Kaupunki

Pujotalkoot eivät kiinnostaneet helsinkiläisiä

Espoossa intoa on enemmän, Vantaalla kaupunki ei edes järjestä talkoita

Tilaajille

Pujon kitkentä ei saanut tänä vuonna helsinkiläisiä liikkeelle. Helsingissä pidettiin tänä kesänä pujonkitkentäviikkojen aikana vain yhdettoista talkoot, kun viime vuonna talkoita järjestettiin kuudetkymmenet.

"Tänä vuonna eivät esimerkiksi päiväkodit olleet mukana, mikä laski osaltaan talkoiden määrää. Pujot kasvavat jopa metrin mittaisiksi, ja olemme huomanneet, ettei työ oikein sovi pienille lapsille", kertoo puistovastaava Ritva Keko Helsingin kaupungilta.

Espoossa pujonkitkentäintoa on tänä vuonna ollut enemmän. "Voin sanoa, että talkoot ovat olleet aika hyvä menestys", apulaiskaupunginpuutarhuri Jaana Junkkari ilmoittaa.

Espoossa

pujonkitkentään innostetaan kaikkia, koiranulkoiluttajista ja lenkkeilijöistä lähtien. Pujoja voi poistaa yhden silloin tällöin tai järjestää oikeat talkoot, joihin kaupunki myöntää pientä avustusta.

Kaupunki on julkaissut pujojen kitkentää käsittelevän tiedotteen, jota on jaettu asukasyhdistyksille.

Vantaan kaupunki ei ole aktiivisesti järjestelemässä talkoita, mutta osallistuu niihin, mikäli kaupunkilaiset asiasta innostuvat. Kaupungilta saa tarvittaessa esimerkiksi säkkejä ja työhanskoja.

"Minun tietooni ei yhteydenottoja ole tullut", toteaa Itäisen Vantaan vastaava puutarhuri Pentti Katajisto .

Pujojen kukinta

on pääkaupunkiseudulla alkamassa, joten paras kitkentäaika on jo ohi. Pujo pitäisi kaivaa maasta ennen kukintaa, jotta siitepöly ei pääsisi leviämään. Noin joka viides suomalainen kärsii jonkinlaisesta siitepölyallergiasta.

Pujon lisäksi Espoossa kitketään tänä kesänä ensimmäistä kertaa myös jättiputkia. Puutarhoista levinneet kaukasianjättiputki ja persianjättiputki eivät kuulu Suomen luontoon. Ne leviävät nopeasti ja syrjäyttävät muita kasveja.

Jättiputket ovat myös ihmiselle haitallisia ja aiheuttavat hankalia, palovammaa muistuttavia rakkuloita tai toistuvaa ihottumaa. Jättiputkiongelma on kasvussa niin Espoossa, Vantaalla kuin Helsingissäkin.

"Tapiolassa ja Haukilahdessa jättiputket ovat vähän niin kuin riistäytyneet käsistä. Espoossa on reagoitukin voimakkaasti, ja jättiputkia poistetaan", kertoo Junkkari.

Suomen

ympäristökeskus on tehnyt ympäristöministeriölle aloitteen, jonka mukaan jättiputkien myynti ja levittäminen luontoon tulisi kieltää lailla.

"Tämä on suuri ongelma kunnissa, kun resursseja kasvin hävittämiseen ei ole", kertoo ylitarkastaja Harry Helmisaari Suomen ympäristökeskuksesta.

"On hyvin vakavaa, jos jättiputkia pääsee kasvamaan vesistöjen ja jokien varrelle, sillä siitä ne voivat levitä nopeasti veden mukana", hän jatkaa.

Helsinkiläisetkin ovat olleet huolissaan etenkin kasvin vaikutuksista ihmisiin.

"Meillä ovat puhelimet käyneet kuumana, kun ihmiset ovat huomanneet näitä kasveja ympäristössään", Keko kertoo.

Espoon kaupungissa on vastattu myös närkästyneiden ihmisten puheluihin. Jättiputket ovat nimittäin aiheuttaneet eripuraa naapurien välillä, kun naapuri ei ole suostunut kitkemään jättiputkiaan. Helmisaari tietää tapauksia, joista on sukeutunut jopa oikeusjuttuja, kun naapurin pihalta on omin luvin käyty kitkemässä kasveja.

Helsingissä

kartoitetaan tänä vuonna kaupungin alueen jättiputkitilannetta. Jos ympäristöministeriö niin määrää, ensi vuonna ollaan valmiita aloittamaan jättiputken tuhoaminen.

"Nyt kartoitetaan myös tehokkainta menetelmää kasvin hävittämiseksi. Malmin hoitopiirissä on jo kokeiltu, miten kemiallinen torjunta tehoaa", Keko kertoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää