Kaupunki

Hurja näytös pysäyttää kulkijoita Leninpuistossa

Navasin sirkusperhe treenaa Linnanmäen "takapihalla"

Tilaajille

Iltakävely Leninpuistossa katkeaa läheltä kantautuviin teräviin huutoihin "arriba! arriba!" Puskien takana, Linnanmäen "takapihalla" lujaa pyörivä metallinen härveli nostattaa nuoren miehen kymmenen metrin korkeuteen.

Suuren, hamsterin juoksupyörää muistuttavan renkaan päällä nuorukainen tekee loikan ilmassa ja koettaa sitten saada askeleensa sovitettua jo alaspäin kääntyneen pyörän liikkeeseen. Kysymys on sekunneista.

Hurjan näytöksen

ainoana yleisönä ovat puiston aidan taakse sattumalta osuneet kulkijat. Nuorukaisen jokainen hyppy kouraisee katsojaa syvältä vatsasta. Säilyttääkö hän tasapainonsa? Pysyykö hän laitteen vauhdissa?

"Ylös! Ylös!" Seuraavana iltana ecuadorilainen Roberto Navas huutaa jälleen ohjeita pojilleen. Metallirungon päissä olevissa pyörissä Rudy, 20, ja Ray, 16, keskittyvät pysymään pystyssä. Rudy lisää vauhtia liikkumalla toisen pyörän sisällä, Ray on toisen päällä - ja hyppää narua.

Isä-Navasin on syytä

huutaa, sillä korkeuksissa hyppivä Ray ei itse pysty seuraamaan pyörän liikettä. Huutojen säestämänä Rayn lenkkareihin tulee vauhtia ja hän pysyy liikkeen mukana. Laitetta ei suotta kutsuta kuolemanpyöräksi.

"Kuolemanpyörä on vaatinut useita henkiä ja monet ovat loukkaantuneet vakavasti", Roberto Navas kertoo.

Hänen mukaansa laitteessa tehtävien temppujen oppimiseen menee yleensä pari vuotta, mutta Rudy ja Ray ovat kehittyneet nopeasti.

Kuolemanpyörän voi kuvitella hallitsevansa, mutta hengenvaara on aina läsnä, Navas muistuttaa.

Työkseen Roberto

, Rudy ja Ray Navas taiteilevat Linnanmäellä tänä kesänä trapetsilla.

Huvipuiston peränurkassa, parakkien, pinkkien muoviroskisten röykkiön, hylättyjen härveleiden ja Navasin kuusihenkisen perheen asuntoauton keskellä seisova kuolemanpyörä on vasta harjoituskäytössä.

Vaativien esitysten lisäksi Rudy ja Ray treenaavat siinä vähintään neljä tuntia päivittäin. Muuta uranvalintaa he tuskin ovat koskaan edes harkinneet.

"Meitä voi kutsua sirkusdynastiaksi, tämä elämäntapa on veressä. Pojat aloittivat harjoittelun viisivuotiaina. He ovat jo yhdeksännen polven sirkuslaisia", Roberto Navas sanoo ylpeyttä äänessään.

Perheen nuoremmat lapset totuttelevat trapetsiin vasta kolmenkymmenen sentin korkeudella maasta.

Suomessa Navasit

esiintyvät ensimmäistä kertaa. Kesäpestin päätyttyä he suuntaavat Saksaan, sen jälkeen kutsuvat muut maat.

"Ihmiset maksavat päästäkseen eri maihin. Meille taas maksetaan siitä, että menemme niihin", Roberto Navas selvittää kiertue-elämän etuja.

Sirkusperhe ei juuri huvipuiston alueelta poistu. Elleivät Rudy ja Ray kiepu kuolemanpyörässä, heidät löytää vapaa-aikanaan todennäköisimmin jostakin Linnanmäen laitteesta.

Muun muassa Space Shot on singonnut pojat korkeuksiin tähän mennessä viitisenkymmentä kertaa.

Maakontaktia he eivät silti ole täysin hukanneet. "No, pelaamme myös jalkapalloa muiden työntekijöiden kanssa", Ray virnistää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää