Kaupunki

"Kumman puolen minä jo pesinkään?"

Mattopyykillä mäntysuopa haisee ja vaatteet kastuvat

Tilaajille

Aurinko paistaa pilvenlonkareitten välistä lämpimästi ja välillä tuntuu tuulenpuuska. On oiva matonpesuilma.

Vantaan Kaivokselassa, Jokiuomanpuiston mattojenpesupaikalla käy kuhina. Lämmin kesäpäivä on houkutellut pesupaikalle monen äidin ja tyttären eteismattoineen. Ruuhkaisimpana hetkenä pesupöytiä ei edes riitä kaikille halukkaille.

Jokiuomanpuisto on moderni mattojenpesupaikka: järvestä tai merestä ei ole tietoakaan, vaan pesupöydät, altaat ja ruiskut on aseteltu metsäiselle aukiolle. Pesuvesi tulee hanasta ja likavesi johdetaan viemäriin. Vesi ei sentään ole lämmitettyä eikä matoille ole kuivausrumpua, kuten uusimmilla huipputeknologisilla pyykkäyspaikoilla.

Omasta edellisestä

mattojenpesukerrastani on jo vierähtänyt muutama vuosi, joten oloni on kokeneiden mattopyykkäreiden joukossa hitusen epävarma. Tervehdin pesijättäriä kuitenkin reippaasti ja lötkäytän mattokääröni pesupöydälle.

Riuska liike on virhe, sillä käärö tönäisee pesuletkuhanan auki. Kukaan ei pidä letkusta kiinni, joten se ampaisee ilmaan suihkuttaen raivoisasti vettä ympäristöönsä. Naiset huudahtelevat ja pakenevat pesupaikalta, minä yritän pyydystää ilmassa pyörivää letkua ja sammuttaa hanaa.

Hädissäni en löydä oikeaa hanaa vaan aukaisen myös kaksi muuta hanaa ampumaan vettä pesupaikalle. Hetken epätoivoisen taistelun jälkeen onnistun saamaan letkun hallintaan ja tilanne rauhoittuu. Paitani, housuni ja eväsleipäni ovat kuitenkin jo ehtineet kastua läpimäriksi.

"Jollekin aina käy noin, sekin on jokakesäinen perinne", toteaa mattoja vieressäni pesevä Tarja Niinikoski tyynesti. Niinikoski pesee joka kesä ainakin jonkun matoistaan.

"En viitsinyt viedä edes oman luokkahuoneeni mattoa pesulaan, sillä haluan, että matto tuoksuu mäntysuovalta", opettaja selittää.

Inkeri Winqvist , 83, on pessyt mattoja Vantaalla kymmeninä kesinä.

"Ei vieläkään väsytä, kivaa hommaahan tämä on," Winqvist selittää. Hän muistelee, että ennen matot pestiin Vantaanjoessa. Kiven päälle pantiin lankku ja sen päällä mattoja sitten hangattiin.

"Nythän joessa on niin likainen vesi ettei siellä kukaan viitsi. Ja kiellettyähän se onkin." Yhtä mieltä

Winqvistin kanssa mattojenpesun mukavuudesta on pesupaikan nuorin ahkeroija, Marjo Leiviskä , 9.

"Saanko määkin hangata?" hän kärttää jatkuvasti äidiltään, Anne Leiviskältä. Ja kyllähän hänelle hankauslupa annetaankin. Isoveli Juha suosii sen sijaan leuanvetoa huuhtelutangoilla.

Oma pesurupeamani sujuu alkukangertelujen jälkeen sutjakasti. Ongelmia tuottaa ainoastaan raskaan, märän maton kääntäminen.

Ja kääntäessä tietysti unohtuu, mihin suuntaan sitä ollaankaan kääntämässä. Sama ongelma on Jokiuomanpuiston metsikössä yleinen.

"Kumman puolen minä jo pesinkään?" kuuluu kysymys silloin tällöin.

Reilussa puolessa tunnissa koko yhden räsymaton käsittävä matonpesu-urakkani on ohi. Anne Leiviskä äimistelee nopeuttani, mutta selitän tinkiväni huolellisuudesta.

Työnteon jälkeen ulkoilmassa nautittu porkkanapiirakka ja vadelmamehu maistuvat erityisen makoisilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää