Kaupunki    |   HELSINKI 2000 JUHLAN JÄLKEEN

Kulttuurikaupunkivuosi sujui tuoreen kirjan mukaan hämmästyttävän hyvin

Ilkka-Christian Björklund toivoo keskustelun siirtyvän seinistä sisältöön

Tilaajille

Kulttuurikaupunkivuosi 2000 sujui Helsingissä hämmästyttävän hyvin. Ihmiset suhtautuivat siihen joko myönteisesti tai neutraalisti, mutta harvemmin kielteisesti.

Muuan erikoinen seikka oli se, ettei uusia kulttuuripalatseja tai laitoksia rakennettu. Melkein kaikki rahat käytettiin kulttuurin sisällön tuottamiseen. Moni muu kulttuurikaupunki Euroopassa on rakentanut uutta kulissia juhlavuoden kunniaksi.

Kulttuurivuoden vaikutuksista, opetuksista ja perinnöstä on koottu kirja, jonka Helsingin kaupungin tietokeskus julkisti maanantaina. Kirjan ovat toimittaneet Timo Cantell ja Harry Schulman.

"Hanke ei jättänyt jälkeensä mitään fyysistä kohdetta - poikkeuksena Kotiharjun saunan kunnostusurakka - jota ihmiset voisivat pitää kulttuurivuoden näkyvänä konkreettisena saavutuksena", kirjassa todetaan.

Helsingin kulttuuritoimen apulaiskaupunginjohtaja Ilkka-Christian Björklund (sd) sanoo, että toivottavasti kirja vie keskustelua kulttuurin seinistä sisällön suuntaan. "Keskustelu pyörii nyt seinien ympärillä." Osallistumista kulttuurivuoden rientoihin on tutkittu. Pääkaupunkiseudun asukkaista 43 prosenttia kävi joissakin ilmaistilaisuuksissa. Joka viides osallistui maksullisiin rientoihin. Joka neljännen kiinnostus kulttuuriin lisääntyi.

Vuoden tapahtumien järjestelyihin osallistui laaja joukko kansalaisia, tämän arvion mukaan 66000 ihmistä.

Taloudellisia vaikutuksia on laskettu. Hankkeisiin käytettiin 1500 miestyövuotta.

Kansantuotetta kulttuurivuosi loi 67 miljoonan euron, lähes 400 miljoonan markan edestä. Kulttuurivuoteen sijoitettiin viiden vuoden aikana verovaroja 25,2 miljoonaa euroa (150 miljoonaa markkaa). Vuoden kokonaisbudjetti oli 62,2 miljoonaa euroa (370 miljoonaa markkaa).

Ulkomaisten lehtien

kirjoittelua seurattiin. Britannian laatulehdet kirjoittivat Helsingistä harvakseen, mutta paljon syvällisemmin kuin esimerkiksi jalkapallo-otteluiden aikana. Kaupunkia pidettiin mielenkiintoisena ja tapahtumarikkaana. Saksan lehdet kirjoittivat eniten saunasta. Kuvatuin kohde oli lumikirkko.

Mitä oli kulttuurivuosi? Kirjoituksia Euroopan kulttuurikaupunkivuodesta Helsingissä. Toim. Timo Cantell ja Harry Schulman. Helsingin kaupungin tietokeskus 2001. Hinta 22 euroa (130,80 mk).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää