Kaupunki

Nokikolarit ja joulupukit selvittivät tulentorjuntaa

Salapoliisikilpailu keräsi 1300 partiolaista Helsingin kaduille

Tilaajille

Eiralaisen vihervillien lippukunnan partiolaisryhmä jäi sunnuntaina turistien filmille matkamuistoksi Helsingistä. Katukuvassa oli runsaasti joulupukeiksi ja nokikolareiksi pukeutuneita kouluikäisiä nuoria. Osa ulkomaisista kuvaajista pysähtyi kysymään eiralaisten ja muiden partiolaisten pukeutumista ja sen tarkoitusta. Partiolaisten selitykset tapahtumasta avautuivat vaikeasti suomalaisillekin.

Vihervillien humppajenkkapolkka -nimisen vartion perusasuna olivat telakan haalarit. Niihin oli kiinnitetty naruja, harjoja ja muuta rekvisiittaa. Tyttöjen tukat olivat punasävytteisiä, ja niiden koristeena oli pulloharja.

Humppajenkkapolkkaajat osallistuivat suurimpaan vuosittaiseen partiotapahtumaan, Hiipivän haamun salapoliisikilpailuun. Osanottajia kilpailussa oli 1300 noin 220 vartiosta. Partiolaiset selvittivät Hiipivän haamun mutkikasta juonta kiertämällä Helsingin keskustan rastipaikkoja.

Kilpailussa kokemus oli valttia. "Ensimmäisenä vuonna voittoon ei juuri ole mahdollisuuksia. Kisassa on niin paljon sellaisia tehtäviä, joita oppii vain kilpailemalla", tapahtuman johtaja Mikael Wathén , 19, arvioi.

Pukeutumisohjeita

noudatettiin väljästi Kilpailijat selvittivät paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Pukeutumisen piti myös liittyä tulipaloihin, niiden torjuntaan tai ehkäisyyn. Ohjetta oli noudatettu väljästi. Suurin osa oli noennut kasvonsa ja hankkinut nokikolarin kuvitteellisia asuja tai välineitä. Joulupukit selvittivät pukeutumistaan siten, että pukki tulee taloon savupiipun kautta. Mahdollisimman mielikuvituksellisesta pukeutumisesta sai lisäpisteitä.

Ensimmäiset kilpailijat lähtivät liikkeelle aamulla puoli kahdeksan, ja kilpailu kesti iltayhdeksään saakka. Virallisten rastien lisäksi kilpailussa oli myös yksi piilorasti. Piilorastille olisi löytänyt, jos olisi huomannut virallisen rastin vaahtosammuttimeen teipatun käyntiosoitteen. Sen äkkäsi vain alle kymmenen prosenttia osanottajista.

Yhteistyötä sai harjoittaa vain oman ryhmän sisällä. Kännyköiden käyttö oli kiellettyä, koska lippukuntien jäsenet olivat aikaisemmissa kilpailuissa auttaneet toisiaan. Tietojen vaihto esimerkiksi etukäteen sovituissa kokoontumispaikoissa tai yleisöpuhelimien välityksellä oli sallittua.

Humppajenkkapolkan kuusihenkinen ryhmä ei ottanut eilisen aikana suorituspaineita. Haagan pelastusasemalla joukon vetäjänä toimineella Jonna Silvolla oli vaikeuksia ryhmän kokoamisessa. Tehtävänä oli poimia tietokoneessa pyörivästä diasarjasta eriväriset tavut ja muodostaa niistä aiheeseen sopiva lause.

"Hei, hei, mietitään nyt vähän. Tulkaa auttamaan", Jonna Silvo kehotti. Janica Luomasta kiinnosti siinä vaiheessa enemmän Haagan paloauto. Kun kuusikko saatiin kokoon, diasarjan sanoma selvisi. Palovaroitin pelastaa vaarasta, ryhmä päätteli.

Humppajenkkapolkan nimi herätti ryhmässä hieman ristiriitaisia tunteita. Se on keksitty siksi, että samannimisiä ei toisia olisi. Eiran lippukuntakin on vaihtanut nimeä. Vihervillit olivat aikaisemmin Eiran partiotyttöjä. Toimintaan tuli myös poikia mukaan, He eivät välttämättä halunneet kuulua lippukuntaan, jonka nimi viittasi tyttöihin.

Salapoliisikilpailun tulokset selviävät joulukuun alussa. Palkintoina on partiotarvikkeita, retkeilyyn liittyviä välineitä ja hampurilaisketjun tuotteita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää