Kaupunki

Amislaiset kampanjoivat ratikassa

Vanhemmat haluavat lisää arvostusta ammattimiehille

Tilaajille

Ensi lauantaina 30000 tuoretta ylioppilasta painaa valkolakin päähänsä. Helposti unohtuu, että heidän lisäkseen lukuisa joukko suomalaisia nuoria aikuisia valmistuu ammattiin.

Heillä ei ole ollut vanhojentansseja eikä penkkareita; heille ei markkinoida lakkiaishepeneitä, eikä heidän nimiään paineta iltapäivälehtien liitteisiin.

Sen vuoks i taivalsi yksi HKL:n vihreä ratikka yksityiskäytössä eilen pitkin Helsinkiä, ja sen sisältä pulpahti pysäkeillä ulos joukko Helsingin tekniikan alan oppilaitoksen nuoria.

He jakoivat ohikulkijoille opinahjostaan kertovia lentolehtisiä. "Tietokoneella ei taloja rakenneta. Ja jos vain arvostetaan pörssiä, huonosti käy", mietittiin raitiovaunussa isänmaan tulevaisuutta.

Tekniikan alan

oppilaitoksen Haagan, Käpylän ja Vallilan koulutusyksiköstä valmistuu tänä keväänä noin neljä ja puoli sataa nuorta.

Valmistuville ja muillekin opiskelijoille suunniteltu esittäytymisajelu oli koulun vanhempainyhdistyksen ideoima tapahtuma, jolla pyrittiin saamaan ammattikoulua näkyviin.

"Ammattikoulutuksen houkuttelevuuden ja itsetunnon noston asialla ollaan", kertoi vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Aho.

Aho toivoi, että muutkin ammattioppilaitokset seuraisivat perässä ja toukokuun 29:nnestä tulisi vähitellen ammattikoulupäivä.

Aho oli

huolissaan siitä, että lukiota arvostetaan vieläkin suunnattomasti, vaikka joillekin se on vain kolmen vuoden aikalisä, kun ei tiedetä, mitä elämällä tehtäisiin.

Joillakin aloilla duunareista alkaa olla jopa pulaa.

Uudellamaalla lukion valitsee vielä useampi nuori kuin muualla Suomessa.

Ammatillisen oppilaitoksen

alhainen arvostus ei ole kiirinyt Antero Pertamon korviin.

Hän on suorittanut nyt vuoden kirjapainoalan kaksivuotisesta tutkinnosta. Alanvalinnan ratkaisi se, kun nuori mies kuuli, että siitä maksetaan hyvin.

"Ihan sikakivaa", Pertamo kuvaili opintojen sisältöä. Kesätöitä ei kuitenkaan vielä löytynyt omalta alalta, vaan mies suunnitteli viettävänsä suvensa hotellin tiskaajana.

Vaikka ratikka oli

varattu oppilaitoksen väelle, poikkeuksiakin sallittiin.

Hakaniemen pysäkiltä hyppäsivät kyytiin Eila ja Tauno H. Syrjänen, kun kerran oli sama matka Eiraan. Ja matkalla huomattiin, että menneisyydestäkin löytyy yhteistä: Tauno valmistui Vallilan ammattikoulusta 1948 sähköpuolelta.

"Aika kliffaa aikaa se oli. Kyllä me vähän lintsattiinki mutta kyllä me skoleeki käytiin." Opin jälkeen Tauno perusti pienen radio- ja sähköliikkeen Inarinkadulle. "Sen verran oli hyötyä koulusta." Kaksivuotiselle

koulutukselleen pani pisteen Noora Sormunen , joka saa perjantaina käsiinsä teknisen piirtäjän tutkintotodistuksen.

"Juuri tällä hetkellä meillä ei ole hirveän hyvät työnäkymät, harjoittelupaikkakin oli vaikea saada. Toivottavasti tämä tästä paranee!" Sormusella on lähiaikojen suunnitelmat vielä hieman auki. Jos hän pääsee jatkamaan opiskeluja arkkitehdiksi tai sisustussuunnittelijaksi, niin hyvä, jos ei, hän menee töihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa nyrkkeilyiltaa

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää