Kaupunki

Vangit tekevät lentokentän kiitorataa

Seutulan työsiirtola on työllistänyt yli 30000 vankia

Tilaajille

Helmikuussa 1950 Helsingin maalaiskunnan Seutulassa alkoi lentokentän teko. Maaliskuun ensimmäisenä päivänä samana vuonna alkoi Seutulan työsiirtolan toiminta.

Vangeille annettiin käteen lapio ja kuokka, ja työt etenivät kahdessa vuorossa niin rivakasti, että ensimmäinen lentokone laskeutui puolivalmiille kentälle saman vuoden juhannuksena.

Kivitöistä maksettiin 80-140 markkaa tunnilta. Se riitti elämiseen, mutta poikkeuksiakin oli.

"Kun rahattomia miehiä tulee työsiirtolaan ennen pitkiä pyhiä, jolloin ei voi käydä töissä, jäävät he ruokavelkaa, eivätkä pysty sitä vapautuessaankaan maksamaan", työsiirtolan ensimmäisen vuosineljänneksen vuosiraportissa todettiin 1951. Lisäksi kahdeksan vankia ja 13 sakonsovittajaa lähti luvattomasti omille teilleen.

Puolessa vuosisadassa

aikaisempi Seutulan lentokenttä tai nykyinen Helsinki-Vantaan lentokenttä on tarjonnut töitä yli 30000 vangille. Alkuaikoina rakentajat olivat suurimmaksi osaksi rattijuoppoja, mutta enää heitä on 70 vangin joukossa yksi tai kaksi. Nykyisin työsiirtola on päihdehuoltoyksikkö.

"Linjaa muutettiin 1970-luvun lopulla niin, että pitkää tuomiota kärsivillä vangeilla oli mahdollisuus suorittaa rangaistuksen loppuaika työsiirtolassa. Perinteisiä Seutulan kävijöitä oli vielä 1980-luvun lopulle saakka", työsiirtolan päällikkö Juha Pakarinen sanoo.

"Oleellinen muutos tapahtui viime vuosikymmenellä, kun yhdyskuntapalvelu käynnistyi. Suuri osa rattijuopoista on suorittanut rangaistuksensa yhdyskuntapalveluna." Jos vanki käyttää

työsiirtolassa alkoholia tai huumeita, seurauksena on lähtö vankilaan. Vankeinhoitolaitos ja Helsingin sosiaalivirasto ovat aloittaneet kokeilun, jonka tarkoituksena on valmentaa vankeja vapauteen.

Vangit osallistuvat keskusteluryhmiin, joissa puretaan huumeongelmia. Kun vanki vapautuu, hänellä on mahdollisuus jatkaa kaupungin töissä tai hankkia itselleen työpaikka.

Työsiirtolassa on nykyisin talous- ja väkivaltarikollisia.

Talousrikollisten tuomiot vaihtelevat yleensä vuodesta kahteen vuoteen, eivätkä he pääse yhdyskuntapalveluun. Siihen voidaan tuomita, jos vankeustuomio olisi enintään kahdeksan kuukautta.

Valkokaulusrikolliset rakentavat lentokentän kolmatta kiitorataa. Tarjolla on lähinnä ruumiillista työtä.

"Heillehän se tekee todella hyvää. Pääsevätpähän rauhoittumaan ja olemaan itsensä kanssa. Suurin osa on lämpimästi kiittänyt sitä aikaa, jonka he ovat siirtolassa olleet. He ovat saaneet oman ylpeytensä takaisin ja pystyneet huolehtimaan perheestään myös taloudellisesti", Pakarinen kertoo.

Palkkaa työsiirtolan

vangeille maksetaan 39 markkaa tunnilta. Siitä yhdeksän markkaa kuluu majoitukseen ja ruokaan. Kuukaudessa vangit saavat omaan käyttöönsä hieman yli 5000 markkaa. Rikoksen uhreille tai muihin korvauksiin palkasta voidaan ottaa 1200 markkaa kuukaudessa.

Työsiirtolaa on Pakarisen mukaan romantisoitu, koska siellä on vuosikymmenten aikana ollut useita iskelmälaulajia.

"Kirjoja ja lauluja työsiirtolasta on tehty. Kovaa työtä siirtolassa tehdään ja saadaan siitä oikeaa palkkaa. Vangit ovat erossa perheestään ja vapaus on menetetty. Sosiaalisten yhteyksien menettäminen ja häpeä on kova juttu." Elinkautista tuomiota

istuviakin on työsiirtolassa ollut. He ovat olleet vankilassa yli kymmenen vuotta, ennen kuin ovat päässeet lentokenttää rakentamaan.

"Siirtolan kautta pääsee yhteyteen siviilielämään. Me yritetään kertoa ihmisille, että vapaa-aikana voi tehdä muutakin kuin ryypätä", Pakarinen selvittää.

Vankipaikkoja työsiirtolassa on 128. Niistä on ollut yleensä käytössä noin sata, mutta nykyisin enää 70. Vangeista siviilitöissä on kuusi, ulkopuolella opiskelevia 11 ja huumehoidossa kahdeksan. Valvontatehtävissä on 14 henkeä.

Seutulan työsiirtolan toiminta on tarkoitus lopettaa 2002. Ilmailulaitos ei töihin enää aputyövoimaa kaipaa.

Työsiirtolan rakennukset siirtyvät todennäköisesti ensi vuoden alusta lähtien valtion kiinteistölaitoksen hallintaan. Toimintaa jatkettaisiin jossakin pääkaupunkiseudulla päihdehuoltolaitoksena vankeinhoitolaitoksen yhteydessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää