Kaupunki

Helsingin vuokratalojen asukkaat toivovat vapauksia sisäremontteihin

Asuntokohtaiset vuokrat jäänevät Helsingin taloissa haaveeksi

Tilaajille

Helsingin kaupungin vuokrataloja on remontoitu viime vuosina urakalla. Julkisivuja on uusittu, vesikattoja korjattu, ja parvekkeet ovat monessa talossa saaneet uuden ilmeen.

Tämä ei kuitenkaan riitä, sanoo Helsingin tietokeskuksen tutkija Erkki Korhonen .

"Asukkaiden pitäisi saada enemmän vaikuttaa asunnon sisällä tehtäviin kunnostuksiin", Korhonen sanoo. "Jos he haluavat laittaa parketin asuntoonsa, sen voisi toteuttaa asunnon vuokraa vastaavasti korottamalla." Korhosen tutkimuksissa asukkaat ovat toivoneet eniten juuri sisäremontteja, mutta niitä tehdään asukkaan toivomuksesta harvoin. Keittiöt ja kylpyhuoneet remontoidaan koko talossa kerralla noin 15-20 vuoden välein. Jos asukas haluaa itse laittaa maalia tai tapettia seiniin, siihen voi saada luvan.

Asuntoon tehdään pintaremontti yleensä silloin, kun asukas muuttaa pois. Moni asuu kuitenkin samassa asunnossa 20 tai jopa 30 vuotta. Tiuhaan muuttavat asukkaat saavat tavallaan paremman kohtelun.

Vuokra-asumiseen perehtyneen Korhosen mielestä asukkaiden ongelmia ja talojen puutteita pitäisi seurata herkällä korvalla. Viihtyvyys vähentää häiriöitä ja kannustaa pitämään parempaa huolta taloista ja ympäristöstä.

Jos talo tai alue leimautuu huonoksi, siitä alkaa syöksykierre jota on vaikea pysäyttää. "Tästä on riittävästi varoittavia esimerkkejä muualta Euroopasta." Jo nyt joissakin vuokrataloissa Helsingissä ongelmat ovat Korhosen mukaan kärjistyneet.

Korhonen ihmettelee näkemyksiä, että vuokrataloista pitäisi muuttaa pois tulojen noustessa.

"On hyvä, että tulojen noustessakin saa jatkaa asumista kaupungin vuokratalossa. Se jos mikä monipuolistaa asukaspohjaa." Asuntoasiainosaston päällikkö Mikko Luukkonen on pitkälti samaa mieltä. Hän on unelmoinut Ruotsin mallin mukaisista asuntokohtaisista vuokrista.

"Jos asukas itse tekee yhdessä kestäviksi todettuja parannuksia asuntoon, se voitaisiin ottaa vuokraa alentavasti huomioon. Vastaavasti huonosti hoidetusta asunnosta joutuisi maksamaan korotettua vuokraa." Asukas voisi myös pyytää talon omistajaa tekemään parannuksia. Ne rahoitettaisiin määräajaksi korotetulla vuokralla.

Suomen aravalainsäädäntö ei kuitenkaan tunne asuntokohtaisia vuokria. "Vuokrat määräytyvät omakustannusperiaatteella, ja ne ovat aina kiinteistökohtaisia", Luukkonen kertoo.

VVO on aloittanut vanhemmissa, 1970-luvun taloissaan lainsäädännön puutteet eivät ole häirinneet, koska sen vuokrat määräytyvät eri tavoin kuin kaupungin asunnoissa. "Sopimusremontit ovat olleet niin suosittuja, että niitä on jouduttu jarruttelemaan", toimitusjohtaja Risto Soininen

Helsingin vuokratalojen isännöitsijät eivät riemastu asuntokohtaisista vuokrista. Ne lisäisivät työtä ja kuluja, jolloin kaikkien vuokrat nousisivat.

"Minä en kannata huoneistokohtaisia vuokria. Se johtaisi vaikeisiin juttuihin, kun asukkaat muuttavat pois", Pohjois-Haagan kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Raino Antikainen sanoo.

Antikaisen mielestä riittää, että nykyisin on mahdollista kohottaa asunnon tasoa jossain määrin omalla kustannuksella.

"Nyt asukas saa maalata seinät vain samalla värillä, joka on siinä jo ollut. Pitäisi olla edes muutama vaihtoehto, vaikka voimakkaita värejä ei voidakaan sallia." Pohois-Haagassa annettiin peruskorjauksen yhteydessä yhden talon asukkaille vapaat kädet valita kylpyhuoneen kaakelit. "Sinne tuli sitten violetteja ja vaikka mitä, jotka eivät tietenkään olleet seuraavien asukkaiden mieleen."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää