Kaupunki

Latukoneilla on talven kuumin sesonki

Hyvällä kelillä hiihtäjän itäväylä vie Herttoniemestä Keravalle

Tilaajille

Latukone alkoi höylätä viiden kilometrin lenkkiä Leppävaarassa perjantaina neljältä aamulla. Koneen kuski Heikki Kauppinen ei kuitenkaan ollut ensimmäisenä hämärän kierroksella. "Samat neljä hiihtäjää on yleensä aina siihen aikaan ladulla." Yhdeksän maissa pitkä suksimies pujahtaa ohi alamäessä pienessä sateessa. "On hyvä", hän huutelee latukoneen kuskille. "Sanoisin, että tällä kelillä Seppäsen Osku hiihtää kolme tuntia", Kauppinen arvioi ohittajan suksiessa jo ylämäkeä.

Kone puskee kolmatta kertaa samana aamuna lähes pystysuoraa "Paskamäkeä". Lunta ei ole tullut yöllä lisää tiukalle viiden kilometrin ladulle, mutta koneel la rikotaan vesisateen jälkeen lipsuva jäinen ladun pinta.

Vantaan Hakunilassa

Juha Savolainen kunnostaa suunnilleen samaan aikaan omaa osuuttaan suksijan itäväylästä. Sitä pitkin olisi perjantain hiihtokelillä päässyt p ohjoisessa Sipooseen ja Keravalle saakka, etelässä esimerkiksi Helsingin Herttoniemen urheilupuistoon. Mellunmäen metrolla olisi pitänyt kantaa suksia vähän matkaa.

Latukoneilla on kuumin sesonki, ja kuskien puhelimet soivat. "Missä Helsingissä on valaistuja latuja? Onko Sotungin pelloilla tarpeeksi lunta?" Jos sunnuntaille osuu hyvä sää, hiihtäjät lähtevät liikkeelle aamupäivällä. Latukoneet lähtevät pössyttämään jo ennen sitä, vaikka ke li olisikin kurja. Kisojen alla työtä tehdään yötä myöten.

Helsingin, Espoon ja Vantaan alueella on yhteensä runsaat 700 kilometriä hoidettuja latuja, ja reitistön kunnostukseen kolmen kaupungin koneilla menee use ita päiviä.

Perjantaina ladut oli suurimmaksi osaksi käyty läpi siellä, missä lunta oli tarpeeksi.

Itäisen Helsingin latuja aukova Raimo Halme harmittelee, että meren jäällä on rannassa kymmeniä senttejä tuulen nostamaa vettä. Ja sadetta luvassa. Rannoilla ja saarissa pui kkivia latuja ei ole voinut ajaa latukelkalla viime sunnuntain jälkeen.

"Ne on meidän hienoimmat maisemat." Seuraavan kerran hän tutkii rantalatujen kuntoa huomisaamuna.

Helsingin Paloheinässä, Pirkkolassa ja Herttoniemessä, Espoon Leppävaarassa ja Oittaalla sekä Vantaan Hakunilassa on tekolumilatuja, jotka kestävät kamala akin vesikeliä, mutta mistä tietää ovatko muut ladut kunnossa? Ja voiko Paloheinässä mennä lumilaudalla?

Helsingissä latutilanteesta voi kysyä arkisin puhelimella. Päivystäjät saattavat vastata soittoon satunnaisesti viikonvaihteessakin. Espoossa vastaa automaatti. Vantaalla pitää mennä ladun päähän katsomaan tilannetta, eikä kaupunki ole raaskinut painaa tuoretta latukarttaa.

Pääkaupunkiseudun kunnat suunnittelevat nyt verkkoon yhteistä palvelua, josta hiihtäjä voisi tarkistaa, missä kunnossa reitit ovat. Latukoneet kuittaisiva t tilanteen karttaan verkkosivulle. Testaamaan koetetaan päästä tänä keväänä.

Jos siis pistäisi sukset jalkaan Länsi-Pasilassa, netistä voisi ennen lähtöä katsoa pääseekö hiihtämällä mukavasti Paloheinän kautta Martinlaaksoon ja vie lä Petikon sohvakauppojen ohi Espoon puolelle Luukkiin ja Bodominjärvelle asti.

Helsingin latujen kunnosta saa tietoa numerosta 31087906 (länsi) ja 31087975 (itä) varmimmin arkisin klo 8-15. Latutilanteesta myös osoitteessa www. hel.fi/liv.

Espoossa on lyhyt latuinfo numerossa 81652135.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää