Kaupunki

Potilaat kiittelevät Tilkasta saamaansa hoitoa

Tilaajille

Vaikka Tilkan sairaala on rakennuksena vanhanaikainen, annetaan siellä sekä potilaiden että henkilökunnan mielestä hyvää ja nykyaikaista hoitoa. "Ei täällä kyllä tapaa tyytymätöntä potilasta", toteaa ylihoitaja Sirpa Kallio.

Nykymittapuun mukaan Tilkan potilashuoneet ovat aivan liian suuret ja epäintiimit. Kasarmien suurista tuvista Tilkkaan saapuvat varusmiehet ovat kuitenkin eri mieltä.

"Parempi se on, että on juttuseuraa ympärillä", toteavat tykkimiehet Sebastian Schleger Hyrylästä, Lasse Hakala Kotkasta ja oppilas Iikka Vesterinen Vekaranjärveltä.

Kaikki kolme ovat Tilkan potilaiden tyyppitapauksia. Schleger ja Vesterisen tulivat ortopedisiin tutkimuksiin Tilkan kirurgian osastolle polvensa vuoksi, Hakala on saanut olkapäävamman.

Useimmiten varusmiehet pääsevät takaisin palveluun heti hoidon jälkeen. "Minulta meni olkapään jänteet kaksi kuukautta sitten. Olin välillä palveluksessa ja nyt on menossa täällä fysioterapiajakso. Aion hoidella armeijan loppuun, eihän tänne ole tultu leikkimään", vakuuttaa aliupseerikoulun oppilas Kaisa Karttunen Helsingin ilmatorjuntarykmentistä.

Noin 90 prosenttia Tilkan potilaista on varusmiehiä. Loput ovat puolustusvoimien henkilökuntaa ja hyvin pieni osa erikoislääkärien erikoismaksuluokan potilaita. "Kaikki erikoislääkärit eivät edes käytä tätä oikeuttaan hyväksi", sanoo puolustusvoimien ylilääkäri Timo Sahi.

Tilkassa on noin 260 työntekijää, heistä lääkäreitä noin 30. "Sairaalan akateeminen tietotaito on korkealla, dosentteja meillä on 13 ja lähes kaikki lääkärit ovat väitelleitä", toteaa Tilkan johtajalääkäri Seppo Savolainen.

Sairaala on erikoistunut kirurgian ja sisätautien lisäksi mm. korva-, nenä- ja kurkkutautien, silmäsairauksien, suu- ja hammassairauksien sekä ihotautien hoitoon ja myös psykiatriaan ja neurologiaan.

Tilkka hoitaa myös jatkuvasti kasvavaa astmapotilaiden joukkoa. "Ennen astma oli yleinen syy vapautua palvelusta, mutta uusien hoitomallien myötä astmaatikon mahdollisuudet jatkaa palvelua ovat entistä paremmat", Savolainen sanoo.

Tilkka kouluttaa

kenttälääkintään Savolaisen tähdentää, että normaalin hoitotyön lisäksi keskussairaalalla on monia sellaisia erikoistehtäviä, joita ei siviilipuolella ole saatavissa. "Sellaisia ovat mm. palvelukelpoisuuden määrittäminen ja sotilaslääketieteellinen tutkimus. Annamme myös kenttälääkintäkoulutusta mm. varusmieslääkäreille", Savolainen sanoo.

Tilkan sairaalassa on ollut suurimmillaan 300 vuodepaikkaa. Nyt paikkamäärä on 110. "Siviilisairaaloissa normaalikuormitus on 80-90 prosenttia. Meillä se on lähellä 60:tä, mutta esimerkiksi infektioaikana Tilkkaan voidaan ottaa jopa 200 potilasta", Timo Sahi sanoo. Tilkka toimii myös Helsingin varuskuntasairaalana.

Sairaalan erikoislaitteita, muun muassa yli- ja alipainekammioita, käytetään myös muiden sairaaloiden potilaiden hoitoon. Laitteilla testataan myös sukeltajia ja lentäjiä. Tilkassa on myös uusi, erittäin nykyaikainen magneettikuvauslaite.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää