti karhujakin - jotka ovat nyt kadonneet. Karhuja tallustelee kuitenkin Helsingin tuntumassa.

Mustarotta ja vesikko ovat myös valtakunnallisella kadonneiden listalla. Helsingistä kadonneita ovat myös tarhakarkuri pesukarhu sekä Viikinlahdella parisenkymmentä vuotta äänekästä elämää viettänyt mölysammakko.

Helsingin ympäristökeskus on julkaissut hiljattain myös Helsingin lintuatlaksen sekä tutkimuksen Helsingin menneisyyden eläimistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää